6 Europese steden met attractiepark: mijn ultieme combinatie

Reisman Hugo heeft eerder een blog gewijd aan de ideale combinatie van stad en strand. Reisman Lars heeft dan misschien wel een luie inborst, toch is hij niet verzot op het doorbrengen van dagen liggend op het strand. Hij combineert zijn bezoek aan een bruisende stad liever met een andere activiteit: attractieparken! En in Europa heb je een aantal heerlijke combinaties (soms zelfs ook nog met strand!). Ik laat daarbij Disneyland Parijs even buiten beschouwing omdat ik er even gemakshalve van uit ga dat alle lezers a) bekend zijn met dit park en b) weten dat het bij Parijs ligt. Ik hou even grofweg een volgorde aan in afstand vanaf Eindhoven, het is dus niet op volgorde van favoriet naar minst favoriet: alle combinaties zijn top!

1. Keulen en Phantasialand

Laten we dichtbij huis beginnen en wel in Keulen. Vooral bekend om de Dom, maar ook geliefd om op stap te gaan. Ook kun je net buiten Keulen op stand dineren bij Vendome. De binnenstad is niet alleen maar mooi, maar het is wel een levendige stad waar van alles gebeurt. Ook leuk is een wedstrijd bezoeken van de plaatselijke FC, kaartjes kun je meestal gewoon bestellen in de online ticketshop. Als je op Keulen Centraal de trein naar Brühl pakt en daar de pendelbus, dan ben je met zo’n 45 minuten in Phantasialand, één van de beste themaparken van Europa! Lees hier meer over mijn laatste bezoek aan Phantasialand.

F.L.Y. de eerste flying coaster op het Europese vasteland – Phantasialand

2. Parijs en Parc Asterix

Zo’n 35 kilometer ten noorden van Parijs ligt een attractiepark dat wat minder bekend is dan Disneyland: Parc Asterix. Zoals de naam al doet vermoeden is het hele park gethematiseerd rondom de wereldberoemde stripreeks en dat levert een uiterst vermakelijk attractiepark op, zowel voor jong als oud. De vele achtbanen, waterbanen en shows maken dit tot een dagvullend programma. Vanuit Charles de Gaulle airport rijden shuttlebussen, maar het beste bereikbaar met de auto. En mocht je nog wat tips willen voor een alternatieve stedentrip naar Parijs, lees dan eens dit blog van Reisman Simon.

3. Wenen en Prater

De hoofdstad van Oostenrijk is natuurlijk bekend door al haar historische plekken zoals Schloss Schönbrunn. Daarnaast is er een aantal vooraanstaande musea, onder andere te vinden in het redelijk nieuwe Museumsquartier. Een bezoek aan Wenen is natuurlijk niet compleet, zonder het eten van een echte Wiener Schnitzel, zoals bijvoorbeeld bij Plachutta. Maar een bezoek aan Wenen is ook niet compleet, zonder een bezoek aan het wereldberoemde Prater park. Maak een rondje in het iconische reuzenrad en geniet van de sfeer op deze grote permanente kermis. Je betaalt geen entree, maar per attractie, dus ook voor de mensen die helemaal niet van attracties houden is dit een must om te bezoeken.

4. Verona en Gardaland

Aan de zuidoostkant van het Gardameer vind je het grootste attractiepark van Italië, Gardaland. Met een aantal spectaculaire achtbanen en het nodige watervertier, biedt Gardaland alles voor een heerlijk dagje weg. En met het OV kun je een bezoek aan Gardaland perfect combineren met één van de mooiste steden van Italië: Verona. Natuurlijk bekend van de balkonscene in Romeo en Julia, maar ook na Rome de stad in Italië met de meeste bouwwerken uit de Romeinse tijd. Eén daarvan is een amfitheater (zoals het Colosseum) waar nog ieder jaar concerten gegeven worden vanwege de uitzonderlijke akoestiek.

5. Ravenna en Mirabilandia

Aan de oostkust van Italia, zo’n 50 kilometer boven Rimini, ligt de prachtige stad Ravenna. Deze stad is voornamelijk bekend om de mozaïeken, die je op vijf verschillende plaatsen verdeeld over de stad kunt bezoeken. Zoals gezegd ligt Ravenna aan de kust, dus dat betekent dat ook de strandliefhebber hier aan zijn trekken komt. Zowel ten noorden als ten zuiden vind je verschillende badplaatsen net buiten de stad. Daarnaast zorgt de waterrijke omgeving er ook nog voor dat je mooie wandelingen in de natuur kunt maken. Zo’n 5 kilometer ten zuiden van Ravenna vind je het attractiepark Mirabilandia. Niet het mooiste park uit deze blog, maar door de kletsnatte waterattracties en twee spectaculaire achtbanen (iSpeed en Katun) wel een erg vermakelijk park.

En dan natuurlijk nog even een eettip: Piadina zijn erg populair in Ravenna en bij Profumo di Piadina kun je hele goede krijgen! Pak er zeker eentje met de lokale kaas squacquerone, een soort van mozzarella, maar dan zachter en smelt nog beter.

6. Tarragona en Port Aventura

Eén van de grootste pretparken van Europa kun je vinden in Salou, namelijk Port Aventura World. Naast het reguliere park kun je hier ook Ferrari Land bezoeken, waar je de hoogste en snelste achtbaan van Europa kunt vinden (Red Force). Het groene en in verschillende themagebieden opgedeelde hoofdpark is prachtig en heeft voldoende attracties en shows om je een dag (of misschien wel twee) bezig te houden. Port Aventura ligt ook redelijk dicht bij Barcelona, maar nog dichterbij ligt een andere, kleinere stad namelijk Tarragona.

 

Tarragona heeft een erg gezellig centrum en net als in Verona, kun je ook hier veel Romeinse overblijfselen vinden uit de tijd dat Tarragona nog Tarraco heette. Denk aan oude stadsmuren en natuurlijk ook een amfitheater. Laat ik er ook nog wat eettips aan toevoegen:

  • El Terrat is een fine dining restaurant waar de mediterrane keuken centraal staat.
  • Quattros kun je vinden op het centrale Plaça de la Font. Hier kun je terecht voor een lekkere snack.

Als je lekker wilt eten in de buurt van Tarragona, lees dan deze blog over culinair Catalonië!

Dikke tip: kijk eens naar een abonnement

Als abonnementhouder bij een attractiepark heb je heel vaak ook voordelen bij andere attractieparken in Europa! Als je dus van plan bent om een aantal parken te bezoeken, kan het heel voordelig zijn om een abonnement af te sluiten en daarna sommige parken GRATIS te bezoeken! Zo kun je bijvoorbeeld met een abonnement van Bobbejaanland onder andere gratis naar MoviePark Germany, Mirabilandia en Parque Warner Madrid! Zo’n abonnement heb je al voor minder dan 100 euro en kan je dus heel veel voordeel opleveren! Ook andere attractieparken werken met deze voordelen, dus het kan zeker lonen om dit even uit te pluizen.

Fury Bobbejaanland

In het oranje Fury, de snelste Triple Launch Coaster van de Benelux – Bobbejaanland

Nog meer steden met een attractiepark

Naast bovengenoemde combi’s is er nog een aantal attractieparken in Europa dat zich in (of nabij) een stad bevindt maar die ik helaas zelf of nog nooit bezocht heb of zo lang geleden dat ik er weinig zinnigs meer over kan zeggen. Denk hierbij aan Madrid (Parque Warner, Parque de Atracciones), Sevilla (Isla Magica), Rome (MagicLand) Göteborg (Liseberg), Stockholm (Grona Lund), Helsinki (Linnänmaki), Kopenhagen (Tivoli Gardens) en in eigen land Den Haag (Duinrell, Drievliet). En dan ben ik er misschien ook nog een paar vergeten, dus als jullie zelf nog tips hebben, laat ze achter in de comments! Mochten jullie nog tips willen voor een bezoek aan één van deze steden en/of pretparken, schroom dan ook niet om contact op te nemen.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *