Waarom je als man naar een Duitse kerstmarkt wil

Je bent man. De kans is dus groot dat je vrij weinig op hebt met feestdagen en alle toeters en bellen die daarbij komen kijken. Wat bezielt je dan in godsnaam om tóch een Duitse kerstmarkt te bezoeken? En dan niet eens met andere mannen, maar met je eigen trouwe tweevoeter? Is dat alleen om haar te pleasen? Zeker niet! Reisman Tinus trekt inmiddels al vijf jaar achtereen samen met z’n vriendin in december naar telkens een andere Duitse stad, speciaal voor de lokale Weihnachtsmarkt. In deze blog legt hij uit waarom.

Imago van de kerstmarkt

Heel eerlijk: ook ik heb die kerstmarkten jarenlang verafschuwd. Onbekend maakt dus inderdaad onbemind. Het beeld dat ik, en met mij vele anderen neem ik gemakshalve aan, van die typische decemberevenementen had was op z’n zachtst gezegd nou niet bepaald om over naar huis te schrijven. Stel je voor: continu hoempapa- en kerstmuziek en kitscherige kraampjes met kerstprullaria waarvan je het bestaan in de verste verte niet had kunnen bevroeden. En je dus zeker ook niet nodig hebt.

Tel daarbij op de hordes doorgaans ietwat seniore kerstfetisjisten die al slenterend, genietend van diezelfde hoempapa- en kerstdeuntjes en vol trots en dolenthousiast zeulend met tassen vol afstotelijke kerstmeuk jou de weg belemmeren. Want och wat zal dat toch schitterend staan in of rondom die Nordmann thuis. Over smaak valt niet te twisten zeggen ze dan. Ik zou niet weten waarom niet.

Hier kom je dus niet voor naar de kerstmarkt

Hier kom je dus niet voor

En als je uiteindelijk hebt besloten de proef op de som te nemen en tegen het eind van het jaar een Duitse stad met een bezoekje te vereren, word je onderweg op de snelweg toch weer aan het twijfelen gebracht. De ene na de andere touringcar, afgeladen vol met diezelfde (Nederlandse) kneuterige kerstfreaks, rijd je voorbij.

Populariteit van de kerstmarkt

Maar hoe komt het dan toch dat die kerstmarkten zo populair zijn? Een deel van de verklaring ligt vast in het feit dat we met z’n allen maar geen genoeg krijgen van evenementen, festivals, uitjes en meer van dat soort uithuizige vrijetijdsbesteding. Een weekendje thuis op de bank is immers geen optie. Want wat moet je daarna dan aan je vrienden en collega’s vertellen? Aan deze festivalisering van de samenleving lijkt voorlopig nog geen einde te komen.

Wat die kerstmarkten betreft, die zijn al lang niet meer alleen voorbehouden aan onze oosterburen. Elke zichzelf respecterende stad, waar ook ter wereld, lijkt tegenwoordig wel iets dat van zo’n kerstmarkt wegheeft op het plaatselijke marktplein te organiseren. Een ritje naar Duitsland is dus niet eens per se nodig; in je eigen woonplaats kan je vast ook die kerstsfeer proeven.

Typisch Duitse kerstmarkt

Typisch Duitse kerstmarkt

Voor die échte, authentieke kerstmarktsfeer moet je echter toch onze oostgrens over. Voor ons is dit inmiddels een jaarlijkse traditie geworden. En wel om de volgende drie redenen: voedsel, drank en Duitse binnensteden. Vergeet dus al die te koop aangeboden rommel die je fraaie fijnspar verziekt, dit is waarvoor je als man naar een Duitse kerstmarkt gaat!

1. Voedsel

Ik heb een zwak voor de Duitse keuken. Geen poespas of poeha, gewoon degelijk voer. En in fatsoenlijke porties. Niet van dat hippe hap-slik-weggedoe, maar waarvoor je nog flink moet werken om het allemaal weg te kauwen. Heerlijk! Bovendien, mijn voorliefde voor vlees steek ik ook allerminst onder stoelen of banken. Daarvoor zit je gelukkig geramd bij onze Duitse vrienden! Aan de good old Curry- en Bratwurst ontkom je natuurlijk niet, evenals een flinke Krakauer. En de kans is groot dat je ergens een homp Schweinebraten, al dan niet voorzien van Sauerkraut, naar binnen kan schuiven.

Maar het is niet alleen vlees wat de klok slaat. Een portie Reibekuchen of Kartoffelpuffer is elk jaar ook vaste prik. Bij deze aardappelpannenkoekjes mag appelmoes zeker niet ontbreken. Andere smakelijke opties om al het vlees af te wisselen zijn Flammkuchen, Langos (soort Hongaarse platte oliebollen) en Brezel (zoute reuzenkrakelingen). Maar mijn absolute favoriet is toch wel Backcamembert mit Preiselbeeren, oftewel gepaneerde camembert uit de frietpan met cranberries. Puur genieten! Wel een bommetje, maar als je de illusie had dat ik hier dieettips met je ging delen, dan snap je er echt niks van. Voor een healthy foodblog moet je niet bij de Reismannen zijn.

2. Drank

Bijzonder smakelijk allemaal, die Duitse haute cuisine, maar al dat lekkers aan één stuk door naar binnen werken is misschien wat veel van het goede en kan zelfs de meest verstokte stortkoker wat tegen gaan staan. Mij dus ook. Dé oplossing is goed drinken natuurlijk. En ook daarom hoef je op een Duitse kerstmarkt niet verlegen te zitten. Ja, je kan voor een paar (of meer) Duitse pilsjes gaan, helemaal niks mis mee. Integendeel zelfs. Maar als je toch al zover bent dat je je laat onderdompelen in die Duitse kerstsferen, ga dan ook all the way: Glühwein dus!

En die hebben ze in allerlei soorten: rood, wit, rosé met een shotje (‘mit Schuss’) van het één of ander, met een vruchtensmaakje of nog specialer: de Feuerzangenbowle (met sinaasappel, citroen, rum en gekarameliseerde suiker). En ben je niet zo’n (warme) wijnliefhebber? Probeer dan het bierequivalent eens: hoe verrassend, Glühbier. Of ga op de seniorentoer en neem een Eierpunsch, een warme advocaat, met slagroom uiteraard.

Allerlei soorten Glühwein

Allerlei soorten Glühwein

Bijkomend voordeel van al dat ge-Glüh is dat volle mokken ook perfect dienstdoen als handenwarmers. Het is immers bijna kerst en kan dus goed koud zijn. Ook geinig: elke Duitse stad heeft elk jaar haar eigen statiegeld (‘Pfand’) beker. Voor elk drankje betaal je dan zo’n €3,00 extra, dat je bij inleveren uiteraard weer terugkrijgt. Dat helpt zeker mee de stad een beetje netjes te houden. Daar zijn Duitsers in mijn ogen trouwens toch al veel beter in dan wij Nederlanders. Die unieke bekers nodigen ook uit om je verzamelwoede op te botvieren. Ik pas er overigens voor.

3. Duitse steden

Als kind ging ik bijna elk jaar met m’n ouders op vakantie naar Duitsland. Dat heeft er vast aan bijgedragen dat ik nog altijd een zwak heb voor onze oosterburen. Ik kom er dus graag. Bijvoorbeeld vanwege het voedsel en de drank, maar dat wist je al. Bovendien heeft, op een enkele treurige uitzondering na, vrijwel elke stad een mooi oud centrum, de Altstadt. De volgende vijf steden, en kerstmarkten, bezocht ik de afgelopen jaren.

Kerstmarkt Düsseldorf

Vanuit Reismannen-heimat Tilburg ben je zo in het Ruhrgebied waar je de Duitse steden voor het uitzoeken hebt. Je belandt dan ook al snel in Düsseldorf. En met jou véél meer Nederlanders. In de stad vind je meerdere kerstmarkten. Vooral die op de Burgplatz spreekt tot de verbeelding. Gethematiseerde kraampjes en een reuzenrad met op de achtergrond de Schlossturm en dat alles pal aan de Rijnoever.

Kerstmarkt Düsseldorf

Kerstmarkt Düsseldorf

Kerstmarkt Keulen

Ook lekker dichtbij. De Keulse kerstmarkt vergt wel wat van je. Tenminste, als je alle afzonderlijke kerstmarkten wilt afstruinen. Verspreid over de binnenstad vind je er maar liefst zes. En ach, als je er toch bent, waarom ook niet? Desnoods beloon je jezelf met een worstje extra voor al die te voet afgelegde kilometers. De Heumarkt springt het meest in het oog. Een grote schaatsbaan maakt het hier nog net iets gezelliger.

Keulse Heumarkt

Keulse Heumarkt

Kerstmarkt Dortmund

Een klein stukje verder rijden dan Düsseldorf en Keulen, maar Dortmund ligt nog altijd praktisch om de hoek. Eerlijk is eerlijk, voor het stedenschoon hoef je er niet naartoe, de binnenstad oogt modern en niet echt gemütlich. De kerstmarkt daarentegen, verdeeld over meerdere pleinen en straten, is prima te doen. En op de Hansaplatz staat naar verluidt de grootste kerstboom ter wereld, dat dan weer wel.

Kerstmarkt Dortmund

Kerstmarkt Dortmund

Kerstmarkt Münster

Een uurtje rijden vanuit mijn Twente en je bent in Münster. Deze beroemde stad, bekend van de ‘Vrede van’, is aanzienlijk kleiner dan de andere steden in deze blog. Maar de Altstadt ademt geschiedenis en is echt prachtig! Ook de kerstmarkt is hier iets kleiner, maar nog groot genoeg om je een weekendje te vermaken en te voorzien van voldoende lekkernijen.

Kerstmarkt Münster

Kerstmarkt Münster

Kerstmarkt Frankfurt

Voor Frankfurt ben je wat langer onderweg, een uur of vier. Maar de rit naar Mainhattan is absoluut de moeite waard. Aanbevelenswaardig is de kerstmarkt op de Römerberg. Dit plein, volledig omringd door vakwerkhuizen, is sowieso al een bezoekje waard. Alle kerstkraampjes en de grote kerstboom maken het plaatje nóg completer. Lokale specialiteit is de Apfelglühwein. Aangezien Frankfurt niet echt naast de deur ligt, deel ik ook maar direct deze wandelroute om de stad te leren kennen.

Römerberg in Frankfurt

Römerberg in Frankfurt

Duitse kerstmarkt? Doen!

Dus, Duitse kerstmarkten kitscherig? Absoluut! Moet dat je als man weerhouden van een bezoekje aan een Duitse kerstmarkt? Absoluut niet! Vlees, drank en leuke steden, wat wil je als kerel nou nog meer?

Tips voor als je naar een Duitse kerstmarkt gaat

  • Houd er rekening mee dat alle Duitse kerstmarkten -gek genoeg- eindigen vlak voor de kerstdagen. Ze starten wel al eind november. Beetje vergelijkbaar met het Oktoberfest in München dat elk jaar medio september start en eindigt op de eerste zondag in oktober.
  • Parkeer je auto op een Park & Ride aan de rand van de stad en neem vanaf daar het openbaar vervoer naar de binnenstad. Dat scheelt je weer wat euro’s die je dan aan voedsel en drank kan besteden.
  • Boek één of meer hotelovernachtingen. Het is ten slotte niet echt verantwoord om na al die Glühwein dezelfde avond nog terug naar huis te rijden.
  • En wees er vroeg bij. Voor je het weet is er geen kamer meer te krijgen of rijzen de kamerprijzen de pan uit. Een hotelletje al vastleggen in augustus of september is echt geen overbodige luxe.
  • Neem een kamer zonder ontbijt. Om een uur of 10 of 11 ’s ochtends gaat de kerstmarkt weer open. Met de voorraad van de dag ervoor nog in je maag moet je het wel tot zo laat kunnen uithouden. En een prima tijd voor de eerste Duitse worst van de dag! 

 

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *