De Trappistenroute: met je vrienden bier drinken op de fiets!

Zon, een fiets en Trappistenbier, dat is de Trappistenroute. De ideale combinatie voor een mooie dag met je maten. En nou niet meteen afhaken bij het idee van lichaamsbeweging. Ja, je kunt ook bij je supermarkt op de hoek La Trappe kopen en je gaat inderdaad meer dan 500 meter afleggen, maar het fietsen maakt het juist beter, geloof me!

De Trappistenroute: eigenlijk een kroegentocht op de fiets

Je hoeft dus juist geen zeemleren fietsbroekje aan om deze barre(n)tocht te volbrengen. Het is een puur recreatieve tocht door Noord-Brabant, waarbij je van bar naar bar fietst waar ze Trappistenbier van La Trappe hebben. Dat is soms een kwartiertje fietsen en soms (nog geen) vijf minuten, dus ook de grootste lamstraal uit je vriendengroep moet dit in feite kunnen volhouden. En anders is er altijd het vooruitzicht van een vers biertje, dubbel of tripel (voor als je weinig waarde hecht aan de terugtocht). De Reismannen fietsen iedere zomer hun eigen versie van de Trappistenroute, richting de Oisterwijkse kermis. Wij hechten dan ook weinig waarde aan de terugtocht.

De Trappistenroute is klaar voor vertrek

De Trappistenroute is klaar voor vertrek

Zo voer je de Trappistenroute goed uit:

Het is allemaal niet zomaar iets, én bewegen én drinken. En dat dat dan ook Trappistenbier is. Dus daarom een paar tips van een doorgewinterde Trappistenroutefietser:

 • Houd het bij één biertje per kroeg. Zo kom je des te verder én hoeven je vrienden je niet uit de bosjes te vissen.
 • Begin niet te zwaar. Zoals iedere bierdrinker weet, moet je klein beginnen qua alcoholpercentage. Doe dat nu dus ook. Denk daarbij aan een La Trappe PUUR of Witte Trappist.
 • Overdrijf ’t niet. Een Radler, weliswaar niet helemaal correct qua merkentrouw, mag ook. Je zit per slot van rekening op een fiets. Of zet een keer een frisjoker in en bestel een colaatje.
 • Blijven eten. Iedere bar in deze lijst heeft wel iets van een borrelplank op de kaart staan. Doe jezelf een lol en bestel gerust. Je vrouw vindt je lijf zo ook wel prima. Dat zei ze laatst nog.
 • Let op voor valpartijen in ’t peloton. Drank+fiets+mannen= je weet zelf hoe ’t gaat. En neem een plaksetje mee voor eventuele lekke banden.

Hoe fiets je de Trappistenroute?

Je kunt het in feite allemaal zelf weten hoe je ’t doet. Bij de Abdij de Koningshoeven (stop 1) en de Tilburgse VVV kun je een routekaart ophalen met daarop alle deelnemende kroegen. Of via de site van VisitBrabant kun je de hele route (lekker nieuwerwets) downloaden. In deze blog geef ik je onze (kei-arbitraire en misschien niet heel officiële) route:

Startpunt: Tilburg

Handigst is om de trein naar Tilburg te nemen en vandaar, al dan niet met OV-fiets, naar het klooster van La Trappe te rijden. Dat ligt net buiten de Tilburgse ring, op een stief kwartiertje fietsen van het station. Als dat teveel voor je is, stop dan gerust op een van de Tilburgse terrasjes. Even uitpuffen, begrijpelijk. ’t Wordt ook een lange dag voor je.

1. Start de Trappistenroute bij de Trappisten: Abdij de Koningshoeven

Logischerwijs de eerste halte. Midden in een bos gelegen vind je het enige trappistenklooster van Nederland; Abdij OLV Koningshoeven. Op hun terras kun je al hun biertjes proberen, een portie Quadrupel bitterballen bestellen (en dat wil je) of nog een stevige lunch nemen. Nu je nog enigszins helder bent, kun je ook een rondleiding door het klooster en de brouwerij nemen (wel even vooraf boeken). Mocht je dat interessant vinden.

2. De Veerkes

Via de Tilburgseweg rijdt je in 10 minuutjes verder richting De Veerkes, op het dorpsplein van het vrolijke Moergestel.

Blijven eten tijdens de Trappistenroute: zeer belangrijk

Blijven eten tijdens de Trappistenroute: zeer belangrijk.

3. Het Draaiboompje

Geen vijf minuten verder vind je aan de rechterkant van de weg dit terrasje. Met een beetje geluk is de plaatselijke schutterij bezig in de tegenoverliggende wei.

Zo beleef je de Trappistenroute het best: vrolijk aangeschoten.

Zo beleef je de Trappistenroute het best: vrolijk aangeschoten.

4. Streekpark Klein Oisterwijk

Stap een kwartiertje op je fiets om uit te komen bij deze combinatie tussen camping, vakantiepark, bar, restaurant en natuurgebied. Er is ook een waterpartij om het heethoofd uit je groep even wat te laten afkoelen.

Hard lachen tijdens de Trappistenroute: het ging waarschijnlijk over vrouwen

Hard lachen tijdens de Trappistenroute: het ging waarschijnlijk over vrouwen.

5. Boshuis Venkraai

Weer tien minuten verder (de route wordt nu steeds mooier) door de Oisterwijkse bossen en vennen, kom je uit bij Boshuis Venkraai. Idyllisch zou je het kunnen noemen. Als je daar nog oog voor hebt, heet dat.

Overdreven groen: kleine dingen hou je toch in een Boshuis.

Overdreven groen: kleine dingen hou je toch in een Boshuis.

6. Boscafé De Rode Lelie

Hoe hoger de nummertjes, hoe toffer de barren. Tien minuten verder vind je Boscafé De Rode Lelie. De ingang van deze is even zoeken, je komt onderweg nog langs een theater in het bos, maar is het meer dan waard. Je zou er bijna van tot rust komen, zo’n mooie plek is dit.

De Trappistenroute: meer Rijen dan Dorst

De Trappistenroute: meer Rijen dan Dorst

7. Het Boscafé

Je ziet dat we qua kroegnamen een thema te pakken hebben. Vijf minuten verder vind je Het Boscafé. Iets minder idyllisch, maar je bent op dit moment bij speciaalbier nummer 7. Dus ja.

Even uitrusten onderweg

Belangrijk: even uitrusten onderweg

8. Oisterwijk Centrum

Het lijkt nu weinig, maar wij zijn meestal van 12 tot 19 bezig met deze route. Tegen de tijd dat wij hier zijn aangekomen, zit ’t zuur bij ons dan ook al goed in de benen. Dus zetten we onze fietsen aan de kant en duiken wij het centrum van Oisterwijk in. Even afeten bij Eethuys De Lind (da’s gewoon een frituur, maar Oisterwijk vindt zichzelf nogal een chique dorp) en daarna een van de kroegen op De Lind in. En maak je geen zorgen: thuis kom je uiteindelijk vanzelf wel.

Aanvullingen?

Heb jij de Trappistenroute al eens gefietst en/of heb je tips voor kroegen die we komend jaar kunnen aandoen? Laat het weten in de comments!

1 antwoord
 1. Annemarie Klaassen
  Annemarie Klaassen zegt:

  Gisteren nog gefietst, samen met Reisman Tinus en een heleboel eikenprocessierupsjes! Aanraders zijn ook Den Heijkant in Moergestel en Souterrain de Twaalf Trappisten bij kasteel Nemerlaer. Deze laatste is pas sinds maart open en staat dus alleen op de nieuwe routekaart.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *