Amerika in twee weken – bij de blueberry muffin komt alles samen

De schoonzus woont in New York. Of om preciezer te zijn, in Warren, New Jersey. Een stadje met buitenwijken uit de film. Grote landhuizen, strak gemaaide gazons, schoolbussen en mailboxes aan straat. Kortom, tijd voor een bezoekje. We kozen voor een tweeweekse rondreis die ons zou leiden van de hectiek van New York City tot de haast onwerkelijke rust bij de Amish en alles wat er tussenin zit. Een land vol tegenstellingen maar bij de blueberry muffin zou alles samen komen.

Welcome to America!

De oversized SUV van de schoonzus is enorm maar valt tussen alle andere op Newark Airport geparkeerde slagschepen op wielen totaal niet op. Het gevaarte blijkt gelijk het nodige gevoel van veiligheid te bieden op de highway naar Warren. Want man man man, wat rijden die Amerikanen mesjokke. Links en rechts doet iedereen maar een dotje. De maximum snelheid is niet meer dan een vriendelijke suggestie en vrachtwagens die bij ons onder speciaal wegtransport vallen, jakkeren je hier met 130 kilometer per uur aan alle kanten voorbij. Welkom in Amerika, dit kan niet meer mis gaan. Dikke tip van de schoonzus: houd je van road rage en denk je dat lekker mee te nemen naar de States, bedenk dan wel dat 300 miljoen Amerikanen samen 400 miljoen wapens bezitten. Misschien wat minder snel op de claxon jenken dus?

Alles is groot blijkt in onze eerste dagen. De huizen, de maaltijden, de gebouwen in New York City. Allemaal groot. ‘Grote’ mensen zien we dan weer veel minder dan verwacht. Niet elke Amerikaan blijkt z’n leven aan fast food gewijd te hebben. Na de gebruikelijk maar daarom niet minder indrukwekkende tour langs de hotspots van New York, halen wij onze niet zo grote Kia Soul op bij de verhuur voor een trip door vier staten. Waar we, zo zal blijken, de full American experience gaan beleven.

Amerika is niet om de hoek en stervensduur maar heeft ook ontzettend veel te bieden. Daarom heb ik thuis de trip goed voorbereid om het maximale er uit te halen. Voor iemand die het liefst op de bonnefooi gaat en geen enkele lol haalt uit reisgidsen doorakkeren of hotels zoeken, is dat een prestatie op zich. Maar het loont. Plan is van Warren/NYC via Princeton naar Wildwood aan de Atlantische kust. Dan een paar dagen naar Washington, meet up met de hele familie in Shenandoa National Park, een deepdive in de burgeroorlog bij Gettysburg en aftoppen met een baseball game en een laatste dag NYC. Wil je precies weten wat je op deze plekken allemaal kan doen, zoek dan verder op Google of lees de Reismannen blogs. Wil je horen hoe indrukwekkend Amerika kan zijn voor een first timer, lees dan vooral verder!

Je voelt het pas als je het ziet

Amerika is een land van tegenstellingen. Werkelijk alles kan zwart of wit zijn. De rijken zijn echt rijk, de armen bedroevend arm. Je weet het wel maar als je Washington binnenrijdt door de buitenwijken en ziet hoe mensen letterlijk steeds witter worden naarmate je de binnenstad nadert, er gezonder uit zien, mooiere auto’s rijden en zwaar verwaarloosde zwervers op straat plaats maken voor indrukwekkende musea en hippe eettentjes, wordt het extreem duidelijk. In New York zijn de verschillen nog groter. Het beïnvloed alles. Ben je rijk, dan gaan je kinderen bijvoorbeeld automatisch naar betere scholen, ben je arm dan heb je pech. Kansengelijkheid lijkt vaak ver weg.

Net zo zwart – wit zijn de politieke overtuigingen. Je spreekt vaak niet meer over politiek omdat het alles polariseert. De gepensioneerde dame die als vrijwilligster bij een natuurpark werkt, meldde het direct in onze kennismaking. ‘Politiek is onbespreekbaar en dat is zo vervelend’. Maar ook het meisje dat ons bediende in de strandtent meldde al naar vijf minuten dat ze weg wil. ‘De sfeer is zo rot hier. Ik wil naar Europa!’ Gesprekken als deze zouden we gedurende ons verblijf vaker hebben.

De steden

New York City: je hebt het allemaal al duizend keer op tv gezien. Maar als je alle hotspots in het echt ziet, is het toch indrukwekkend. Vanaf de Staten Island Ferry langs het Statue of Liberty in de verte het zakencentrum op Manhattan zien opdoemen, het is toch wel heel gaaf. NYC is alles wat je dacht dat het zou zijn. Groots, hoog, druk, soms schreeuwerig, chaotisch. Maar ook imponerend, gezellig, vol show en entertainment. Kom je er voor één of twee dagen? Pak dan gewoon alle hotspots mee. Het is de moeite waard en terug thuis is het leuk om steeds herinnerd te worden aan je eigen reis. Dikke tip: vergeet vooral niet om te ontbijten in een echte diner.

Washington: dat is dan weer een totaal andere ervaring, zoals ook Reisman Lars al eens beschreef. Washington oogt veel ruimer en rustiger dan NYC. Uiteraard huist hier de meest machtige man op aarde. Dat merk je aan de bakken beveiliging die er rondrijdt en -cirkelt. Van de reguliere cop op de hoek met z’n pilotenbril tot de Chinooks die af en aan vlogen. Het geeft soms het bevreemdende gevoel dat er op elke straathoek gevaar op de loer ligt. Dat gevoel verdwijnt als sneeuw voor de zon als je langs en in de statige musea loopt. Veelal gehuisvest in imposante, witte, klassiek ogende gebouwen. De Amerikanen schermen in hun officiële gebouwen graag met verwijzingen naar de Griekse en Romeinse oudheid. Ook hier is mijn tip: heb je weinig tijd, hang dan de klassieke toerist uit en pak alle bekende bezienswaardigheden mee.

Natuur

Amerika is groot…heel groot. En de ruimte die je ervaart buiten de steden is enorm. Of dat nu op Cape May is aan de Atlantische kust waar massaal degenkrabben aanspoelen (levende fossielen) of in Shenandoa National Park waar maar geen einde lijkt te komen aan de bossen. Ben je in de gelegenheid: combineer dan vooral steden met natuur. Een auto is makkelijk gehuurd (check wel even goed waar je voor verzekerd bent) en buiten de grote steden vind je redelijk makkelijk accommodaties tegen betaalbare prijzen. Zo logeerden wij in een typisch motel in Wildwood, een lodge in Shenandoa en in Gettysburg.

De mensen: paars haar en paardenkoetsen

Beeldvorming is gemakkelijk en waarschijnlijk heb jij ook wel een mening over dé Amerikaan. Maar dé Amerikaan bestaat niet en is al helemaal niet te stereotyperen. Die notie kwam mooi samen in het twintig huizen tellende gehucht waar wij geheel toevallig bij een extreem hip koffietentje belandden. Terwijl buiten de stepperollers door de straat rolden, bogen binnen hillbilly’s in houthakkerbloes, hippe meisjes in paars haar en extreem jonge Amish moeders zich over dezelfde blueberry muffins en oat milk latte’s. En wij? Wij waren de bezienswaardigheid terwijl voor de deur pick-up trucks en paardenkoetsen zij aan zij stonden geparkeerd.

Amerika, doen?

Zeker doen. Amerika, het land waar billboards je in één adem wijzen op zowel de komst van Jezus als het belang van semi automatische wapens. Waar je bij musea vriendelijk verzocht wordt om je pistool bij de ingang achter laten maar je op straat door iedereen geholpen wordt. Het land waar wilde beren, coyotes en herten door de bossen banjeren terwijl in en in vervuilde voorsteden het leven bijna onmogelijk maken. Waar je de McDonalds absoluut wil mijden omdat je daar het allersmerigste eten krijgt wat je ooit gehad hebt maar in NYC de finesses van elke wereldkeuken te vinden zijn. Een brood zomaar 10 dollar kost. Elke minuut van een baseball game gevuld is met entertainment. Niets in kleinverpakkingen komt. De doggy bag mega-praktisch is. Oer-conservatisme en vooruitstrevendheid naast elkaar leven. Amerika, het was een verrassende, spannende ontdekkingsreis. You should go there one day.

Disclaimer: wij zagen slechts een fractie van het land. Het beeld van Amerika en de Amerikaan zoals beschreven is uiteraard verre van compleet.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *