Een minder bekende La Trappe trappistenroute in Noord-Brabant

Twaalf trappistenbrouwerijen wereldwijd. Twee in Nederland, beide in Noord-Brabant. Waarvan één van die twee in je Tilburgse achtertuin. En in een grote cirkel daaromheen tal van kroegen, uitspanningen en meer van dat soort gelegenheden om van een speciaalbiertje te genieten. Dat lijken me meer dan voldoende argumenten om de fiets te pakken en de trappistenroute af te gaan leggen, toch? Je hebt alleen maar een zonnetje, een fiets en goeie zin nodig!

Trappistenroute: witte trappist...heerlijk!

Witte trappist…heerlijk!

Trappistenroute traditie

Voor de Reismannen is de trappistenroute vaste prik. Ieder jaar in juli, exact dezelfde zaterdag, stappen ze rond het middaguur gezamenlijk op de fiets. Verzamelen in Tilburg bij Reisman Daan en officieel starten bij hét beginpunt, het Proeflokaal bij het trappistenklooster Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. Dan via Moergestel en de Oisterwijkse Bossen en Vennen om uiteindelijk ’s avonds op De Lind op de Oisterwijkse kermis te belanden. Reisman Hugo schreef daar eerder al een blog over. Daarin lees je ook handige tips, do’s en don’ts. Reisman Tinus heeft al een aantal jaar achter elkaar verstek moeten laten gaan omdat hij zo nodig op vakantie moest. De trappistenroute is echter té leuk om een jaartje over te slaan. En wist je dat er maar liefst zes verschillende La Trappe fietsroutes zijn? Tijd dus voor een beetje afwisseling!  

De paarse trappistenroute

Verandering van spijs doet eten. Of drinken in dit geval. De keuze viel op de paarse route. Deze voert je vanuit de abdij langs Tilburg, Goirle, Hilvarenbeek en Biest-Houtakker. Wat minder keuze in pleisterplaatsen dan de populaire rode route in en rondom Oisterwijk, maar nog altijd meer dan voldoende om niet te lang aaneen op je stalen ros te hoeven blijven zitten. Dus zelfs als doorgaans de kramp er al in schiet bij het strikken van je veters, mag deze tocht van in totaal 33 km geen probleem voor je zijn.

1. Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven

Elke trappistenroute, dus ook de paarse, start bij de wieg van La Trappe, waar dit bier tot op de dag van vandaag wordt gebrouwen. Het is misschien nog wat vroeg zo rond het middaguur, maar ach, je moet toch een keer beginnen. Het Proeflokaal is dus dé plek voor het eerste biertje van de dag uit het La Trappe assortiment. Al dan niet vergezeld van een stevige lunch. Je drukke fietsschema laat het deze dag waarschijnlijk niet toe, maar kom nog eens terug voor een rondleiding door de abdij en de brouwerij. En veel van de producten uit de kloosterwinkel doen het goed op verjaardagen.

Trappistenroute: toegang naar Proeflokaal

Toegang naar Proeflokaal

2. Flanders

Vanuit de abdij gaat de route naar Tilburg. Aangezien we daar net vandaan komen, slaan we die even over en rijden we direct door naar het centrum van Gôol, oftewel Goirle. Hier vind je drie deelnemende horecazaken. Wij belandden bij Flanders. Een prima plek om een biertje van de lokale brouwerij Nicolaas te proberen.

Trappistenroute: op terras bij Flanders

Op terras bij Flanders

3. Klooster Nieuwkerk

De volgende stop geeft een internationaal tintje aan de tocht. Klooster Nieuwkerk ligt namelijk in het natuurgebied ‘landgoed Nieuwkerk’ op de Nederlands-Belgische grens tussen Goirle en Poppel. Ben je ook nog even in het buitenland geweest! Een mooie plek om, in het bijzijn van enkele scharrelende kippen, te genieten van je volgende speciaalbiertje.

4. Natuurpoort De Roovertsche Leij

Via een zandweg fiets je in oostelijke richting en kom je na een kleine tien minuten uit bij Natuurpoort De Roovertsche Leij. Noord-Brabant heeft maar liefst 29 Natuurpoorten. Ze zijn makkelijk te herkennen aan de vier meter hoge roestkleurige stalen sleutels.  Dit zijn entrees tot natuurgebieden voorzien van voldoende parkeergelegenheid en informatie van waaruit je kan wandelen en fietsen. En, niet onbelangrijk, er is altijd horeca aanwezig. Tijd voor een volgend biertje dus! 

Trappistenroute: Natuurpoort De Roovertsche Leij

Natuurpoort De Roovertsche Leij

5. De Nieuwe Hoef

De volgende halte is slechts een paar minuutjes verderop. Verstopt in de bossen aan het eind van een doodlopend onverhard pad vind je De Nieuwe Hoef. Deze monumentale rietgedekte zogenaamde tiendhoeve uit 1641 is in de weekenden geopend voor een hapje en een drankje.

Trappistenroute: De Nieuwe Hoef

De Nieuwe Hoef

6. Taverne Paulus

Onderweg naar Hilvarenbeek passeer je eerst een prachtige hidden gem: een kasteeltje op Landgoed Gorp en Roovert. Eenmaal in Hilvarenbeek kan je eigenlijk niet om het Vrijthof heen. Zoek dus een plek op het terras aan of met uitzicht op dit groene plein in het hart van het dorp. Wij kozen voor Taverne Paulus. Helaas stond hier geen bier van de lokale bierbrouwer De Roos op de kaart, maar dat mocht de pret niet drukken. Voldoende andere smakelijke opties.

7. De Gulle Brabander

Vanuit Hilvarenbeek gaat de tocht via het dorpje Biest-Houtakker naar het Wilhelminakanaal. Voordat je de brug oversteekt mag je nog een keer afstappen voor een pitstop bij De Gulle Brabander. Deze uitspanning met speeltuin is normaal gesproken de laatste halte op de paarse route.

Trappistenroute: De Gulle Brabander

De Gulle Brabander

8. Stadsbrouwerij 013

Langs de oostelijke oever van het Wilheminakanaal fiets je noordwaarts. Ter hoogte van de Trappistenbrug sla je rechtsaf om terug te keren bij de abdij O.L.V van Koningshoeven, het beginpunt van de fietsroute. Wij gingen echter naar links de brug over. Het was inmiddels avond en dus etenstijd en daarvoor kan je prima terecht aan de Piushaven in Tilburg die we aan het begin van de route hebben overgeslagen. Deze voormalige no go area is de afgelopen jaren getransformeerd tot een bruisend uitgaansgebied. Oftewel: de keuze is hier reuze! Onze viel op Stadsbrouwerij 013. Met een goed maal en een laatste speciaalbiertje uit eigen brouwerij sloten we hier onze paarse La Trappe trappistenroute af.

De trappistenroute: niet alleen voor mannen

Ik zei het al eerder, de (rode) trappistenroute is een jaarlijks terugkerend Reismannenuitje. Maar de trappistenroute is echt niet alleen voor mannen! Vind je een fietstochtje op zondagmiddag met je vriendin of moeders de vrouw suf in de oren klinken? Toch niet meer met om de zoveel meter een lekkere kouwe kletser in het vooruitzicht? En zelfs je kroost kan mee. Er zijn, zeker in het buitengebied, voldoende uitspanningen voorzien van een speeltuin. Kortom: absolute aanrader en voor ieder wat wils!

Voor meer informatie kan je bijvoorbeeld terecht bij VisitBrabant.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.