5 Noord-Brabantse wandeltips voor jou en je hond

Ik heb dus toevallig de allerschattigste en vrolijkste hond ooit. Kan hij en ik ook niks aan doen. Als je het tegendeel beweert lieg je dat je barst en de foto’s bij deze blog bewijzen mijn punt. Maar deze blog gaat niet over hoe tof mijn hond wel niet is (antwoord: heul), maar over waar je nou eens lekker met hem (of haar) kunt recreëren in Noord-Brabant! Dus daarom vijf wandeltips voor geweldige natuurgebieden voor een zondags middagje plezier voor mens en dier…

1. De Regte Heide – Goirle

Ik koester weinig trots voor die laatste zin, dus laat je daar niet door uit het veld slaan. Door met de tips! Net voorbij Goirle, aan de N630 richting België, vind je de Regte Heide. Dit is, je raadt het nooit, een nogal uitgestrekt heidegebied. Helaas vind je hier geen uitspanning, maar dat maakt het, in tegenstelling tot de andere wandeltips in deze blog, wel lekker rustig. Bijkomend voordeel; herten en ander normaal gesproken schuw wild springen zo nu en dan voor je voeten! Je trouwe viervoeter mag hier ook een groot gedeelte vrij rondlopen en dat is voor iedereen leuker. Ook leuk; door het gebied verspreid liggen zeven grafheuvels uit de Bronstijd!

Regte Heide

Regte Heide

2. Loonse en Drunense Duinen – Loon op Zand

Een stuk drukker, maar da’s ook met reden. Ook deze naam is redelijk zelfverklarend; het is een 3.500 hectare groot natuurgebied met afwisselend zandduinen en naaldbossen. Dit levert een uniek natuurgebied op, met fantastische uitzichten. De Brabantse Sahara, zoals Brabanders het gebied volgens Wikipedia noemen, is bij uitstek geschikt voor een rondje met je hondje (sorry weer) door de aanwezigheid van een loslooproute. Rond het park liggen een aantal drukbezochte uitspanningen en een bezoekerscentrum, dus ook voor de baasjes is er genoeg te beleven. Let wel: parkeren is, vooral op mooie zondagen, een ware crime.

Loonse en Drunense Duinen

Loonse en Drunense Duinen

3. Oisterwijkse bossen en vennen – Oisterwijk

De naam van dit derde natuurgebied laat zelfs nog minder aan de verbeelding over. Zowel plaats als functie zijn in één oogopslag duidelijk. Het is een uitgestrekt gebied met vele uitspanningen (Oisterwijk is ook een mooie plaats om na afloop een terrasje te pakken) waar je prima een paar uur kunt volbrengen. De verschillende vennetjes geven een schitterend aanzicht waar je goeie lobbes/fikkie/’s mans beste vriend verkoeling kan vinden. Hij/zij mag hier helaas niet vrij rondlopen, al kom je genoeg honden tegen die dat wel degelijk doen. Het is een heerlijk afwisselend gebied, maar helaas wel erg druk.

Tips 4 en 5:

Deze bossen zijn weliswaar wat kleiner, maar ook zeker je bezoekje waard:

  • Boswachterij Dorst – Dorst/Rijen. Een mooi bos met verschillende vennetjes en Schotse Hooglanders. Jeweetwel, van die enorme rooie koeien met grote hoorns. Deze beesten lopen hier vrij rond, dus je hondje los laten lopen is niet het allerbeste idee ooit.
  • Dongense bossen – DongenHier mag je kleine vriend dan weer wel vrij rondploeteren. Het bos zelf is niet al te uitgebreid en heeft geen uitspanning, maar een uurtje kun je hier zeker verbrengen!
Dongense bossen

Dongense bossen

Aangezien de natuurgebieden in Noord-Brabant waar je hond vrij mag op één hand te tellen zijn, ben ik benieuwd of jullie nog andere wandeltips hebben. Laat ze gerust achter in de comments!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *