Napels: 4 tips voor een weekendje weg met de mannen

Soms schrijf je blogs omdat je graag wil dat mensen naar een bepaalde bestemming gaan, of omdat je denkt dat jouw tips iets toevoegen aan de vakantie-ervaring van de lezer. Maar deze blog schrijf ik omdat de herinnering aan ons weekendje weg in Napels zo fantastisch is. En omdat de dingen die we deden bijdroegen aan de astronomische hoeveelheden lol die we hadden. Dus een blog als feest der herkenning en herinnering én omdat Napels dus een stad bij uitstek is voor jou en je vrienden voor een weekendje weg!

Reismannen on tour

Reismannen on tour

Napels; is dat niet gevaarlijk!?

Als je ooit de Netflix-serie Gomorra hebt gekeken (zo niet, dan als de wiedeweerga doen) of het onderliggende boek van Roberto Saviano hebt gelezen, dan weet je dat de Mafia in Napels een niet te onderschatten kracht is. Maar of je daar als spreekwoordelijke nietsvermoedende groep mannen op een weekendje weg last van hebt? We werden gewaarschuwd voor overvallen at gunpoint, maar naast een wat opzichtig figuur bij een kroeg met wat gorilla’s om hem heen kwam het Mafiagevoel niet. Kan zijn dat we geluk hadden, misschien zagen we er als groep afschrikwekkend genoeg uit (valt niet te onderschatten natuurlijk bij een groep kalende en tegen de eerste vormen van overgewicht vechtende mannen van bijna-middelbare leeftijd), of misschien valt ’t gewoon überhaupt mee. In ’t Quartieri Spagnoli werd ons wel door de locals geadviseerd om niet te opzichtig met een dure camera rond te sjouwen, dus een beetje je hoofd erbij houden en niet de lompe toerist uithangen is zeker een goed idee.

Maar goed; wat kun je nou doen op je vriendenweekend in Napels?

De kustlijn aan de Golf van Napels

De kustlijn aan de Golf van Napels

Ga kanoën in de Golf van Napels

Een mooie manier om de stad te bekijken én nog een beetje aan lichaamsbeweging te doen is door de Golf van Napels per kano te verkennen. De plaatselijke afstammeling van Hercules wijst je de weg langs baaitjes en strandjes, terwijl je uitzicht op de stad en de Vesuvius steeds indrukwekkender wordt. Pilsjes mee voor onderweg en recreëren maar….

Eten en drinken op z’n Italiaans

Het belangrijkste onderdeel van je bezoek aan íedere Italiaanse stad is natuurlijk eten en drinken. Zeker op zo’n weekendje weg is dat natuurlijk eigenlijk een van de belangrijkste onderdelen. Pizzaatje hier, pastaatje daar, pilsje of wijntje erbij en ouwehoeren maar.

Het Napolitaanse nachtleven is wel bijzonder; er zijn weinig grote clubs of kroegen in het oude centrum. Wat er dan wel is? Eigenlijk is de oude stad een grote hangplek; je staat met grote groepen mensen op straat rond te hangen, al genietend van de lome temperaturen, flanerende Italiaanse schonen terwijl de muziek uit verrassend kleine barretjes komt (waar vaak verder niemand binnen staat). Zo kwamen wij de avond wel door….

Rondbanjeren in het Quartieri Spagnoli

Het Quarteri Spagnoli is het kloppende hart van de oude Napolitaanse binnenstad. Het is een wirwar van enge, steile en levendige straatjes, waar de mensen dicht op elkaar wonen. Je vindt er restaurantjes en kleine winkeltjes, maar je moet er vooral voor de sfeer zijn. Hier vind je het oude Napels, in al zijn chaotische, rommelige charme. Was uit de ramen, heftig gebarende baasjes op de straathoeken, de geur van eten en omaatjes die uit de ramen hangen en ondefinieerbare dingen kwèèken. Italië op z’n mooist.

Napels = Maradona

Bijna 30 jaar na zijn laatste wedstrijd voor de plaatselijke FC is Diego Maradona nog steeds een Napolitaanse volksheld. Je vindt zijn, minder bolle en doorgesnoven, beeltenis nog steeds overal in de stad terug. Van foto’s met trotse kroegeigenaren tot de streetart in het Quartieri Spagnoli, je kunt een goeie dagtocht vullen (en zodoende een mooie tour door de stad maken) met een zoektocht naar Pluisje. Begrijpen wat voor afgod Maradona is én begrijpen wat zijn impact op de club Napoli en haar supporters was, is ook een onderdeel van het bevatten van de plaatselijke volksaard. Als je je een keer moedig voelt: probeer eens een discussie met een Napolitaan aan te gaan of die Christiano Ronaldo niet stiekem toch een betere speler is. Eens kijken of je bezoek aan Napels dan net zo probleemloos verloopt…

Nog wat Napolitaanse bezienswaardigheden

Net zoals iedere andere stad zijn er altijd ‘dingen die je gezien moet hebben’. Daar hoort eigenlijk ook een bezoekje aan Pompeii bij, maar we waren te brak daarvoor. In plaats daarvan maakten we een tripje langs de volgende trekpleisters:

Napels; een Italiaanse stad zoals een Italiaanse stad hoort te zijn

Wellicht dat ik mijn objectieve blik al bij de intro ben kwijtgeraakt, maar Napels is echt een ideale stad voor een weekendje weg. Het beantwoordt aan al je verwachtingen van wat een Italiaanse stad moet zijn en het potentieel aan activiteiten zorgde ervoor dat we een heerlijke paar dagen hadden. Ik gun jullie dat ook!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *