8 tips voor prachtige wandelingen in en rondom Eindhoven

Je hoeft niet altijd ver weg te gaan om prachtige natuur te beleven. Reisman Lars is een geboren en getogen Brabander en hij wandelt met veel plezier door bossen, over de heides en langs de vennen die Brabant te bieden heeft. In deze blog licht hij er een achttal wandelingen uit in de omgeving van zijn woonplaats Eindhoven. Omdat hij aan de zuidkant van de stad woont, richt hij zich op wandelingen ten zuiden van de stad. De meeste van deze wandelingen zijn te vinden in het natuurgrenspark De Groote Heide. En voor de liefhebbers geeft hij bij sommige wandelingen ook nog een tip om de verbrande calorieën weer aan te vullen.

Als je de heide op zijn mooist wilt zien, kom dan in augustus als deze in bloei staat. Maar ook in alle andere  maanden zijn onderstaande wandelingen meer dan de moeite waard.

Dan nu de acht wandelingen, die zijn gerangschikt op afstand vanaf Eindhoven centrum.

1. Genneper Parken – 3,5km

Nog binnen de bebouwde kom in het stadsdeel Gestel (en een beetje Stratum) vind je het Mesopotamië van Eindhoven: De Genneper Parken. Hier vloeien de Dommel en Tongelreep samen en daartussenin vind je een prachtige stukje natuur en landbouwcultuur. Ideaal voor een wandeling dichtbij de stad. Er zijn geen vaste routes, maar genoeg (wandel)paden om zelf een leuke route te kiezen. Op de in het park gelegen Genneper Hoeve kun je direct bij de boer kopen, vooral de boerenkaas  is ontzettend lekker! Je kunt er ook even zitten en genieten van een boerenijsje. Voor een hapje en drankje kun je terecht in het Paviljoen Genneperparken. Ook kan de midgetgolfenthousiasteling zich hier helemaal uitleven.

De Tongelreep in Genneper Parken

De Dommel in Genneper Parken

2. Klotputten – 5km

Ook nog net in de bebouwde kom, wederom in het stadsdeel Gestel en gelegen in de kom van knooppunt de Hogt, ligt het gebied Klotputten. Dit wandelparkje herbergt onder andere Recreatieplas Hanevoet. Een grote vijver met vele watervogels. Naast de plas loopt weer de Dommel die je nog vaker gaat tegenkomen in dit blog. Zo’n 10 jaar geleden heeft er een hermeandering plaatsgevonden, waardoor de Dommel hier nu weer natuurlijk kronkelt. Je kunt makkelijk parkeren bij de tennisvereniging op de Locatellistraat. De route rondom de plas en langs de Dommel is ongeveer 3,5 kilometer lang.

3. Schuttersbos – 7km

Vanaf de parkeerplaats kun je hier een blauwe route lopen van zo’n 7km. Deze route brengt je door het gehuchtje Riel en over de Stratumse heide weer terug naar het bos. Voor de mensen die niet van honden houden: pas op, dit bos wordt gebruikt als uitlaatterrein dus je komt veel loslopende honden tegen. Een leuke afwisselende wandeling, waarbij je op de Stratumse heide ook nog Schotse hooglanders kunt tegenkomen.

4. Loondermolenpad – 12km

Deze wandeling van Natuurmonumenten leidt je langs de oevers van de Dommel. Je vertrekt vanaf de Volmolen, van waar je eerst een stukje over de plaatselijke camping loopt. Daarna loop je prachtig langs de slingerende Dommel om vervolgens langs uitgestrekte weides en door het bos weer terug te keren naar de camping. Hier vind je ook een eetcafé om na je wandeling een lekkere kop soep of uitsmijter te eten.

5. Strabrechtse Heide – 13,5km

Eén van de grootste heidegebieden in de omgeving is de Strabrechtse heide. Gelegen in de gemeentes Heeze-Leende, Geldrop-Mierlo en Someren biedt dit 1500ha grote gebied veel wandelmogelijkheden. Vanuit Eindhoven is de dichtsbijzijnde parkeerplaats Natuurpoort de Plaetse, waar je ook een schaapskooi en het Heidecafé kunt vinden. Die laatste natuurlijk voor het broodnodige natje en droogje na de wandeling. Vanaf hier vertrekken verschillende routes, waaronder een kabouterroute voor de allerkleinsten en een natte laarzenpad voor de avonturiers. De paarse route van zo’n 5km biedt de meest prachtige vergezichten en Hollandse luchten.

6. Achelse kluis – 18km

Voor deze wandeling gaan we richting de Belgische grens (en soms een heel klein beetje daarover). Het startpunt vind je bij Natuurpoort de Achelse kluis dat nog net in Nederland ligt. Net over de grens vind je hier de St. Benedictus Abdij waarin ook een brouwerij gevestigd is. Daar wordt een echte trappistenbier gebrouwen en hier kun je dus lekker gaan zitten na je wandeling en genieten van een heerlijk biertje (met een hapje). De paarse route van zo’n 7,5km voert je over een uigestrekte heide en door een naaldbos. De route kent vele vergezichten en is ver van snelwegen gelegen, dus het is er ook erg stil.

7. De Plateaux-Hageven – 20km

Ook voor deze wandeling rijden we weer naar de Belgische grens toe, nu tussen Valkenswaard en Lommel. Hier vind je natuurgebeid De Plateaux. Vanaf de parkeerplaats kun je hier drie routes kiezen. Als je de tijd en de benen hebt, neem dan het tweelandenpad van zo’n 10km. De naam zegt het al, de route loopt gedeeltelijk ook door België. Als je wat minder tijd en/of zin hebt, dan zijn ook de andere twee routes meer dan de moeite waard. Ook hier gaat de route weer langs het stroomgebied van de Dommel en zijn er taltijke watervogels te zien. En als je dan lekker gewandeld hebt en op de terugweg zin hebt in een ouderwetschen pannenkoek, stop dan bij de Familie Suykerbuyck in Valkenswaard.

De Plateaux op een grijze middag in december

8. Cartierheide – 24km

Een absolute aanrader! Je vertrekt in Eersel voor een wandeling van iets meer dan 7 kilometer over de Cartierheide, grotendeels gelegen in de buurtgemeente Hapert. Prachtige wandeling langs heide en bos, met als hoogtepunt een enorme meeuwenkolonie die een symphonie aan gekrijs produceert. Vanaf de parkeerplaats vertrekken ook nog andere, kortere wandelingen. De afbeeldingen hieronder zeggen genoeg.

Pittoresk paadje langs het ven met de meeuwen

Eettip: Rijd na de wandeling even door naar het Postels Pleintje in Belgie voor een puntzak Vlaamsche friet en een heerlijk broodje braadworst met zuurkool en alles. Want na zo’n wandeling mag er best wat geschranst worden!

Waar vind ik de mooiste wandelingen?

Op deze website van VisitBrabant vind je heel veel informatie en tips voor routes in Brabant. Onder andere vind je hier alle Brabantse Natuurpoorten, van waar je allemaal prachtige wandelingen kunt maken. Rondom Eindhoven heb je onder andere ook nog de Malpie en TerSpegelt.

Je kunt er ook je eigen wandeling maken door middel van het uitgebreide wandelknooppuntennetwerk in Brabant.

Veel van de bovengenoemde routes zijn in beheer van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Ook op hun websites kun je vele routes vinden door de prachtige natuurgebieden die Brabant (en heel Nederland) te bieden heeft.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *