Een kroegentocht per fiets door Amsterdam-Noord

Laat ik beginnen met een biecht. Ik heb dus niet zo keiveel met Amsterdam. Ik kan de plaatselijke FC, met name het houdinkje van haar supporters, maar moeilijk leien en ik snap weinig van de obsessieve, drammerige hipheid van de inwoners. Zegt de man met baard en kettinkjes om zijn pols, kun je nagaan. Nog minder snap ik van de behoefte om meer uit te geven aan wonen dan aan leven, zeker als dat leven op andere plaatsen op een vergelijkbare manier geleefd kan worden. Toegegeven; een maandagavond-discobowl-indierockfestival met snuifbar wordt moeilijk in, zeg, Eindhoven of Enschede, maar wie is daar nou uiteindelijk op lange termijn ook ooit echt beter van geworden? Maar, omdat je dingen toch een kans moet blijven geven, dan nu een blog over een gedeelte van Amsterdam dat in ieder geval nog vlagen van authenticiteit te bieden heeft. En waar obers nog gewoon Nederlands spreken: Amsterdam-Noord.

Met het pontje naar Amsterdam-Noord!

Voor deze kroegentocht is een (ov-)fiets onontbeerlijk, dus regelt die vooral vooraf. Neem vervolgens het pontje achter Amsterdam CS en 5 minuten later ben je in het onderwerp van deze blog. Dan kún je je kroegentocht beginnen bij de eerste kroeg linksaf, maar dat is dan wel meteen de meest toeristische plek in Noord. Dus fiets even door naar de Van der Pekstraat, waar je kunt kiezen uit 3 kroegen. Ik koos voor café Keppler, maar da’s vooral omdat ze daar gebakken peren verkopen. De pizza’s bij Il Pecorino schijnen goed te zijn, voor als je al honger hebt. En dat heb je, weet je zelf ook.

Gebakken peren

Zit je dan mooi mee…

Volgende stop; de Ceuvel

Hele bijzondere plek (volkomen ecologisch verantwoord, dus verwacht geen bitterballen met vlees erin) waar op het droge getrokken woonboten het beeld bepalen. Daarnaast is er een bar en terras die opgetrokken lijken uit alles wat is aan komen drijven. Je kijkt ook mooi uit over het water en in de zomer kun je prima pootje baden op de pier.

Op het droge getrokken woonboten in de Ceuvel

Op het droge getrokken woonboten in de Ceuvel

En door: de Klaproos

Kijk onderweg vooral ook om je heen; je fietst door een ontzettend fraai stukje afgeramd post-industrieel landschap. Streetart, herbestemde panden en humor die op straat ligt. Dat doorstaand hebbende kom je aan bij de Klaproos. Het mooie is dat iedere plek zonder bestemming tegenwoordig dienst kan doen als ho, re of ca. De Klaproos is hier een prima voorbeeld van. Het is in feite een oude fabriekshal, die aan de ene kant dienst doet als restaurant en aan de andere kant als poolhal annex kindervermaakplek. Of zoiets. Prima pizza’s ook. Heb je alweer honger, ja?

De Klaproos

De Klaproos

Halte 4: het Skatecafe

Op dit moment wordt een patroon in Noord-Amsterdamse hipheid wel zichtbaar. Je hebt een lege hal, je flikkert er goedkope campingtafeltjes van de Blokker in, van die plastic stapelstoelen zoals je vroeger op school had, je laat 20-somethings met een vaag idee van horecaskills rondlopen en je bent er. In feite is dit ook wel een goeie samenvatting van het Skatecafe, ware het niet dat er ook nog een ode aan het paard gebracht wordt bij de bankjes aan de rechterkant. Denk aan knipsels uit de Penny en een paardje uit een carrousel. Hipheid staat voor niks. Aan het einde van de zaal is ook nog een skatepark (je verwacht het niet) wat op zich een mooi idee voor mixed use is.

De Skatehal

De Skatehal: zoek de verschillen met de Klaproos

Nog steeds in Amsterdam-Noord, alhoewel je denkt van niet; ‘t Sluisje

Op een bepaald moment tijdens deze fietstocht ga je je afvragen of je nog wel in Amsterdam bent, of dat je stiekem te ver richting Den Helder bent doorgefietst. Er zijn een bos (het Vliegenbos), nauwelijks mensen en je rijdt door iets wat vagelijk aan een dorp doet denken… Maar het is blijkbaar toch nog steeds Amsterdam-Noord. Zoek in dit allerschattigste dorpje de Nieuwendammerdijk op en plant jezelf op het terras van café ‘t Sluisje. Dit wordt tegenwoordig gerund door bewoners van deze wijk, omdat ze niet wilden dat de kroeg ten onder ging nadat de oude uitbater ermee kapte.

Terras van Café 't Sluisje

Terras van Café ’t Sluisje

En weer terug naar de bewoonde wereld!

Amsterdam-Noord is nog een redelijk onontgonnen gebied, voor zowel toerist als bewoner. Ook al zijn hier ook de prijzen schaamteloos aan het stijgen en zie je de nieuwbouwprojecten de lucht in schieten. Maar vooralsnog kun je daar nog terecht bij bijzondere plekken en ongecontroleerde ontwikkelingen. Zou je nog zoeken naar een Amsterdam zonder rolkoffers en ander zinloos toeristengeweld, pak dan ‘t pontje naar Noord. Nu kan ’t nog!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.