7 ingrediënten voor het ultieme mannenweekend

Mannenweekend, vriendenuitje of hoe je het ook wilt noemen: je hebt er vast wel een (cliché) beeld bij. Reismannen Arjen de G., Arjen van U., Martijn, Simon en ondergetekende gaan, tezamen met nog 2 voormalige studiegenoten, inmiddels al 17 jaar op rij zo’n weekendje op OLU, oftewel Oude Lullen Uitje. Maar wat maakt zo’n trip nou echt geslaagd of zelfs legendarisch? In deze blog een overheerlijk recept voor een memorabel mannenuitje, gebaseerd op jarenlange ervaring. Waarschijnlijk zullen je meeste clichés wel bevestigd worden.

Mannenweekend: wat heb je nodig (op basis van 7 personen):

– 7 mannen (bij voorkeur vrienden)
– 1 groot en luxe vakantiehuis
– Tig liter bier
– Kilo’s vlees en minimaal 40 eieren
– Een vleugje sportieve activiteit
– Competitief element
– Vrouwen. Veel vrouwen

1. Zeven vrienden

Hét hoofdbestanddeel van een weekendje weg met de mannen is, hoe verrassend, een zootje mannen. In ons geval is dit een groepje Tilburgse oud-studievrienden dat tussen 1997 en 2006 Vrijetijdwetenschappen / Leisure Studies heeft gestudeerd. 7 Kerels dus. Inmiddels min of meer volwassen, degelijke baan, lieftallige trouwe tweevoeter en in de meeste gevallen voorzien van wat kroost.

De Oude Lullen

De Oude Lullen inclusief 65+ fotobomb

Ouwehoeren

Waar vriendinnen een natuurlijke, voor ons mannen moeilijk te verklaren drang schijnen te hebben met grote regelmaat te moeten bijkletsen in een hippe lunchroom, nibbelend aan een veganistische poke bowl en nippend aan een verse muntthee, is ons die behoefte volledig vreemd. Sterker nog, wij blinken uit in het niet de deur platlopen bij elkaar. En dat vinden we prima. Maar wordt er tijdens zo’n mannenweekend nog veel bijgepraat dan? Mwôh, valt wel mee. We zijn immers kerels. Dus mondt een (quasi) serieus gesprek al snel uit in slap geouwehoer. Zeker na een aantal units van het derde ingrediënt.

2. Een groot en luxe vakantiehuis

De naam zegt het al: voor een weekendje weg heb je een accommodatie elders nodig. Waar je precies naartoe gaat met je vrienden is eigenlijk van ondergeschikt belang. Zolang het maar een grote en luxe vakantiewoning met tal van voorzieningen is, zo leert onze inmiddels jarenlange praktijkervaring. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat we in onze beginjaren nog niet zo kritisch waren, mede ingegeven door het beperkte budget dat we destijds als nooddruftige studentjes hadden.

Het eerste jaar overnachtten we dan ook in een übereenvoudige blokhut op vakantiepark de Schotsman in het Zeeuwse Kamperland, waar we noodgedwongen een extra slaapplaats onder de gootsteen creëerden. Een paar jaar later belandden we achtereenvolgens op 2 treurige en aftandse bungalowparken op de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe. Die ervaringen hebben ons doen besluiten iets hogere eisen aan onze overnachtingsplek te stellen: ruim huis en grote tuin. En qua voorzieningen? Hoe dan ook een jacuzzi. Daar is geen discussie over mogelijk. Verder is een zwembad, sauna, (ping)pongtafel, sjoelbak, poolbiljart en/of jeu de boulesbaan mooi meegenomen.

Waar vind je die vakantiehuizen?

Het liefst ligt zo’n huis ergens buitenaf in de natuur, met je meest nabije buren niet al te nabij. Je bent dan lekker op jezelf, hebt echt quality time met de mannen en je kunt je lekker ongegeneerd gedragen. Wat je daarbij moet voorstellen laat ik aan je eigen verbeelding over.

Durbuy

Aan de wandel in de Ardennen

En waar vind je zulke mooie vakantiehuizen dan? In de Belgische Ardennen barst het ervan. 7 Keer hebben we tot dusver ons OLU daar gehad en de Ardennen verveelt nooit. Bijkomend voordeel is dat zodra je onder Maastricht de grens over rijdt je direct het gevoel hebt in het buitenland te zijn. In ons eigen land moet je iets meer zoeken, maar kan je ook prima terecht. Soms ook handig en noodzakelijk om iets dichter bij huis te blijven als de trouwe tweevoeter thuis op knappen staat.

4 vakantiehuizen voor een top mannenweekend

Manhay (Ardennen)
Bergentheim
Vesqueville (Ardennen)
Septon (Ardennen)

3. Tig liter bier

“Hebben we voldoende bier ingeslagen?” Dit is elk jaar weer één van de meest prangende vragen vóór en tijdens ons OLU. Want stel je voor, je zal zonder komen te zitten. Dan zou zeker de pleuris uitbreken. Gelukkig hebben we dat in al de jaren nog niet mee hoeven maken. 

Mettertijd is onze alcoholconsumptie wel iets veranderd. In de beginjaren draaide het vooral om zoveel mogelijk pilsjes wegakkeren, liefkozend ook wel ‘zuipen om het zuipen’ genoemd. De laatste edities lijken de craft- en speciaalbieren echter steeds meer de overhand te krijgen. Want inmiddels zijn we ouder en fijnproevers natuurlijk. Dergelijke biertjes lenen zich er wel veel minder voor om achter elkaar weg te kloeken. Dus kan je stellen dat er een omgekeerd evenredig verband is tussen onze leeftijden en het aantal opgedronken liters bier. Uitzondering op deze regel vormt een ouderwets potje bierpong. Vreemd genoeg hebben we deze activiteit pas tijdens de elfde editie in 2013 ontdekt.

Nadeel van al dat bier is dat het nogal eens tot schade en vreemde situaties leidt. Maar elk nadeel heb z’n voordeel: het levert ook weer mooie verhalen op. Een korte bloemlezing: van een bebloed hoofd door een glijpartij bij het inpandig zwembad, een Oude Lul die min of meer klem zat in een jukebox toen hij z’n 2 euro probeerde terug te krijgen omdat er geen muziek uit kwam, bakken met leedvermaak om de katers de day after, tot schade aan hoofd en bungalow na een nachtelijke, iets te innige bungalowknuffelsessie. 

4. Kilo’s vlees en minimaal 40 eieren

Op zo’n weekend moet ook gegeten worden. En wat eet je als vent? Vlees. Veel vlees. Vleesschaamte kennen we niet, dus staan bovenaan het jaarlijkse boodschappenlijstje de 3V’s: Veul Vet Vlees. Traditiegetrouw kiezen wij doorgaans dus ook voor het klassieke vleesfestijn en slepen we elk jaar een gourmetstel mee. Ter illustratie: 4 kilootjes gehakt voor een paar eigenmaakte hamburgertjes…I rest my case. Voor de vorm, aankleding, afwisseling en geruststellende foto’s voor het thuisfront serveren we er meestal toch nog wat knaagdierenvoedsel bij in de vorm van paprika’s, uien of iets dergelijks. En mocht je nou onverhoopt niet de complete ingeslagen veestapel direct de eerste avond op de bakplaat flikkeren, geen nood: groot voordeel van zo’n weekend is dat het langer duurt dan 1 avond.

Als de volgende ochtend blijkt dat iedereen de avond ervoor heeft overleefd en de ergste kater weggeëbd is, staat een uitgebreide gezamenlijke brunch op het programma. Eieren mogen daarbij ab-so-luut niet ontbreken. Met spek uiteraard. Een simpele rekensom: 7 kerels maal 2 x ontbijt maal 2 eieren = (minimaal) 28 eieren. Reken er dan ook nog een een stel voor het gourmetten en dan heb je altijd wel een onverzadigbare stortkoker binnen je vriendengroep (ondergetekende…) die een extra eitje lust. Conclusie: 40 eieren is toch wel het minimale dat je nodig hebt tijdens zo’n weekendje.

5. Een vleugje sportieve activiteit

Een beetje inspanning na al dat bier, dat vlees en die eieren kan geen kwaad. Bovendien, mannen zijn sportliefhebbers en wij dus ook. Dus trekken we er zaterdagmiddag op uit. Maar je moet die sportieve activiteit wel met een flinke korrel zout nemen. ‘Sportief’ is immers een rekbaar begrip. En toch: zeker tijdens de eerste edities ging het er behoorlijk serieus aan toe. Een poging tot waterskiën, een aantal pittige MTB-tochten en een middagje kajakken rechtvaardigden enige spierpijn absoluut. Echter, naarmate de jaren vorderden is een wandelingetje of een gewoon fietstochtje het enige dat nog enigszins in de buurt komt van iets dat op sport lijkt. En zelfs dat leidt al tot klam zweet of zelfs uitputting. Jaja, de jaren gaan tellen en de hersteltijd na een zware avond blijft toenemen.

Schaapjes

Het met afstand meest memorabele ‘sportieve element’ tot nu toe vond plaats tijdens het OLU van 2017. Schapen hoeden op de Brabantse hei! Een kudde schapen van de toen nog niet zo bekende schaapsherder Stijn Hilgers zo snel mogelijk van de ene naar de andere kant van een heideveld dirigeren, zónder hond. ‘Waarom in godsnaam?’ zul je denken. Nou, dat heeft te maken met een hit van de legendarische Dikke Lul Band (een beetje vent kent natuurlijk De Dikke Lul Band en hun oeuvre en heeft ook direct de link met één van hun hits door). Straks nog meer hierover. 

6. Competitief element

Mannen houden niet alleen van sport, maar willen elkaar ook graag aftroeven. Zorg dus voor een wedstrijdelement tijdens je mannenweekend. Bij ons is dit ooit begonnen met een blinde bierproeverij, waarbij je de juiste naam aan het juiste biertje moest koppelen en ze ook nog moest ranken op smaak. Dat smaakte duidelijk naar meer. Later volgden een heuse tienkamp, met onderdelen als flesvoetbal, jeu de boules, bierblikjes stapelen, bierpong en, wie kent het niet, zo-snel-mogelijk-naakt-de-jacuzzi-inspringen-met-hindernissen.

De toon is sindsdien gezet. Midgetgolf, algemene kennisquizzen, voetgolfparcoursen en studiequizzen waarbij de gehele historie van onze gezamenlijke studietijd nog eens wordt herbeleefd; hilarisch! En wat te denken van een Scooterquiz. En dan doel ik niet op die Vespaatjes, maar op één van de grootste Duitse artiesten aller tijden. Was een dingetje tijdens onze studietijd. Stel je voor: 45 fragmenten van hits van deze schaamteloos coverende peroxidekoning waarin je op zoek moet naar de oorspronkelijke uitvoerend artiest en titel. Sterkte.

Outdoor Scooterquiz

Outdoor Scooterquiz

The winner is…

Uiteindelijk levert elke wedstrijd natuurlijk ook een winnaar op. En wat is een winnaar nou zonder prijs? Precies, niks. Daarom hebben wij in 2012 een prachtige wisseltrofee geïntroduceerd: de Schapenneuker van het Jaar Wisselbokaal. Daar heb je die link met de Dikke Lul Band weer! De winnaar mag een jaar lang thuis pronken met deze prachtige beker én is verantwoordelijk voor het competitieve onderdeel tijdens het mannenweekend het jaar erop. Wie wil dat nou niet?

Schapenneuker van het Jaar

Schapenneuker van het Jaar

7. Vrouwen. Veel vrouwen

‘Wat? Vrouwen op een mannenweekend?’ zul je denken. Nou en of. Elk jaar is het vaste prik om zo ongeveer alle studiegenotes van weleer weer eens goed door te lichten. En daar laten we het niet bij. 13 van die voormalige medestudentes hebben -voor zover ik weet zonder dat zij het weten, en dat is misschien maar beter ook- de twijfelachtige eer te figureren in een heus kaartspel, bij ons beter bekend als de Grote Oebiedoebie. In verband met de strenge AVG-wetgeving zal ik hun privacy maar respecteren en een foto achterwege laten.

Grote Oebiedoebie

Grote Oebiedoebie

Buren

Stel nou dat je met de mannen op één of ander bungalowpark belandt. Dan kun je het treffen dat een huisje naast je toevallig is verhuurd aan een vriendinnengroep. En dat kan dan weer de pret verhogen. Zeker na een paar bakkies op. Bij één Reisman heeft dat ooit uiteindelijk geleid tot een enorme Bungalow House of Pain. Tijdens een andere editie hebben we tot diep in de nacht krom gelegen van het lachen van de bloedserieuze probleemverhalen van onze buurvrouwen; jaloezie, relatieproblemen, onzekerheid over het uiterlijk, geslachtsziekten en meer van dat soort ongein. Moeilijk moeilijk allemaal.

Oude wijven

We kunnen er trouwens zelf ook wat van. Af en toe zijn we écht een stel oude wijven. Besluiteloosheid ten top. Een vaste datum voor het mannenweekend is al geen sinecure; hoeveel discussie dat wel niet oplevert. En dan de volgende stap: een vakantiehuis kiezen. De ene is te duur, de volgende te ver, weer een ander toch niet zo sfeervol. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar goed, uiteindelijk wordt er toch altijd weer een knoop doorgehakt. Voor de boodschappen geldt hetzelfde. Want met alleen bier, vlees en eieren kom je er schijnbaar niet. Dus ellenlang gekibbel over hoeveel frisdrank, wat voor brood, welk merk chocoladerepen, hoeveel zakken chips en ga zo maar door. Toch geldt hier ook: de voorraadkast komt vol, en de pens ook.

Oude Lullen -1

Oude Lullen -1 (of toch wijven?)

Mannenweekend bereidingswijze

De voorgaande 7 ingrediënten zijn een garantie voor een onvergetelijk vriendenweekend. Zorg dus dat je dat geregeld hebt. Naar smaak kan je natuurlijk altijd een litertje bier, een kilootje vlees of een snufje sportiviteit toevoegen (minder mag ook, maar ik zie niet in waarom).  

Inmiddels kan je wel stellen dat de naam Oude Lullen Uitje of OLU door ons destijds in 2003 bijzonder goed gekozen was. We hadden duidelijk een vooruitziende blik. Want, zoals ook blijkt uit bijvoorbeeld de dalende bierconsumptie en intensiteit van de activiteiten, we worden elk jaar steeds een beetje meer een ouwe lul. So be it.

Tips voor mannenweekend

Tot slot nog een paar handige tips voor je mannenweekend:

 • Laat één van de vrienden een spaarrekening openen en stort allemaal maandelijks een bedrag. Wij sparen 20 euro per persoon per maand. Dat levert jaarlijks 1680 euro op. Een mooi bedrag voor een kansloos mannenweekend.
 • Kies een vast weekend in het jaar. Dat voorkomt (als het goed is) een hoop geouwehoer. En doe dan beroep op je rekenvaardigheden als je in de levensfase bent aanbeland waarin je wat nageslacht gaat verwekken.

Kampvuurtje

En heb jij nog tips voor ons jaarlijkse mannenweekend? Mooie vakantiehuizen, leuke activiteiten of wat dan ook? We horen het graag van je!

6 antwoorden
  • Martijn Smeenge
   Martijn Smeenge zegt:

   Eigenlijk maakt ’t niet uit waar in de Ardennen je zit, Marco. Volgens mij is ’t overal prima fietsen in de Ardennen. Maar misschien moet je dan wel een wat meer basic huis huren, anders kom je dat huis helemaal niet uit!:-)

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *