De Lofoten: adembenemende eilanden in Noorwegen

Ver in het hoge noorden van Noorwegen, nog boven de poolcirkel, liggen de Lofoten. Deze eilandengroep spreekt door de paradoxale combinatie van het arctische karakter en tropische tintjes enorm tot de verbeelding. Reisman Tinus ging op verkenning en deelt de hoogtepunten in deze blog.

Overtourism op de Lofoten?

Als je naar de Lofoten gaat, zal je snel merken dat je niet de enige toerist bent. Deze archipel heeft de laatste jaren een ongekende toeristische groei doorgemaakt. Zo erg zelfs, dat de lokale inwoners, zo’n 25.000 in totaal, zo langzamerhand wel de buik vol hebben van al die reizigers. Niet zo vreemd ook. De smalle wegen zijn amper berekend op al die huurauto’s en campers en wandelpaden zijn onderhevig aan erosie door de grote stroom aan natuurliefhebbers. Maar gelukkig geen Venetiaanse taferelen hier. Massatoerisme hoef je hier niet te verwachten. 

Helemaal alleen...

Helemaal alleen…

9 hoogtepunten op de Lofoten

Je kan al die toeristen geen ongelijk geven; wat een spectaculaire eilanden! Volgens velen is het zelfs de mooiste eilandengroep ter wereld. Ruige, spitse bergtoppen, fjorden, prachtige stranden langs de turquoise Noorse Zee en kleurrijke dorpjes wisselen elkaar af. Dat is wat de archipel typeert. Hieronder 9 must-sees.

1. Typische bruggen op de Lofoten

Je kan vraagtekens plaatsen of de Lofoten nog wel echt een eilandengroep is. Immers, bijna alle eilanden zijn als een soort ketting met elkaar verbonden door tunnels en bruggen. En bovendien is er ook een brugverbinding met het Noorse vasteland. Veel van die bruggen lijken op elkaar. De glooiende vorm gaat prachtig op in het omringende landschap. Als je van het eiland Flakstadøya naar het dorpje Fredvang op Moskenesøya rijdt, vind je er zelfs 2 direct na elkaar.

Bruggen naar Fredvang op de Lofoten

Bruggen naar Fredvang

2. Ballstad & Nonstinden

Helemaal in het zuiden van het eiland Vestvagøya ligt op een schiereiland één van de grootste vissersdorpen van de Lofoten, Ballstad. Vooral van bovenaf is het uitzicht geweldig. Via een steile klim kom je op de Ballstadheia, een hoogvlakte gelegen op 200 tot 400 meter hoogte. Als je nog iets verder door klautert, bereik je de Nonstinden, een top op 459 meter. Vanaf hier heb je echt een fenomenaal uitzicht op Ballstad en de fjorden en scheren eromheen.

Ballstad op Lofoten

Ballstad vanaf Nonstinden

 3. Munkebu Hytte

Op Moskenesøya, het meest zuidwestelijke eiland van de zogenaamde Lofotenketting, word je overdonderd door de spectaculaire bergen. Een wandeling, de klassieker op Moskenesøya, voert je vanaf het dorp Sørvågen naar de Munkebu Hytte op ruim 400 meter hoogte. Zodra je deze berghut na zo’n 3 uur in het vizier krijgt, waan je je in een alpiene omgeving. Bergmeertjes, besneeuwde toppen, het lijkt wel of je in Zwitserland bent!

Munkebu Hytte op de Lofoten

Munkebu hytte

Als je na een uur of 5 terug bent in Sørvågen, rijd dan nog even zuidwaarts door totdat de weg ophoudt. Je belandt dan in het dorpje Å. Doe hier hetzelfde als wat bijna iedereen doet: maak een foto van één van de meest begeerde plaatsnaamborden ter wereld. 

Zeg eens Å

Zeg eens Å

4. Reine

We blijven nog even op Moskenesøya. Want hier vind je het beroemdste dorpje van de Lofoten: Reine. Het dorpje zelf verschilt niet zoveel van andere dorpjes op de archipel. Je komt hier echter voor de ligging. Vanaf de parkeerplaats Reinehalsen heb je een werkelijk sprookjesachtig uitzicht op het dorp en de bergketen erachter. Niet voor niets dat TIME Magazine dit uitzicht ooit tot het mooiste ter wereld betiteld heeft.

Sprookjesachtig uitzicht bij Reine

Sprookjesachtig uitzicht bij Reine

5. Sakrisøy

Dit mini-dorpje, gelegen op het gelijknamige eilandje dat door de hoofdweg E10 via meerdere bruggen is verbonden met Moskenesøya, bestaat bijna volledig uit zogenaamde rorbuer. Een rorbu is een visserhut en deze zie je overal langs de kust. Tegenwoordig dienen ze vaak als vakantiehuisjes. De meeste zijn rood geschilderd. Maar in Sakrisøy zijn ze bijna allemaal okergeel. Okergele verf was duurder en dus geldt de kleur van een rorbu als een soort teken van rijkdom. Het grootste huis van Sakrisøy is trouwens wit. Dus hoe lichter van kleur een rorbu, des te welvarender de eigenaar. Trouwens, net als in Reine is ook hier het panorama nou niet bepaald vervelend. Oordeel zelf.

Rorbuer in Sakrisøy op de Lofoten

Rorbuer in Sakrisøy

6. Henningsvær

Dit dorp strijdt met Reine om eretitel van meest populaire dorp van de Lofoten. Via een fantastische weg bereik je na 2 kenmerkende bruggen ten zuiden van het eiland Austvågøya dit pareltje. Henningsvær ligt op 2 eilandjes en wordt verbonden door een pier annex brug. Door de dicht opeengepakte kleurige huisjes en de grote hoeveelheid vissersboten wordt Henningsvær ook wel het Venetië van de Lofoten genoemd. Een andere reden voor de bekendheid is het mooist gelegen voetbalveld ter wereld waarover ik al eerder schreef.

Henningsvær op de Lofoten

Henningsvær

7. Ramberg

Caraïbische taferelen…zeker niet het eerste waar je aan denkt boven de poolcirkel. En toch vind je ze op de Lofoten! Bij het dorpje Ramberg op het eiland Flakstadøya ligt pal langs de E10 een parelwit zandstrand dat exotisch aandoet. Niet voor niets dat locals dit, toch wel enigszins gekscherend, ‘Copacaramberg’ noemen.

Copacaramberg op de Lofoten

Copacaramberg

8. Kvalvika

Nog zo’n tropische verrassing ligt een eindje verderop, alleen is dit prachtstrand iets lastiger te bereiken. Neem de afslag naar Fredvang over de 2 bruggen en parkeer je auto bij het gehuchtje Marka. Vanaf daar loop je door schapenvelden langs het meertje Markvatnet en klim je naar het op 98 meter gelegen meertje Ågotvatnet. Als je dit meertje vlak langs de oever voorbij geklauterd bent, krijg je een adembenemend uitzicht op het afgelegen strand van Kvalvika. Na een steile afdaling nodigt dit strand uit tot een pauze. Aan de andere kant van het strand kan je je weg vervolgen of de uitdaging aangaan om de 543 meter hoge Ryten te bedwingen.

9. Nusfjord

Eveneens op Flakstadøya ligt het charmante dorpje Nusfjord. Dit wordt ook wel het oudste en best bewaarde vissersdorp van Noorwegen genoemd. Rond de natuurlijke haven liggen uitstekend onderhouden rode rorbuer, tezamen met okergele en witte grotere gebouwen. Dat toeristen Nusfjord weten te vinden is dan ook niet verrassend. Het museumdorpje is ook behoorlijk ingericht op toerisme. Als je met de auto via de enige weg er naartoe rijdt, betaal je zelfs entree. Een alternatieve route gaat te voet. Vanaf het nabijgelegen dorpje Nesland wandel je in zo’n 2,5 uur langs de prachtige kust naar Nusfjord. Een echte aanrader!

Nusfjord op de Lofoten

Nusfjord

De foto’s spreken voor zich, lijkt me. De Lofoten zijn echt oogverblindend mooi!

Tips voor als je naar de Lofoten gaat

  • Tijdens een verblijf móet je eigenlijk wel een keer overnacht hebben in een rorbu. Aanbod is er genoeg! Maar houd wel rekening met stevige prijzen. Het blijft tenslotte Noorwegen, één van de duurste landen ter wereld.
  • Een goedkoper alternatief is wildkamperen. In Noorwegen geldt immers het allemansrecht. Dit houdt o.a. in dat je voor één nacht je tent mag opzetten (of camper mag parkeren) in de vrije natuur, mits je geen schade aan de natuur aanbrengt.  
  • Het weer op de Lofoten is erg grillig. Op één dag kan je alle 4 jaargetijden ervaren. Zorg dus voor voldoende kledingvariatie in je koffer. Je zou verwachten dat het er ook stervenskoud kan zijn. De archipel ligt immers boven de poolcirkel. Toch valt dit reuze mee. Dankzij de warme Golfstroom ligt de gemiddelde temperatuur in de koudste wintermaand (februari) slechts net onder het vriespunt. En ik had in de zomer niet verwacht zo vaak een korte broek aan te hebben. 
  • Die noordelijke ligging heeft nog een voordeel. Als je net al ik geen rust in je kont hebt en zoveel mogelijk wilt zien en doen, dan zit je hier geramd in de zomer. Dan wordt het er namelijk niet donker. Dus zelfs na het avondeten kan je er nog op uit!
  • De bergen op de Lofoten zijn niet erg hoog. Verwacht echter niet dat je op je gemakje naar boven loopt. Waar je op bijvoorbeeld de Canarische Eilanden doorgaans geleidelijk zigzaggend naar boven wandelt, hike je hier vaak via de kortste weg recht omhoog naar boven. Flink zweten dus! 
Kustlijn van Flakstadøya bij Myrland

Kustlijn van Flakstadøya bij Myrland

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *