Fietsen door Noordoost-Twente: machtig mooi!

Twente geldt als één van de mooiste fietsregio’s van ons land. Het is ook de regio waar de wieg van Reisman Arjen van U. en Reisman Tinus heeft gestaan. Beiden doen weinig moeite hun trots voor hun heimat onder stoelen of banken te steken. Logisch ook.

Reisman Tinus besloot om een lang weekend op (her)ontdekkingstocht te gaan in zijn favoriete deel: Noordoost-Twente. Dus: tent in de auto, fiets achterop en op het naar het oosten!

Typisch Twente

Typisch Twente

Twente in een notendop

Ok, nog één keer dan. Een ode aan deze prachtregio. Twente, waar als je vraagt “hoe gaat het ermee?” (“Hoo hej’ t d’r met?”) je als antwoord altijd krijgt: “Och joa.” Dit betekent namelijk zowel “geweldig”, “gaat wel” als “niet best”. De interpretatie is aan jou. Twente, waar de tuincentra zo enorm groot zijn dat je brood en navigatie mee moet nemen voor onderweg om niet te verhongeren en/of te verdwalen. Twente, waar het niet uitmaakt hoeveel een krat Heineken is afgeprijsd, iedereen blijft toch gewoon trouw aan Grolsch. Je wilt immers echt bier. En Twente, waar je dus ook onmeunig (=Twents voor het Brabantse ‘kei’) mooi kunt fietsen.

Waarom Noordoost-Twente?

Omdat het hier gewoon gloepens (=synoniem voor ‘onmeunig’) mooi is! Een glooiend en afwisselend (platte)landschap, knusse kerkdorpjes, minuscule buurtschappen, een meanderend riviertje, meerdere landgoederen en natuurgebieden en ga zo maar door. Fantastisch toch? Och joa…

Buurtschap Lemselo in Twente: geen huis te zien

Buurtschap Lemselo: geen huis te zien

Oh ja, misschien heb je nog niet zo’n helder beeld waar je Noordoost-Twente kan vinden. Dit is grofweg het gebied dat grenst aan Duitsland en vanaf De Lutte (‘De Lut’) langs de A1 westwaarts loopt naar Oldenzaal (‘Oldnzel’) en vanaf daar in noordelijke richting naar Ootmarsum (‘Oatmörsken’), met een kleine noordwestelijke uitloper via Vasse tot de Duitse grens. Een nadere kennismaking in 4 etappes.

1. Tussen De Lutte en Denekamp

Het dorpje De Lutte zelf stelt niet bijster veel voor. Het vormt echter wel de poort tot het Lutterzand. Dit prachtige natuurgebied kenmerkt zich door veel bos, zandverstuivingen en het riviertje de Dinkel dat hier doorheen kronkelt. Hét plaatje is waar je vanaf de enkele meters hoge oever vanaf de zandvlakte over de slingerende Dinkel en de weilanden uitkijkt. Als je zegt dat je dat kiekje in Zuid-Frankrijk hebt geschoten, gelooft iedereen je ook!  

Klöpkeshoes Berghum

De fietstocht voert verder over een prachtig fietspad door het Lutterzand. Je vervolgt je route over kleine plattelandsweggetjes. Niet veel later stuit je op een alleraardigst stukje cultuurhistorie: het Klöpkeshoes in het buurtschap Berghum. Vroeger trof je veel van deze kleine huisjes op Twentse boerenerven waar rooms-katholieke ongehuwde vrouwen woonden. Dit exemplaar is fraai in ere hersteld door buurtbewoners. Iets verder bereik je het stadje Denekamp.

2. Tussen Denekamp en Oldenzaal

Net ten westen van Denekamp ligt langs de Dinkel het Landgoed Singraven. Van achter een toegangshek heb je een schitterend uitzicht op de statige witte havezate. Ook op dit landgoed vind je de watermolen van Singraven. Dit mag je met recht schilderachtig noemen; meerdere beroemde 17de eeuwse schilders hebben dit op het doek vastgelegd. Niet zo vreemd! Pal naast de watermolen ligt het gelijknamige restaurant. Mooie plek voor een tussenstop.

Kanaal Almelo-Nordhorn

Weer een paar kilometer later fiets je parallel aan het Kanaal Almelo-Nordhorn. Eind 19de eeuw werd dit kanaal gegraven voor de scheepvaart. Druk bevaren werd het echter nooit. In 1960 voer het laatste turfschip er en sindsdien heeft het zich tot een mooi natuurgebied ontwikkeld. Door de begroeiing is het kanaal ook niet langer geschikt om met je bootje op te gaan. Maar op je fiets kan je er ook prima van genieten.

Kanaal Almelo-Nordhorn in Twente

Kanaal Almelo-Nordhorn

Het Hulsbeek

Langs zo nu en dan een kapelletje en via kleine dorpjes en nog kleinere buurtschappen met namen als Volthe, Rossum en Lemselo bereik je Het Hulsbeek, een recreatiegebied onder de rook van Oldenzaal. Dit voormalige landgoed van een Twentse textielfabrikant is enorm veelzijdig en biedt allerhande vormen van ontspanning, sport, spel ende vermaeck. Karakteristiek is het bruggetje over de zwemplas met twee puntdaken van stro. Weer een ideale gelegenheid voor een pitstop en een zwempauze bovendien!

Oldenzaal

Vanuit Het Hulsbeek fiets je in een mum van tijd naar het oude centrum van Oldenzaal. Doen! Zelfs zonder route kan er weinig mis gaan. Houd eenvoudigweg de toren van Oale Grieze (‘Oude Grijze’) aan. Zo wordt de imposante St. Plechelmusbasiliek die volledig is opgetrokken uit grijs Bentheimer zandsteen ook wel liefkozend aangeduid. Trouwens, deze torenspits kan je al van veel verder ontwaren. Zowel vanaf de doorgaande weg vanuit Hengelo als die vanuit Denekamp (die haaks op elkaar liggen) zie je de trots van Boeskoolstad (zo heet het stadje met carnaval. Ja echt, ook boven de rivieren wordt dit volksfeest gevierd en onderschat dit absoluut niet!) precies in het verlengde ervan als een markant herkenningspunt. 

D'Oale Grieze

D’Oale Grieze

Neem ook zeker even de tijd om dit middeleeuws stadje te verkennen. Waan je een paar eeuwen terug in de tijd als je de Marktstraat betreedt. Aan weerszijden vind je hier prachtige oude gebouwen, waaronder het Palthehuis. In dit museum vind je o.a. de dwangstoel waarop de roemruchte 18de eeuwse Twentse struikrover Huttenkloas 110 dagen vastgebonden heeft gezeten alvorens hij werd terechtgesteld.

Palthehuis (links) in Oldenzaal

Palthehuis (links)

3. Tussen Oldenzaal en De Lutte

Voordat je weer terug bent in De Lutte wacht nog een aantal prachtige kilometers op je. Via de Tankenbergstraat klim je (ja echt) naar de (je verwacht het niet) Tankenberg. Met 85 meter is dit het hoogste punt van Overijssel. Vanuit een kleine koepel heb je een magnifiek panoramauitzicht tot over de Duitse grens. Deze koepel is overigens exact gebouwd waar meerdere energiebanen, zogenaamde leylijnen elkaar kruisen. Je schijnt de energie te kunnen voelen zodra je met je rug tegen de muur in de koepel gaat staan. Lekker is dat. Dat had meer nut gehad voordat je de Tankenberg op fietste.

Uitzicht vanaf de Tankenberg

Uitzicht vanaf de Tankenberg

Anyway, de route gaat verder door dit prachtig stukje Twents heuvelland. Je fietst op en af door bossen, langs bosranden, langs weilanden en tussen weilanden door. Ook passeer je nog een top, de Paasberg. Met ‘slechts’ 80 meter het kleine broertje van de Tankenberg. Tijdens dit deel van de tocht krijg je een prima indruk van het voor Twente zo typerende coulisselandschap.

Twents tafereeltje

Twents tafereeltje

4. Het uiterste noorden van Noordoost-Twente

Voor een andere mooie fietsroute kan je uitstekend terecht in de omgeving van Ootmarsum. Bovendien is dit stadje één van de populairste plekken van heel Twente. Slenter door de smalle straatjes met talrijke historische gebouwen voorzien van fraaie gevels. En verbaas je over het aantal galerieën en exposities. Je merkt wel direct dat hier een ander publiek op af komt.

Ootmarsum

Ootmarsum

Rondom Ootmarsum is het landschap wederom wat heuvelachtig. Meer oostwaarts wordt het allengs vlakker. Als je goed om je heen kijkt valt je misschien op dat veel boerderijen in de nok een opvallende kunstige decoratie hebben. Dit zijn zogenaamde geveltekens. Geen lijkt hetzelfde. Of lijken ze nou juist allemaal op elkaar? Ze hebben vooral symbolische waarde.

Havezate en Boombakspieker

Via de slaperige kerkdorpjes Tilligte en Lattrop bereik je uiteindelijk het buurtschap Breklenkamp. Dit ligt helemaal in de noordoostpunt van Noordoost-Twente. Verstopt aan een boerenweggetje verraadt een groot hek met daarachter een oprijlaan de aanwezigheid van een voornaam gebouw. Hier ligt Huis te Breckelenkamp, een 17de eeuwse havezate. Een verrassende verborgen parel.

Huis te Breckelenkamp in Noordoost-Twente

Huis te Breckelenkamp

Vlakbij, aan een ander klein weggetje, vind je een zeer merkwaardige curiositeit. Op een privé-erf staat een zogenaamde boombakspieker. Een spieker is een graanschuur. Een bakspieker is zo’n zelfde graanschuur met een oven erin. En een boombakspieker? Heel simpel: een bakspieker met een boom erdoor! Ja echt, door het dak van deze vakwerkschuur groeit een imposante eik. Wat een bijzonder plaatje!

Boombakspieker Breklenkamp in Twente

Boombakspieker Breklenkamp

Springendal

De tocht voert via een klein stukje door Duitsland naar het Springendal. Onderweg kom je nog enkele kleine boerderijwinkeltjes met terras tegen. Stap hier even af, neem een break en geniet van wat zelfgemaakte etenswaar. Niet veel verder beland je in de ‘tuin van Nederland’, zoals natuurgebied Het Springendal ook wel wordt genoemd. Bronvijvers, kabbelende beekjes en watervalletjes midden in het bos maken van dit erosiedal in de stuwwal van Ootmarsum een romantisch tafereeltje. 

Verder door het glooiende landschap kom je nog door dorpjes en gehuchtjes als Hezingen, Vasse, Nutter en Oud-Ootmarsum, alvorens je weer terug in Ootmarsum bent. 

Lunchstop bij de boer in Twente

Lunchstop bij de boer

Fietseldorado Noordoost-Twente

Heb ik teveel gezegd over ‘mijn’ Noordoost-Twente? Nee toch? Beide hierboven beschreven fietsdagtochten zijn trouwens ruim 50 kilometer lang. Dit zijn de twee routes:

  1. Route 1: De Lutte-Denekamp-Oldenzaal-De Lutte
  2. Route 2: Ootmarsum-Breklenkamp-Springendal-Vasse-Ootmarsum

Op route.nl kan je ook je eigen route samenstellen (tip: download de app). Je zult merken dat je bij lange na niet de enige bent die er op de tweewieler op uit trekt. Veel daarvan zitten trouwens op een elektrisch exemplaar, hetgeen wel iets zegt over de gemiddelde leeftijd. Maar echt, Noordoost-Twente is echt niet alleen voor grijze dakduiven! Verhuurbedrijven spelen daar handig op in door de meest uiteenlopende voertuigen te verhuren.

En overnachten? Slaapplaatsen zijn er genoeg in Noordoost-Twente. Plek zat! Wij stonden met ons tentje op Het Meuleman, een mooie camping in de bossen onder de rook van het Lutterzand!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *