De 7 smakelijkste uitsmijters rondom Tilburg

Van de Reismannen hoef je geen blog te verwachten over de allersnoezigste theetentjes of de meest delicate delicatessenwinkeltjes van bestemming X. Dat laten we maar al te graag aan anderen over. Schrijven we dan helemaal niks over de innerlijke mens? Zeker wel! Zo schreef oppersmulpaap Reisman Lars al meerdere malen over zijn gastronomische uitspattingen. Reisman Tinus, waarschijnlijk iets minder verfijnd van smaak, heeft zo zijn eigen culinaire voorkeuren. Zo is hij een enorme eierliefhebber. Voldoende reden om de lekkerste uitsmijters rondom Tilburg eens in kaart te brengen!

Ode aan het ei

Eieren…ik kan er haast geen genoeg van krijgen. Als er een passende categorie voor was, dan mocht de uitvinder ervan (dat is dan de kip denk ik; ook erg lekker trouwens) van mij een Nobelprijs winnen. Bereidingswijze? Minor detail. Gekookt, zacht of hard, als salade, als koek, gevuld, omelet, spiegelei, gepocheerd, roerei, ik kauw ze allemaal met evenveel plezier weg en eet er mijn buikje (ei)rond mee. Haute cuisine? Mwôh. Maar als liefhebber van de Duitse keuken die zich laat kenmerken door degelijk voedsel in fatsoenlijke porties word ik er een blij ei van. En ga je met je vrienden een weekendje op pad? Dan staat één ding als een paal boven water: gebakken eieren staan op het menu!

Uitsmijters

Uitsmijters dus. En dan niet van die met een sierlijke V versierde potige kleerkasten die je in ‘t nachtleven aan de deur van een willekeurige uitgaansgelegenheid aantreft -voor wie ik overigens veel respect heb-, maar tegelijkertijd de noodzaak van het bestaan van deze beroepsgroep betreur. Nee, ik doel natuurlijk op de klassieker onder de gebakken eieren. Een paar sneetjes brood, een paar plakken ham of spek en/of kaas, afgetopt met enkele spiegeleieren. En vooruit, een beetje groenvoer ernaast. Da’s het hele eiereneten. Het moment dat je die hele eierdooier naar binnen schuift en zich verspreidt in je mondholte; oe(u)f, wat lekker! Een oer-Hollandse culinaire traditie zou je denken. Maar niets is wat het lijkt; naar verluidt stamt dit eiergenot ei-genlijk uit Duitsland, waar de Strammer Max al eerder de weg naar de magen van onze oosterburen wist te vinden. Doet er verder niet toe. Moraal van het verhaal is dat deze eierspecialiteit altijd smaakt. Populair als anti-katerontbijt, maar net zo geliefd bij de lunch.

Dé klassieker onder de uitsmijters

Dé klassieker onder de uitsmijters

De lekkerste uitsmijters rond Tilburg

Uitsmijters vind je overal. Bovendien kan je zelf ook een paar eieren kapotslaan in je koekenpan (waarom heet dat ding eigenlijk zo?). Dat vergt echt niet het uiterste van je kookmanskunsten. Sterker nog, er kan vrij weinig misgaan. Appeltje-eitje. Maar niet elk gebakken ei is hetzelfde. Daarom ook in deze blog juíst aandacht voor in de pan bereide kippenlegsels die nét even iets anders zijn (en smaken!) dan een alledaags exemplaar. En waarom rondom Tilburg dan? Simpel. Als inwoner van deze gemeente én natuurliefhebber die er graag te voet op uit trekt of een rondje gaat fietsen maak ik nogal eens een pitstop bij een leuke uitspanning in de nabije omgeving. En dan staan er steevast eieren op mijn menu. Genoeg nu daarover, tijd voor een paar appet-ei-telijke aanraders!

1. Herberg In den Bockenreyder

Een begrip. Al jaren. Meteen ook het verste weg vanaf Tilburg op zo’n 20 kilometer ten zuiden ervan in de bossen op landgoed De Utrecht nabij het dorpje Esbeek. Alleen te bereiken via een zandweggetje, dat maakt het al leuk. Wees er als de kippen bij om een plekkie te bemachtigen, grote kans dat je anders voor een zitplaats op je beurt moet wachten. Geef je ogen goed de kost als je er bent. Buiten op en rond het grote terras is genoeg te zien, binnen in het kroegje tref je zand op de vloer aan. En neem de tijd om de menukaart te lezen die volledig in het Brabantse, of preciezer nog, het Bikse dialect is geschreven.

Nog een keer de Bockenreyder

Dan de uitsmijters. Al net zo befaamd als de uitspanning zelf. Kwaliteit is vanzelfsprekend belangrijk, maar onderschat kwantiteit niet! Dat hebben ze hier goed begrepen. Unne Flinke Aawerwetse Ûtsmijter bestaat uit maar liefst 5 eieren! Daar moet je natuurlijk geen zachtgekookt eitje voor zijn. Die neem je dus! En voor de matige peuzelaars serveren ze ook nog Unne Ferme Jonge en Unne Gewône Ûtsmijter bestaande uit respectievelijk 3 en 2 eieren. Overbodige informatie natuurlijk. Met de smaak is absoluut niks mis. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat het brood wat meer van het huis-tuin-en-keukensupermarktbrood is. Dat wordt dan weer ruimschoots goedgemaakt door de entourage die enorm bijdraagt aan de totaalbeleving (na deze zin voel ik me al bijna een échte connaisseur).

De enige echte Flinke Aawerwetse Ûtsmijter

De enige echte Flinke Aawerwetse Ûtsmijter

2. Hemels eten & drinken

In het dorpshart van Berkel-Enschot kan je ook uitstekend terecht voor een paar van die gebakken kippenproducten. Je luncht hier op heilige grond. Immers, in het voormalige Trappistinnenklooster is Hemels eten & drinken gehuisvest. Prachtige locatie!

Hemels in Berkel-Enschot

De zogenaamde Uitsmijter Hemels is bijzonder goed binnen te houden. Dan zijn in het bedje van kaas en spek ook champignons en tomaat meegebakken. En dat alles geserveerd op rustiek (toepasselijk) kloosterbrood. Natuurlijk mag een stukje groene garnering ook niet ontbreken en die is bepaald niet dertien in een dozijn. Vooral de pokonkappertjes vallen op. Ik zal je het inkoppertje besparen dat dit exemplaar hemels smaakt, maar lekker, dat is ie absoluut!

Hemelse uitsmijter

Hemelse uitsmijter

3. Klooster Nieuwkerk

Verstopt in de bossen onder Goirle op de grens van Nederland en België word je ook de gelegenheid geboden om een smakelijk eitje naar binnen te schuiven. De naam laat weinig aan de verbeelding over; je bent inderdaad wederom te gast bij een voormalig klooster. Ziet er prachtig uit en geeft het geheel toch een stukje extra cachet. 

F-ei-telijk hoort de aanrader van deze uitspanning niet in dit rijtje thuis, maar ik maak er graag een uitzondering voor. Het gaat namelijk om Omelet pater Frans, geen uitsmijter dus maar gebakken klutseieren! En dat inclusief tomaat, champignons en bosui. Maar wat deze unit echt bijzonder maakt is dat het brood wordt meegebakken. Waar je bij een uitsmijter altijd een paar happen hebt met alleen brood en dus zonder ei, doet dat probleem zich hier niet voor. Geniale zet dit, een soort van ei van Columbus! Oh ja, de smaak is ook uit de kunst, niet onbelangrijk natuurlijk.

Omelet i.p.v. uitsmijter

Omelet i.p.v. uitsmijter

4. ‘t Centrum

In het dorpshart van Udenhout, een paar kilometer ten noordoosten van Tilburg, liggen bij ’t Centrum ook uitermate goed te hachelen uitsmijters op je te wachten. Zeker vanaf het terras is het hier prima oud-Hollands mensen kijken op de nabijgelegen kruising. Maar wel op dorps schaalniveau dan. Ook mooi.

’t Centrum in Udenhout

Het gebakken ei in kwestie betreft de Uitsmijter Centrum 2.0. De bodem van vloerbrood is gewoon goed. Van de ingrediënten spek en kaas sla je niet direct steil achterover, dat is als een ei zonder zout natuurlijk. Maar de zoetzure ui, de champignons, en bovenal de rosbief maken het tot een variant die absoluut de moeite van het oppeuzelen waard is. Bijkomend voordeel: het betreft niet een lullig enkel stukje rosbief. Nee, er wordt hier niet op een plakje meer of minder gekeken. Hulde daarvoor!

Uitsmijter met rosbief-overvloed

Uitsmijter met rosbief-overvloed

5. Draaiboompje

Voor het volgende eierfeestje trekken we naar het dorp Moergestel. Wereldberoemd vanwege het feit dat hier het geografisch middelpunt van de Benelux is vastgesteld, hetgeen op de exacte locatie wordt weergegeven met een symbolische richtingaanwijzer. Nou, dat zal het dorp vast geen windeieren hebben gelegd! Nu we het toch weer over eieren hebben: bij ‘t Draaiboompje moet je zijn, iets oostwaarts van de dorpskern. Deze uitspanning was altijd al een vaste en geliefde halte tijdens de jaarlijkse Reismannen Trappistenfietsroute.

Moergestel…het middelpunt van alles

Maar ook voor je portie gebakken eieren zit je hier goed. Speciale aandacht voor Uitsmijter D’n Draai. 3 Dooiers rustend op 2 lokale Gesselse met ham en kaas belegde dikke boterhammen. De groenvoergarnering mag natuurlijk niet ontbreken; deze keer geserveerd in een apart bakje. Daarnaast ook nog een toef gemalen vlees in de vorm van rundvleessalade; erg smakelijk en overduidelijk niet uit de supermarkt. Maar de echte bonus komt nog: een derde Gesselse snee met nog meer gemalen vlees! Uit de frietpan nog wel; met een kroket dus! Als je al zou twijfelen tussen een uitsmijter of een paar kroketten, dan zijn ze je hier een stap voor, geniaal!

6. De Zeven Geitjes

Uitsmijtertip 6 ligt in Tilburg-West, aan de rand van het Wandelbos. Gebakken eitjes bij De Zeven Geitjes! Alhoewel je hier welbeschouwd midden in de stad zit, doet de hele enscenering vermoeden dat je in het buitengebied bent. Deze pleisterplaats is erg ingericht op (gezinnen met) kinderen, getuige alle speeltoestellen en midgetgolfbaan. Desondanks heb je op het terras niet of nauwelijks last van enig gekwèèk van die kleine druktemakers. De meeste reuring, overigens totaal niet hinderlijk, komt van de voorbijrijdende treinen tussen Tilburg en Breda.

Qua uitsmijters volgt hier een klein keuzestressmomentje. Ga je voor de variant die bij uitstek bij deze uitspanning past of word je gegrepen door het ‘meer-is-beter-fenomeen’? Die eerste betreft de Uitsmijter De Zeven Geitjes. 3 Bruine boterhammen en eitjes met, hoe kan het ook anders, geitenkaas! Logisch hier én lekker! Nummer 2, Uitsmijter De Bolle Geit, is voor de aawerwetse stevige trek. Wederom 3 bruine boterhammen belegd met ham, kaas en gebakken spek met daarop 5 zonnetjes van eierdooiers. Helemaal niks mis mee!

Uitsmijter met geitenkaas of XXL?

Uitsmijter met geitenkaas of XXL?

7. ‘t Gommelen

Wanneer je bord het formaat stoeptegel overschrijdt én je vervolgens niks meer terugziet van datzelfde stukje serviesgoed, dan weet je dat je gebakken zit! Da’s dus het geval bij ’t Gommelen. Een eetcafé pal aan de rotonde halverwege de dorpjes Udenhout en Biezenmortel en aan de voet van de Loonse en Drunense Duinen. Ga hier voor de Uitsmijter ‘t Gommelen. Alle ruimte die het maïsbrood met beleg en eieren níet inneemt op je kingsize bord wordt vakkundig aan het oog onttrokken door óók te beleggen met kaas, ham én rauwe ham. Als ware het een carpaccio! De groenteafdeling laat zich ook alleszins onbetuigd en een flinke dot huzarensalade maakt het plaatje echt compleet (en het buikje vol). Keerzijde van dit alles is de optische illusie dat de eitjes zelf een beetje in het niet vallen tussen deze overdaad aan lekkers. Je bent echter niet kippig, je buikje weet wel beter.  

Lekkere uitsmijters rondom Tilburg dus!

Zo, het ei is gelegd. Met deze tips moet je toch uit de spreekwoordelijke voetjes kunnen als je op zoek bent naar een goeie en leuke lunchstop met gebakken eieren in en om Tilburg. Tips voor andere eier-adresjes zijn van harte welkom!

Disclaimer: het kan natuurlijk gebeuren dat één van bovenstaande gebakken eierverstrekkers compleet de kluts kwijt is en besluit de kaart te wijzigen, waardoor de genoemde lekkern-ei verdwenen is. Als ze slim zijn, laten ze het. En doen ze het toch, waardoor je je ei niet kwijt kan, kies dan eieren voor je geld en ga voor een ei-alternatief op de kaart. Immers, beter een half ei dan een lege dop.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.