Aan de Nederlandse kust trekt ’t altijd open!

In tijden van Corona is een vakantie plannen eigenlijk ’t laatste waar je aan denkt. Als we straks eindelijk weer eens de wei in mogen, is ’t hoogst onzeker dat je iets mag of wil met al die briljante tips die op dit blog staan. Maar je wil wél iets kunnen doen als ’t komende zomer toch weer 40 graden wordt, zoals het dat de laatste paar zomers placht te doen. Wat je dan wel kunt? Op naar de Nederlandse kust! Zat te doen in leuke en/of rustige kustplaatsjes én je stimuleert ook nog eens de lokale economie. En: je hoeft niet bang te zijn voor slecht weer, want aan de Nederlandse kust trekt ’t áltijd open! Is echt waar!

Wat kun je doen aan de Nederlandse kust?

Maar goed; de clichébeelden van de Nederlandse kust zijn mij ook welbekend. Goed ingegraven Duitsers, bejaardenprocessies en weinig bruisende lokale horeca. Ik zeg niet dat dat ónwaar is, maar wel dat het zelfs ondanks dat nog steeds heerlijk toeven is aan onze nationale stranden. Maar aangezien je na dit hele Coronagedoe nog steeds een beetje huiverig bent voor té grote mensenmassa’s, vallen de stranden van Scheveningen en Zandvoort al heel snel af. En aangezien ik nooit helemaal begreep wat de lol was van hutjemutje op een strand liggen, geef ik je in deze blog een paar tips voor toffe en mooie kustplaatsen, om even lekker tot rust te komen. Maar wat moet je daar sowieso doen:

  • Huur een huisje óp ’t strand. Niks beter dan wakker worden met zicht op de zee. Kan niet overal, maar op dit soort sites is er altijd wel iets te vinden.
  • Naar de kermis gaan. Vooral in Noord-Holland zijn de kermissen nogal een dingetje. Schijnbaar zoiets als carnaval in ’t zuiden. Nou weet ik wel beter, maar ’t is allicht een poging waard!
  • Strandwandelingen maken. Je komt er voor je rust, toch? Dus schop lekker je schoenen uit, doe je teenslippers aan en maak je meters door duingebieden of gewoon over ’t strand.
  • Lekker eten en drinken bij een strandtent. Niks is zo’n ultiem zomergevoel als op een vlonder zitten met een boel zand tussen je tenen, een bittergarnituur op tafel en een koud pilsje in je handen.
De Nederlandse kust - lekker wandelen

Kilometers maken!

IJmuiden

Ondergetekende heeft menig jaar doorgebracht op het IJmuidense strand. Dit strand staat helemaal vol met (relatief) ruimbemeten strandhuisjes, waardoor je ook nog redelijk wat luxe kunt ervaren. IJmuiden heeft ook een vissershaven, waar je iedere dag lekker vers gevangen vis kunt regelen voor op de, aan je stand verplichte, avondlijke barbecue. Wandelen kun je er in de uitgestrekte Kennemerduinen of op het ontiegelijke brede strand. Een duik in de zee is hier überhaupt al een workout, dus ook zo kom je wel lekker aan je bezigheden. Voor de mensen die van industriële chique houden; de Hoogovens liggen om de hoek, wat iedere avond een bijzondere lichtshow oplevert. Vanuit IJmuiden kun je ook gemakkelijk dagtochten maken naar plaatsen als Haarlem of Amsterdam, dus je kunt ook lekker wat cultuur snuiven als je een keer genoeg hebt van die eindeloze zandvlakte voor je.

Nederlandse kust: IJmuiden

Trekkertrek, de strandversie

Zoutelande

Sinds die erbarmelijke kutplaat van Bløf is Zoutelande in het nationale geheugen gegrift. Dat wil echter niet zeggen dat het er net zo kut is als dat je denkt dat het is. Je vraagt je vooral af waarom de beste man ’t nodig vond om die plaats zó hard te schofferen. Zoutelande is namelijk een best wel schattig Zeeuws plaatsje, waar je behoorlijk wat activiteiten kunt ontplooien. ’t Strand is er erg mooi en breed en de duinen zijn hoog, waardoor je hier fraaie wandelingen kunt maken en mooie uitzichten hebt.

Nederlandse kust - Zoutelande

Oer-Hollandse strandtafarelen

Dagtochten kun je maken naar Vlissingen, Domburg of Middelburg. De Hooizolder lág om de hoek, maar helaas hoef je ’t daar dus niet meer voor te doen. In Zoutelande en omgeving is dan wel weer genoeg horeca te vinden om ’s avonds lekker wat te eten en te drinken.

Castricum aan Zee

Castricum aan Zee is ook een ideale uitvalsbasis voor al wat een fatsoenlijke strandvakantie aan de Nederlandse kust te bieden heeft. Leuke strandtenten, mooi duinengebied en steden als Alkmaar en Haarlem in de buurt. Maar mocht je ook zin hebben in iets hipper strand; Bloemendaal aan Zee ligt hier ook in de buurt, dus je kunt ook een avond gezellig hip doen. Overigens stelden Reisman Daan en ondergetekende eigenhandig vast dat de Castricumse kermis níet direct de reden is waarom je naar Castricum aan Zee wil. Doe daar vast je voordeel mee.

Aan de Nederlandse kust is altijd wat te doen

Als je dus eindelijk een keer je huisje uit mag, is de Nederlandse kust dus best wel een aardig alternatief. De drie plaatsen die ik hier presenteer, zijn volkomen arbitrair en enkel gekozen omdat ik daar ooit eens geweest ben. Over andere plaatsen valt dus ook heel veel moois en goeds te zeggen, dus stuur je autootje vooral westwaarts zodra het mag. Al is ’t maar omdat ’t daar dus altijd open trekt!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *