Tis koers! 7 plekken om de Amstel Gold Race live te volgen

De Amstel Gold Race. Neerlands enige wielerklassieker en de trots van wielrennend Limburg. Bekend van lokale grootheden als de Cauberg en de Keutenberg, sinds jaar en dag scherprechters tijdens deze 250 kilometer lange route door het Zuidlimburgse Heuvelland. Je kunt om de juiste plekken om de koers te volgen de dag voor de profrace zelf de toertocht rijden, zelf een route bouwen op basis van wat nederige tips van ondergetekende of je kunt ‘m met een spreekwoordelijk pilsje in de hand bekijken in een plaatselijke kroeg. Dat laatste scheelt dan weer een hoop gezweet, niet in de laatste plaats omdat je lijf daar totaal niet voor gebouwd is, zoals je zelf ook wel weet. Maar als je de koers live wil volgen, waar kun je dan volgens deze insider het beste terecht? Leuk dat je ’t vraagt….!

Het peloton van de Amstel Gold Race trekt zich op gang.

Het peloton van de Amstel Gold Race trekt zich op gang.

1. Valkenburg/de Cauberg: de finish van de Amstel Gold Race

Valkenburg en de Cauberg is het epicentrum van de Amstel Gold race en is, toegegeven, de meest voor de hand liggende plek. Voordeel is dat je de renners een groot aantal keer voorbij ziet komen en dat je ze de meest iconische Nederlandse beklimming live kunt zien doen. Valkenburg is ook een mooi, pittoresk dorpje met zat kroegen waar je tussen de doorkomsten door de koers op tv kunt volgen, naar de Amstel Gold Race experience kunt gaan of jezelf simpelweg bourgondisch vol gooit. Nadeel is dat het er stervensdruk is en, als je er eenmaal bent, ook niet meer weg kunt. Als het slecht weer is, is ’t prima. Maar als echte wielerliefhebber voel je aan je water dat dat toch niet helemaal zoals het volgen van een koers bedoeld is. Als je de finish wilt zien, moet je er ook rekening mee houden dat die een behoorlijk eind buiten het dorp ligt. Daarom wat alternatieven (deze zijn op volgorde van doorkomst en zijn absoluut gegarandeerd te combineren!) (Als Leo van Vliet niet plotseling het parcours radicaal omgooit, heet dat) om beter te kunnen genieten van de koers én van het Zuidlimburgs Heuvelland.

Kniesoor die erop let dat deze foto gemaakt is tijdens de beklimming van de Cauberg tijdens de Tour van

Kniesoor die erop let dat deze foto gemaakt is tijdens de beklimming van de Cauberg tijdens de Tour van 2006. Maar druk is ’t er wel!

2. Startplaats Maastricht: de ploegenpresentatie en, dus, de start

Vergeet niet om je wekker voor deze te zetten: de start is meestal rond half 11, maar dat is niet waarom je hier bij wilt zijn. Leuker is het om op de Markt langs alle bussen van de wielerploegen te lopen en je favorieten alvast te spotten. Op het Vrijthof worden daarnaast alle teams voorgesteld. En omdat de afstand tussen publiek en sporter (zeker in vergelijking met bijvoorbeeld voetbal) erg klein is, heb je de kans om ze allemaal van erg dichtbij te zien en nog een laatste aanmoediging in het oor te schreeuwen.

3. De Bergseweg – Ubachsberg

Omdat achter het peloton aanfietsen weinig zin heeft als je ze ook nog eens wil zien, moet je hier en daar keuzes maken. Deze beklimming ligt redelijk vroeg in de route van de Amstel Gold Race, maar ver weg genoeg van Maastricht dat je ze moeiteloos kunt combineren zonder dat je ze misloopt of achter een wegafzetting komt te staan. De reclame- en volgerskaravaan van de Goldrace is minder extreem dan die van de Tour, maar neem hun bestaan wel mee in je besluit om ergens te gaan kijken. Neem de doorkomsttijden dus niet té letterlijk, dan loop je het risico dat je de renners vanuit een file in de verte voorbij ziet komen. Meestal kun je het parcours niet meer op als de renners vijf minuten bij je verwijderd zijn en kun je vijf minuten na doorkomst weer verder rijden. En daarom is een plaats als deze een hele mooie om de renners weer van dichtbij te zien.

4. Camerig en Vijlen – op weg naar het dak van de Amstel Gold Race

Het dak van de Amstel Gold Race ligt, net zoals het dak van Nederland, op de Vaalserberg. Maar omdat dit in mijn bescheiden mening niet de mooiste klim is en logistiek gezien aan het uiterste puntje van de route ligt, vind ik de beklimmingen in Camerig en Vijlen beter geschikt voor een bezoek.

5. Draaien en keren op de Korenweg, Vrakelbergerweg en de Vrakelberg

Hier kun je kiezen tussen een korte afdaling uit een typisch Limburgse holle weg of een korte felle beklimming van de Vrakelberg. Beide leveren prachtige vergezichten op over het kronkelende peloton door de smalle Zuidlimburgse heuvelweggetjes.

6. De afdaling of de beklimming van de Gulperberg

De eerlijkheid gebiedt me om te zeggen dat deze eerder een alternatief is voor de vorige dan een extra stop. Maar omdat Gulpen dan weer wat korter op de beklimming van de Eijserbosweg ligt, heeft de Vrakelberg mijn voorkeur. Wat niet wil zeggen dat dit geen goeie optie is, maar ik laat het graag aan jou over. Ik geef de tips, doe er zelf mee wat je ermee wilt. De Gulperberg kun je van twee kanten beklimmen en het is aan Leo van Vliet om te bepalen welke kant hij dit jaar neemt. Check ’t even goed, anders zie je een afdaling waar je een beklimming verwacht en dat is toch verwarrend.

7. Het hoogtepunt van de Amstel Gold Race: de Eijserbosweg

Vaak het begin van de finale en het moment dat de grote kanonnen hun duivels ontbinden. Naar mijn wederom bescheiden mening een mooiere beklimming dan de Cauberg of de Keutenberg, vanwege zijn lengte en afwisseling. Doordat de renners door het hellingspercentage en de ruim 200 kilometer die ze op dat moment al in de benen hebben soms kruipend voorbij komen, kun je de grinta vaak van hun gezicht scheppen. Daarnaast staan hier geen hekken, waardoor de race echt dichtbij komt. De Eijserbosweg is het kloppende hart van de Amstel Gold Race.

En daarna? De Keutenberg misschien?

Hierna is het meestal te kort dag om nog een volgende doorkomstplek te vinden. De route leidt het peloton wel nog over de gevreesde Keutenberg, maar deze is niet toegankelijk voor het publiek. Niet in de laatste plaats omdat de Keutenberg in feite één lange, rechte weg is en toeschouwers (en met name hun auto’s) voor chaos kunnen zorgen. Betere keuze is om ergens een kroeg te zoeken om de finish te bekijken!

De Amstel Gold Race: het hoogtepunt van het wielervoorjaar

Ik ben me bewust dat deze claim enigszins doordrenkt is met chauvinisme. Uiteraard weet ik dat de Ronde van Vlaanderen ouder is, Parijs-Roubaix heftiger, de Strade Bianche esthetisch aantrekkelijker en dat Luik-Bastenaken-Luik eigenlijk de Amstel op steroïden is. Maar ieder jaar weer zak ik met een vol wielerhart af naar mijn Limburgse heuvels om de wereldtop van mijn favoriete sport zich te zien afbeulen op dezelfde heuvels waar ik mijn tienerjaren sleet. Maar sinds Het Mirakel van Mathieu (de allermooiste finish in een wielerwedstrijd, ooit) durf ik met zekerheid te zeggen dat de enige Nederlandse Klassieker zijn plekje tussen deze grote rondes verdiend heeft.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.