6 Bierstops langs de verlengde rode La Trappe fietsroute

Een stukske d’r op uit met de fiets en af en toe een (speciaal)biertje. Wat wil je nog meer? Al eerder verhaalden de Reismannen hier over de trappistenroute vlakbij hun thuishonk Tilburg. De populaire rode route is jaarlijkse vaste prik voor ze. Ook de paarse route werd al eens beschreven. Het totale aantal La Trappe fietsroutes komt welhaast overeen met de kleuren van de regenboog. Voldoende reden dus om nog een blogje aan dit sportieve én bijzonder smakelijke tijdverdrijf te wijden. Reisman Tinus koos deze keer voor de verlengde rode route.

Verlengde rode La Trappe route

Verlengde rode La Trappe route

De verlengde rode trappistenroute

De naam zegt het al. De verlengde rode route is gelijk aan de normale rode route die rondom Oisterwijk loopt, plus nog een stukje extra. Die normale rode route bedraagt 35 kilometer. Dat lijkt niet bijster veel, maar met zo’n 35 (officiële) La Trappe horecagelegenheden onderweg komt die afstand toch in een ander daglicht te staan. Tel er voor de verlengde rode route nog eens een extra lus van 32 kilometer en een kleine 20 uitspanningen bij op en je kan niet veel anders doen dan tot de conclusie komen dat het (met enig gevoel voor understatement) misschien wat veel van het goede is om op één dag die hele route te fietsen én al die cafés te bezoeken. Dat overleef je niet. Dat doen we dus ook niet.

La Trappe stop 1: Den Heijkant

Alle La Trappe fietsroutes starten bij het Proeflokaal van de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven tussen Tilburg en Moergestel. Hier wordt immers het La Trappe bier gebrouwen. Gelet op de te volbrengen dagtaak kozen wij ervoor om deze keer door te fietsen naar het begin van de extra ronde van de verlengde route. Alhoewel…Stop 1 was Den Heijkant. Dit boerderijterras in het buitengebied van Moergestel en nét buiten de populaire Oisterwijkse Bossen en Vennen is te leuk om over te slaan, ook al ligt deze formeel nog op de reguliere rode route. Tip: als je nog zoekt naar een leuke overnachtingsplek, zoek niet verder!

La Trappe café D'n Heijkant

Den Heijkant

Zo’n eerste biertje nog voor het middaguur blijft toch wat onwennig. Maar ach, dan denk ik al snel aan mijn eigen gouden regel uit mijn studententijd: zodra de klok in de dubbele cijfers is aanbeland, is een pilsje ok. Traditiegetrouw is het eerste biertje tijdens de trappistenroute er eentje uit het assortiment van La Trappe, deze keer mijn persoonlijke favoriet: de witte trappist. 

Stilleven witte trappist

Stilleven witte trappist

La Trappe stop 2: De Gerrithoeve

En dan nu écht de verlengde rode route! Na maar liefst 2,5 kilometer wacht een volgend speciaalbiertje op je. Bij De Gerrithoeve, een camping met terras, kan je weer even de beentjes strekken en letterlijk bijtanken. Volledig afgezonderd van de doorgaande weg zit je op een door een u-vormige boerderij omgeven terras van pilsje nummer 2 te genieten. Helemaal goud!

La Trappe café De Gerrithoeve

De Gerrithoeve

La Trappe stop 3: Viskwekerij De Stroom

De tocht voert je verder door het Dal van de Beerze. Na weer 2,5 kilometer, vlak nadat je het idyllische riviertje de Beerze oversteekt, bereik je Viskwekerij de Stroom. “Viskwekerij???”, zal je denken, “gaat dit wel helemaal goed?” Nou en of! Weer een boerderijterras dat ligt te lonken. En wat voor één! Plof neer in een luie stoel voor voor de tot horecagelegenheid verworden blokhut en geniet van een lokaal gebrouwen biertje. Neem dan ook het risico voor lief dat je nooit meer opstaat. Toptip: bestel de specialiteit van het huis: een broodje gerookte meerval. Weer eens wat anders dan de gebruikelijke portie bitterballen tijdens zo’n bierfietsronde. Ook voor de niet-visliefhebber een aanrader. Meerval schijnt namelijk van alle vissen het minst naar vis te smaken. Die meerval kweken ze zelf, vandaar ook de naam. 

La Trappe café Viskwekerij De Stroom

Viskwekerij De Stroom

Een stop bij De Stroom is nog educatief verantwoord ook. Je kan een kijkje nemen hoe de vis op hout wordt gerookt en Jack, de eigenaar, vertelt je er graag meer over. Bovendien kan hij je ook nog meenemen op excursie door het natuurgebied. Neem tot slot zeker ook nog even een kijkje in het authentieke kleine kamertje waar je op klassieke wijze kan afwateren!

La Trappe stop 4: Café de Lach

Via het dorpje Spoordonk fiets je door naar Oirschot. Een dorp met een prachtige historische kern. Op de markt ervaar je wellicht een stukje keuzestress. Welk terras wordt het? Wij kozen voor Café De Lach. Overigens is deze kroeg in 2020 geen officieel La Trappe café meer, maar een kniesoor die daarop let. Jaja, de deelnemende kroegen willen nog wel eens wijzigen, net als de routes. In de schaduw van de imposante St. Petruskerk is het hier prima mensen kijken. 

Op het terras bij La Trappe Café De Lach

Op het terras bij Café De Lach

La Trappe stop 5: De Schutskuil

Je stapt weer op je stalen ros en verlaat Oirschot in noordelijke richting. Onderweg doorkruis je het natuurgebied De Mortelen. Je waant je hier een beetje in mijn geliefde Twente: ook hier een intiem coulisselandschap. 

Een volgende koude kletser wacht op je bij De Schutskuil, een mooi gelegen herberg met forellenvisvijver. Mocht je nu gaan twijfelen: hoofdthema van deze blog is en blijft fietsen en speciaalbier, en dus niet fietsen en vis. Eerlijk gezegd was de bediening hier niet om over naar huis te schrijven (al doe ik dat nu in zekere zin wel). Maar ach, ze hadden vast hun dag niet en het biertje smaakte prima. 

La Trappe café De Schutskuil

De Schutskuil

La Trappe stop 6: Café Vingerhoeds

Voordat je De Mortelen definitief achter je laat, ligt er nog één pleisterplaats in het verschiet: Café Vingerhoeds. Op een ruim bemeten terras naast deze historische en typisch Brabantse langgevelboerderij gun je je trouwe onderdanen weer even een welverdiende rustpauze, terwijl je zelf nog maar eens op het gemakje het volgende speciaalbiertje wegakkert. 

La Trappe Café Vingerhoeds

Café Vingerhoeds

Met een prachtige omweg door natuurgebied de Kampina beland je na ongeveer 14 kilometer uiteindelijk weer op de normale rode route. Met minimaal 6 speciaalbier in je mik (houd je aan de regels: één biertje per stop) voelt dit bijna als een touretappe. Als je nog goesting hebt, liggen tal van uitspanningen hier op je te wachten in de Oisterwijkse Bossen en Vennen of in Oisterwijk zelf.

Kaarsrecht fietspad over De Kampina

Kaarsrecht fietspad over De Kampina

Trappistenroutes vervelen nooit!

Het Brabantse land doorkruisen op je tweewieler, een speciaalbiertje hier en een (speciaal) hapje daar. Need I say more? Zo’n La Trappe fietsroute kan je echt keer op keer blijven fietsen, zonder dat het saai wordt. Redenen te over. Ten eerste zijn er dus meerdere routes, namelijk 6. Daarnaast wisselen zoals gezegd de routes én deelnemende kroegen op jaarbasis. Verder kan je er natuurlijk in wisselend gezelschap eropuit. Met je vriendengroep heb je garantie op succes, maar ook met je trouwe tweevoeter is het prima te doen. En tot slot, afhankelijk van het aantal genuttigde pilskes is het best aannemelijk dat je de dag erna wakker wordt met een (zwart) gat in je geheugen. 

Houdoe en bedankt. Waarvan akte.

Houdoe en bedankt. Waarvan akte.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.