Een heerlijke wandeltocht langs de kust van Friesland

Vóór het coronatijdperk was de sky de limit. We reisden wat af, vlogen de wereld over en vierden vakantie op plaatsen waar we nog amper van gehoord hadden, maar waarvan we wél wisten dat ze ver weg lagen. Maar door al dat verre gereis zou je haast vergeten hoeveel ons eigen landje te bieden heeft. 

Door corona lijkt het of we met z’n allen van de nood een deugd hebben gemaakt. We trekken er massaal op uit in eigen land. En terecht. Nederland heeft zoveel moois te bieden! Zo is het bijvoorbeeld prachtig wandelen langs de Friese IJsselmeerkust. Reisman Tinus ging op pad en in deze blog lees je over dit mooie stukje Friesland.

Eindeloos wandelen langs de kust van Friesland

Friesland. Waarschijnlijk niet de eerste provincie waaraan je denkt voor een wandeltocht. Met een bootje de Friese wateren bevaren, oké. En alhoewel de tocht der tochten alweer een eeuwigheid geleden is, zal je Friesland nog altijd eerder met schaatsen dan met wandelschoenen associëren. Niet in de laatste plaats bovendien door onze nationale schaatstempel. Maar vergis je niet. Ook Friesland heeft meer dan genoeg te bieden voor de wandelliefhebber. In het zuidwesten van de provincie, niet geheel ontoevallig in de gemeente Súdwest-Fryslân, kan je op de Zuiderzeedijk kilometers lang genieten van weidse uitzichten over het Friese land en het IJsselmeer.

Panorama op de Zuiderzeedijk in Friesland

Panorama op de Zuiderzeedijk

Historie langs de kust van Friesland

Tijdens deze voettocht van ruim 16 kilometer begeef je je op historische grond die je vast doet terugdenken aan vroegere geschiedenislessen. Start- en eindpunt liggen in mooie oude en typisch Friese stadjes, te weten Workum en Stavoren. Onderwijl doorkruis je bovendien het schilderachtige en minstens zo oude stadje Hindeloopen.

Buiten deze stadjes begeef je je steeds op de Zuiderzeedijk. Deze dijk beschermde het Friese achterland tegen de toenmalige binnenzee de Zuiderzee. Nadat in 1932 met de voltooiing van de Afsluitdijk de Zuiderzee was verworden tot IJsselmeer nam het onstuimige karakter van het nieuw ontstane meer af. De oude Zuiderzeedijk hoefde sindsdien niet meer verhoogd te worden en verloor zo deels zijn functie als waterkering. Gelukkig werd die leemte opgevuld met een heerlijke wandelroute.

Schaapjes op de Zuiderzeedijk in Friesland

Schaapjes op de Zuiderzeedijk

Van Workum naar Hindeloopen

De wandeling start dus in Workum. Of op z’n Fries: Warkum. Hier, in het oude centrum van het stadje van kunstschilder Jopie Huisman, ervaar je direct de voor Friesland zo kenmerkende architectuur. Klinkerstraatjes, kleine huisjes en sierlijke gevels. 

Workum in Friesland

Workum

Zodra je Workum verlaat, beland je voor het eerst op de Zuiderzeedijk. Al vrij snel ontwaar je een stadje aan de horizon: Hindeloopen. Maar voordat je daar bent, heb je nog wel enkele kilometers over de dijk te gaan. Na verloop van tijd word je vanzelf wat nonchalanter en geef je de hoop op om alle schapenkeutels te ontwijken. Dat is echt geen doen. En zonde ook. Om je heen kijken loont absoluut de moeite. Continu word je getrakteerd op prachtige panorama’s. De in groten getale aanwezige schaapjes maken het plaatje compleet.

Hindeloopen in zicht

Hindeloopen in zicht

Hindeloopen

Eenmaal in Hylpen, oftewel Hindeloopen, waan je je een beetje in een geënsceneerde omgeving. Waan je je, want dit is echt! Het beschermde dorpsgezicht met smalle straatjes vol huisjes met rijkelijk versierde gevels en houten bruggetjes, pal aan het IJsselmeer, maakt het plaatje compleet.

Idyllisch tafereeltje in Hindeloopen

Idyllisch tafereeltje in Hindeloopen

Een mooi voorbeeld is het Sylhús. Dit is een 17de eeuwse sluiswachterswoning. Op de gevel vind je een kleurrijk reliëf dat de wonderbaarlijke visvangst voorstelt. Neem zeker even de tijd om op je gemak rond te dwalen door Hindeloopen en een terrasje te pakken.  

Van Hindeloopen naar Stavoren

Zodra je Hindeloopen achter je laat, vervolg je je tocht net als ervoor. Weer over de Zuiderzeedijk dus. Net als op het eerste stuk over de dijk is het ettelijke keren klimmen over hekken vrijwel de enige afwisseling. Een soort extended steeplechase dus. Dat klinkt wellicht saai, maar dat is het geenszins! De vergezichten zijn net zo oneindig als tijdens het eerste deel. Halverwege Stavoren (Starum in het Fries), als de dijk net iets verder in het binnenland ligt, kan je deze even verlaten via een paadje naar een vogelkijkhut. Niet heel verrassend, vanuit die hut kijk je geweldig uit over het IJsselmeer, met een flink aantal watervogels op de voorgrond als toegift. 

Een stukje verder midden op de dijk lijkt een klein bunkerachtig bouwwerk geconfisqueerd door een stel schapen. Geinig gezicht!

Kiekebèhhh

Kiekebèhhh

Uiteindelijk bereik je je einddoel, Stavoren. Vanaf hier kan je de trein pakken terug naar Workum.

Trein tussen Workum en Stavoren in Friesland

Trein tussen Workum en Stavoren

De kust van Friesland: heerlijk wandelen!

Friesland is dus veel meer dan varen en schaatsen. Fietsers zie je ook meer dan genoeg, maar dan beneden je, onderaan de dijk. Voortdurende vergezichten en historische, authentieke stadjes wisselen elkaar af. En die beleef je juist veel beter al wandelend óp de dijk. Deze dagtocht bewijst dan ook dat je hier ook te voet prima uit de voeten kan. De exacte route kan je terugvinden in de Rother wandelgids.

Deze wandeling maakte deel uit van een kampeerweekend in Friesland. We sloegen onze tent op op de prachtig gelegen Minicamping Pressefinne. Die ligt dan wel niet aan de Zuiderzeedijk, maar iets meer landinwaarts aan de oever van de Fluessen, één van de Friese meren. 

1 antwoord
 1. nieuwland-mulder
  nieuwland-mulder zegt:

  Jammer, dat u Hindeloopen als DORP betitelt terwijl het al sinds 1225 stadsrechten heeft en dus ook
  een van de Friese elf steden is
  Ik kan u van harte aanbevelen om
  eens een bezoek te brengen aan het HIDDE NIJLAND museum aan de Dijkweg 1 te
  Hindeloopen
  Hindeloopen is uniek met een eigen taal, klederdracht en het prachtige Hindelooper schilderwerk.
  Echt een aanrader.
  Vr. gr. T. Nieuwland-Mulder
  Hindeloopen

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *