Een dagtocht in Nederland vakantieland; 4 tips

Nederland heeft als vakantieland stiekem best veel te bieden. We hebben zee, heuvels, heide en water en brede rivieren die traag door eindeloos laagland gaan. Zat te doen dus als je een lamme zondag voor de boeg hebt en toch er even tussenuit wil. Daar Meta de Vries al een tijdje geleden het tijdelijke voor het eeuwige heeft verwisseld, springen de Reismannen in dit gat. Daarom nu vier tips (en nog wat toegiften) voor een dagtocht in Nederland; we gaan lekker weg in eigen land!

Dagtocht 1: het Limburgse Heuvelland

Als geboren en getogen Limburger ken ik het Limburgse Heuvelland op mijn duimpje. Ik kan dan ook blogs vol schrijven over de mooiste plekjes in het Heuvelland; hoe je er moet komen en wat je er kunt doen. Daarom schreef ik ook al een blog over de mooiste fietsroutes in Limburg. Maar wandelen kun je er ook. Mijn favoriete plek is in de bossen rond Slenaken. Daar vind je een combinatie van alles wat het Limburgse Heuvelland zo’n uniek karakter geeft in Nederland. Vakwerkhuisjes, schattige dorpjes, glooiende heuvels met meanderende riviertjes in de dalen en bossen met het nodige lokale wild. Ontspannen kun je in de verschillende cafeetjes en restaurants met een stuk vlaai (die -ai aan het einde is heilig, ga niet bijdehand lopen wezen en net doen alsof dat hetzelfde is als dat gele spul uit een pak van de Campina). En! Je kunt de lokale inwoners niet verstaan (en vice versa), dus het lijkt ook gewoon net alsof je in een ander land bent. Wil je na al dit groen nog wat stad en/of cultuur zien? Ga dan naar Heerlen, voor een bijzondere post-apocalyptische stadservaring.

Dagtocht 2: Sint-Pietersberg Maastricht en de ENCI-groeve

Een andere optie voor een mooie wandelroute is aan de andere kant van het Heuvelland. Waar ik eerder stelde dat Maastricht vooral interessant is als je van Andre Rieu houdt, kun je ook een hele fraaie wandeling maken door wat letterlijk zijn achtertuin is. De Sint-Pietersberg kent hele fraaie uitzichten over de Maas, de stad Maastricht zelf én heeft een hele fraaie en interessante wandelroute in en door de oude ENCI-cementgroeve. Een waanzinnige plek, waar alleen foto’s eer aan doen.

Dagtocht 3: nationaal park De Hoge Veluwe

De Hoge Veluwe is een, zeker voor Nederlandse begrippen, gigantisch bos- en heidegebied. Maar dat wist je natuurlijk zelf al, hoef ik je allemaal niet te vertellen, dat vertelt Wikipedia mij ook alleen maar. Wat wél interessant is, is dat er op het Nationale Park De Hoge Veluwe, met daarop ook het Kröller-Müller Museum, entree geheven wordt. Dit geldt echter niet voor grote delen van daaromheen gelegen bos- en heidegebieden. Dus als je op zoek bent naar wat rust tijdens je dagtocht, ga dan bijvoorbeeld naar het Deelderwoud. Ook de Veluwe, maar dan oud-Hollandsch voor gratis. En daar kom je dezelfde natuur met hetzelfde wild tegen.

Dagtocht 4: De Zeeuwse kust

<Voeg hier 15 clichématige Bløfteksten in>

Los ervan dat deze kutband met z’n grafmuziek nogal de associatie met Zeeland bepaalt, is het dus best wel mooi aan onze Noordzeekust. Het trekt er sowieso altijd open, maar het is ook een redelijk uniek duinlandschap. Vooral de duinen rond Dishoek zijn hoog en breed en geven je een fantastisch uitzicht over de Westerschelde, Noordzee en het Zeeuwse achterland. Én, omdat er tijdens de Tweede Wereldoorlog flink gevochten is op en rond Walcheren, vind je hier nog veel bunkers, drakentanden en andere herinneringen aan deze periode terug. Tijdens je dagtocht kun je dus niet alleen genieten van natuurschoon, maar ook nog eens je historische lol op!

En tips 5, 6, 7, 8, ….

We hebben al een hoop blogs geschreven over wandeltochten in Brabant, bierfietstochten in Brabant (meerdere zelfs), fietstochten in Twente en Amsterdam-Noord of zelfs fucking Kinderdijk. Al met al genoeg inspiratie voor jouw zondagse dagtocht. Meta de Vries kan van gene zijde gerust zijn, de Reismannen hebben je dagtochtenrug!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *