Syracusa - stad met strand

Steden met stranden: de ultieme zomercombi

Tijdens de zomervakantie ben ik meestal verscheurd. Aan de ene kant wil ik graag naar een stad. Ik wil leven zien bruisen. Op terrasjes zitten tot midden in de nacht terwijl al wat plaatselijk is aan mij voorbijtrekt. Me verbazen over hoe de plaatselijke geschiedenis een plek gevormd heeft en hoe dat dan uitziet. Maar van de andere kant wil ik ook met mijn lamme ballen in het zand kunnen vallen, een hele dag niks hoeven en een boek lezen. Ik wil dus naar steden met stranden.

Steden met stranden: mijn 5 tips

Zeker als je ook nog afzakt naar Mediterraner gebieden, dan wil het hartje zomer ook nog wel eens niet te hachelen zo warm zijn. En dan moet je dus naar deze steden toe!

1. Valencia

Het stadgedeelte van deze bestemming is goed voorzien van activiteiten. Zo is er het Ciutat de les Arts i les Ciències; een langgerekte strook van futuristische gebouwen, die ieder moment op kunnen stijgen naar hun thuisplaneet. Hier kun je mooi een paar uurtjes rondlopen en je vergapen aan de architectuur, een wandeling maken door de stadtuinen of het operagebouw bezoeken. Andere optie: de dierentuin en het aquarium. Allebei een van de mooiste in hun soort, als je ’t mij vraagt. Tegelijkertijd heeft Valencia ook een mooi stadscentrum, waar je tot midden in de nacht tapas kunt eten en vinos kunt drinken.

Het Futurische Ciudad de las artes y las ciencias van Valencia, een van de steden met stranden.

Het Futurische Ciudad de las artes y las ciencias van Valencia, een van de steden met stranden.

Het strand dan. Dat bevindt zich letterlijk een metroritje van het centrum af. Je stapt uit de (hypermoderne) metro, trekt je shirt uit en loopt rechtstreeks de zee in. Veel makkelijker ga je dit niet krijgen.

2. Lissabon

Bekend van, oh cliché, fado en vino verde. Dat betekent hoe dan ook dat je ’s avonds aardig geramd zit, qua activiteiten. Wat dit betreft kun je je hart ophalen in wijken als Alfama en Bairro Alto. Maar ook overdag kun je hier je lol op. Bijvoorbeeld in het futuristische Parque das Naçoēs (ook weer met indrukwekkend aquarium) of het hippe winkelgebied annex creatieve broedplaats LX Factory, onder de Ponte de 25 de abril. Weersta de verleiding om samen met alle andere toeristen in een trammetje te stappen. Lopend zie je meer en je zit niet met 3 Duitsers op 1 stoeltje.

Lissabon: niet goed te zien op deze foto, maar absoluut een van de steden met stranden!

Lissabon: niet goed te zien op deze foto, maar absoluut een van de steden met stranden!

Lissabon is weliswaar een van de steden met stranden, maar die stranden liggen wel wat verder weg van het centrum. Desalniettemin zijn deze ook met het ov en voldoende gemak te bereiken. De combi van ’s ochtends siteseeing en ’s middags relaxen op het strand (zoals in Valencia goed te doen is) is alleen wat lastiger. Pak de trein vanaf het station Cais do Sodré en zo goed als iedere halte is een strandje. Ik zou blijven zitten tot aan Cascais, met afstand het leukste dorpje op deze rit.

3. Napels

De stad onder de rook van de Vesiuvius heeft veel te bieden aan den toerist. Wil je iets actievers doen? Fiets dan die Vesuvius op. Geschiedenisnerd? Op naar Pompeii! Maar ook in de stad zelf is genoeg te beleven. Bezoek het Quartieri Spagnoli en ga op zoek naar street art over de Argentijnse held van de stad; Diego Maradona. Of dwaal door de enge straatjes van het Centro Storico rond het Piazza Bellini.

Napels - uitzicht op de Vesuvius vanaf het strand

Napels – uitzicht op de Vesuvius vanaf het strand

Het strand van Napels is dan weer anders dan de andere. Voor het grootste deel is de kustlijn rotsachtig, maar via een kano tour (top tip!) kun je verschillende verborgen baaitjes bezoeken, waar je heerlijk kun recreëren!

Steden met stranden die je niet moet vergeten:

 • 4.Barcelona: dit is natuurlijk het bekendste voorbeeld van stad met strand. Als je Las Ramblas afloopt ben je er al. Maar aangezien deze stad ook al echt té druk is, zou ik je deze van harte afraden.
 • 5. Palermo: ik schreef al eerder een lofzang op de Siciliaanse hoofdstad, dus daar verwijs ik graag naar voor wat betreft bezienswaardigheden. Pak de (veel te drukke, maar o zo gezellige) bus naar Spiaggia di Mondello voor strand in een prachtige baai. Vooral goed mensen kijken ook.
Vanaf het Foro Italico van Palermo heb je een mooi uitzicht over de Middellandse zee.

Vanaf het Foro Italico van Palermo heb je een mooi uitzicht over de Middellandse zee.

Aanvullingen?

Ik ben altijd op zoek naar de alle mogelijke steden met stranden. In deze blog staan de steden die ik tot nu toe gevonden heb. Heb jij nog aanvullingen? Ik houd me warm aanbevolen!

6 antwoorden
 1. Teun Eltink
  Teun Eltink zegt:

  Malaga als vrij grote stad.
  Mijn favoriet is wel Cefalu, niet heel ver van Palermo. Je loopt vanuit het typisch Italiaanse centrumpje direct het strand op!

  Beantwoorden
  • Hugo Braun
   Hugo Braun zegt:

   Cefalú ziet er tof uit! Maar is dat echt een stad of meer een uit de hand gelopen dorpje? Los daarvan denk ik dat ik wel eens naar Malaga, ja….

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *