Zuid-Engeland: een roadtrip van Newquay naar Dover

Als je denkt aan Engeland vakantieland gaan voor jou waarschijnlijk geen zon-zee-strandvakantiebelletjes rinkelen. Niet geheel onterecht ook, maar de Engelse zuidkust heeft toch wel een hoop te bieden als zomervakantie. Je kunt er volledig Salou-style van de kaart gaan in Newquay, genieten van geweldige natuur in het Dartmoor National Park en genieten van steden als Bath en Bristol. Daarnaast vind je hier ook erkende toeristentrekkers als de witte rotsen van Dover en de eeuwenoude zuilengalerij van Stonehenge. In deze blog vertel ik je welke plekken ik aandeed in mijn roadtrip door Zuid-Engeland, samen met Reismannen Lars en Daan.

De Rivièra, maar dan in Zuid-Engeland

De Rivièra, maar dan in Zuid-Engeland

Stop 1: Zuid-Engeland op z’n smalst in Newquay

Limp Bizkit zong ’t al; soms zijn menselijke motieven allemaal niet zo lastig. En Newquay draait precies om deze motieven. Het hele dorp is een komen en gaan van stag and hen-parties en van het bedenkelijke vermaak dat je daaraan koppelt. En dus kun je hier je hart ophalen aan alles wat Engelse dronkenlappen zo vermakelijk maakt. Schaamteloze kledingkeuzes (decolletés tot aan den navel, rokjes die die naam niet mogen dragen) en nog bedenkelijker gedragingen (na verloop van de nacht beweegt men zich vooral kotsend en kruipend voort) maakt Newquay vooral een geweldig inkijkje in de Engelse ziel.

Naast al dit platte vermaak, kun je hier overigens ook prima surfen. En de kustlijn an sich is ook een bezoekje waard (de indrukwekkende Bedruthan Steps liggen in de buurt), maar wie heeft daar nou eigenlijk zin in als je net met moeite een Full English Breakfast achterover hebt gejaagd om die kater en al die indrukken van de avond ervoor te vergeten.

De fraaie kust van Zuid-Engeland: de Bedruthan Steps

De fraaie kust van Zuid-Engeland: de Bedruthan Steps

Stop 2. Het zuidwestelijkste punt van Zuid-Engeland: Land’s End

Om de een of andere onzalige reden heeft men besloten om van het zuidoostelijkste punt van het land een themapark te maken. Leuk, als je daarvan houdt. Ik zou ’t overslaan, je mag me daarvoor verantwoordelijk maken als het je helpt in je discussie over de volgende stop op je trip. In deze omgeving heb je een hoop andere dorpjes, zoals St. Ives, die veel meer het bezoeken waard zijn. Hier vind je dan wel weer het truttiger gedeelte van de Engelse volksaard, maar die moet je ook gezien hebben!

Het zicht vanuit St. Ives op de Keltische Zee

Het zicht vanuit St. Ives op de Keltische Zee

Stop 3: Dartmoor National Park

Dit is een gigantisch uitgestrekt heidegebied met fantastische uitzichten, typisch Engelse weggetjes omzoomd met stenen heggen en grootse granietformaties. Maar de belangrijkste must-see is de Wistman’s Wood. Een mystiek stuk bos met bomen in totaal verwrongen poses, gecombineerd met honderden met mos bedekte eeuwenoude granietrotsen. Hier kun je weer wat vertrouwen opdoen in de Engelse volksaard en weer bedenken dat dit land ook veel moois te bieden heeft!

Stop 4: Bristol/Bath

We kozen ervoor om wat verder naar het noorden af te buigen, richting Bristol en Bath. Bath is een oude Romeinse nederzetting en na Londen de belangrijkste toeristenplaats van Engeland. Je vindt er een Romeins badhuis (je verwacht het ook niet), een kerk en een pittoresk riviertje. Ook vind je veel typisch Britse kneuterigheid en gezellige pubs in het mooi, oude stadscentrum. De stad ligt overigens tegen een helling aan geplakt, waardoor het iets weg heeft van een amfitheater. Het is niet de meest bruisende stad, maar je kunt er lekker flaneren en meedeinen op de toeristenstromen.

Bristol is dan weer een wat jongere en frissere studentenstad met een levendig uitgaanscircuit. Deze stad is ook bekend vanwege de vele murals van Banksy, dus als streetart een beetje je ding is, ga dan op zoektocht naar zijn werk.  Het zijn er zoveel, dat dit je niet keiveel moeite hoeft te kosten, terwijl je hier wel enkele van zijn bekendste werken kunt vinden. De binnenhaven is recent behoorlijk opgekalefaterd en hier kun je lekker flaneren, eten en drinken. Andere bezienswaardigheden in de omgeving zijn de Bristol Zoo en de Clifton Suspension Bridge.

Niet stoppen: Stonehenge

Een van de belangrijkste toeristische attracties van Zuid-Engeland is wel Stonehenge. En, zoals met alle belangrijke toeristische attracties, is deze veel te druk bezocht en ben ik daarom afgehaakt. Maar als je het dan toch wil zien, dan kan dat alsnog prima. Aangezien Stonehenge namelijk aan een doorgaande tweebaansweg ligt, ontstaat hier dagelijks een kijkersfile. Dit geeft je alle tijd om de stenen cirkel te bekijken. Kun je ‘m tóch mooi afvinken…

Stonehenge gezien vanuit de auto

Stonehenge gezien vanuit de auto

Stop 5: Kent/Canterbury

We besloten om daarna door te rijden naar het zuidwesten van Engeland en stopten in Canterbury. Kent is op zich al mooi om doorheen te rijden, dus trek daar ook gerust een dagje voor uit. Uiteindelijk kom je dan wel in Canterbury uit en breng je onherroepelijk een bezoekje aan de plaatselijke, indrukwekkende kathedraal. De rest van Canterbury kun je voor kennisgeving aannemen.

Laatste stop: Dover

Je moet toch weer het Kanaal over met je autootje, dus dan kom je hier vanzelf uit. We hadden hier uiteindelijk niet veel tijd meer over, dus zijn alleen naar Dover Castle gelopen. Helaas was het ontzettend mistig (het weer in Engeland blijft altijd een beetje een risicootje), dus van de beroemde White Cliffs of Dover hebben we niets meegekregen.

Het blijft wel Zuid-Engeland qua weer: Dover Castle in de mist

Het blijft wel Zuid-Engeland qua weer: Dover Castle in de mist

Zuid-Engeland; zoveel te doen, zo weinig tijd

Uiteindelijk hadden we nog zoveel andere dingen op onze lijst staan, zoals Oxford (wel geweest, uiteindelijk vooral in één pub gehangen), Southampton of Portsmouth. Maar vanwege de arbitraire manier waarop een roadtrip dient te worden ondernomen, kom je zo nu en dan gewoon ergens anders uit dan je bedacht had. Maar da’s niet erg, want Zuid-Engeland blijft een fantastische bestemming. Het Engelse volk is gezellig en gastvrij, het landschap afwisselend en de pubcultuur maakt dat je er ook je avonden goed kunt verbrengen. Dus vergeet de Costa Brava, op naar de Engelse Rivièra!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.