Tilburg in 8 stops; alles voor een hip weekendje weg!

Jarenlang was de Kruikenzeiker het terechte symbool van Tilburg. Het was een verwijzing naar haar verleden als textielindustriestad, wat associaties als ‘grauw’, ‘lelijk’ en ‘saai’ met zich meebracht. Maar ook een verwijzing naar de mentaliteit van haar inwoners, die dingen toch vooral kut vonden. Niet onbegrijpelijk, als het hoogtepunt van je stad jarenlang een club was waar je pas ná de afterparty naartoe wilde. Het afvoerputje van het afvoerputje.

Maar Tilburg is aan een wonderbaarlijke opmars bezig, wat typischerwijs (of er een verband is valt niet aan te tonen, maar het ligt wel in de lijn der verwachtingen) samenvalt met de samenkomst van de nog jonge en onwetende Reismannen aan de plaatselijke universiteit. Sindsdien gaat er geen jaar (of maand lijkt het tegenwoordig wel) voorbij zonder dat er een opzienbarende parel aan het Tilburgse firmament wordt toegevoegd. In deze blog neem ik je mee op een wandeltour door de Tilburgse binnenstad, langs cultuur, fotogenieke plekken, winkels en een boel drank!

Stop 1: Tilburg Centraal

Ervan uitgaande dat je van buiten de stad komt én deze tocht niet nuchter gaat afmaken, kom je aan op station Tilburg. Het station is de laatste jaren grondig gerenoveerd en nog niet volledig af. Het kroepoekdak is wel een unieke en fotogenieke feature! Loop richting het Burgemeester Stekelenburgplein en je komt uit in de Spoorzone. In deze voormalige werkplaatsen van de NS vind je veel bijzondere horecagelegenheden, een skatepark en van tijd tot tijd festivals en goederenmarkten zoals de Swanmarket.

Stop 2: Industrial Chique Tilburg style; de LocHal

In deze gigantische hal maakte en repareerde de NS vroeger haar locomotieven. Nu is het een prijswinnende bibliotheek. Je hoeft bepaald geen boekenwurm te zijn om dit gebouw met zijn gigantische ramen, gietijzeren constructies en andere herinneringen aan zijn voormalige functie te kunnen waarderen.

Stop 3: even wat drinken in de Spoorzone

Genoeg cultuur, tijd voor de eerste drinkstop! Je vindt in de Spoorzone genoeg verschillende vormen van horeca. Goed eten vind je in de De Wagon of in zijn grote broer De Houtloods, lekker borrelen kun je bij het rauwe RAW, een goeie bekske koffie haal je bij Stoom013 en in de imposante Polygonale hal vind je Gourmet Market Central Station. In deze markthal krijg je alles van sushi en oesters tot carpaccio en poffertjes. Later op de avond kun je terecht in Club Smederij voor een goed Tilburgs Technofeestje.

Soort van stop 3,5: Willem II-passage

Vanuit RAW loop je terug onder het spoor door, via de Willem II-passage. Dit kunstobject annex spoortunneltje is vooral ’s avonds een fraai schouwspel, als de verschillende lichtvlakken van kleur verschieten en steeds andere patronen vormen.

Lichtenspel in de Willem II-passage. Maar da's wat moeilijk op een foto te krijgen natuurlijk.

Lichtenspel in de Willem II-passage. Maar da’s wat moeilijk op een foto te krijgen natuurlijk.

Stop 4: bekijk Tilburg vanaf de rooftopbar van Doloris

Misschien wat vroeg om wéér aan de drank te gaan, maar deze rooftopbar annex doolhof ligt nou eenmaal hier op de route. Voor het doolhof moet je reserveren. Dit is nog een goedbewaard geheim, waar Reisman Simon je meer over vertelt in zijn blog. Pak de goederenlift naar de bovenste verdieping en kijk uit over de Spoorzone en de rest van de stad. Vooral, maar dat had je zelf ook al bedacht, goed toeven rond zonsondergang!

Soort van stop 4,5: Willem II-straat en Tuinstraat

Dat Tilburg allang niet meer lelijk is (en dat dit eigenlijk altijd wel een beetje een overdrijving was) bewijst de Willem II-straat, de ingang van het Dwaalgebied. Fraaie herenhuizen rijgen zich hier aaneen. Ook vind je hier arthouse-bioscoop Cinecitta en muziekpodium Paradox. Loop vervolgens naar rechts naar de Tuinstraat. Nog meer fraaie herenhuizen, helaas hier en daar redelijk verkrot door studentikoze bewoning, maar daarmee wel levendig en vrolijk! Hier vind je ook interessante horeca en klein, lokaal ondernemerschap.

Sfeerbeeld van de Willem II-straat

Sfeerbeeld van de Willem II-straat en Tuinstraat

Stop 5: de Vijfsprong

Aan deze kant van het Dwaalgebied vind je sowieso de meeste winkeltjes. Loop de Noordstraat in voor vintage kleding bij SamSam, koop wat hippere kleding bij Superfly (ze hebben hun eigen kledinglijn genaamd Brooklyn Razor: aanradertje), eet Frans bij De Burgerij, Chinese dimsum bij Flipped Story, drink hippe koffie bij Buutvrij of kijk op het terras van de Spaarbank of de biertuin van Steck naar net-niet aanrijdingen op de Vijfsprong. Spanning ende sensatie! Op iedere laatste zondag van lente- en zomermaanden vindt er hier ook een toffe ochtendmarkt plaats, genaamd de Dwalerij.

Stop 6: het Radioplein

Nog meer horeca! (ik zei toch dat je je auto wilde thuislaten…) Nadat je nog wat leuke winkels hebt bekeken in de Nieuwlandstraat kom je op dit knusse pleintje waar een vrij groot deel van wat Tilburg is, samenkomt. Aan de ene kant de vreetschuur van de Happy Italy, aan de andere kant hippe smoothies, Italiaanse delicatessen, wijnbarren, het gezellige terras van café Nieuwland en de, wat mij betreft, mooiste kroeg van Tilburg; Café Noir. Zowel twee fantastisch mooie gebouwen uit de Amsterdamse School uit jaren ’30, maar ook een aantal gebouwen die uit de grijze jaren ’60 komen. Studenten, hipsters, Broekhoven (jeweetwel, die van Royke Donders), de Hockey Club Tilburg; alles komt hier samen. Én hier vind je het symbool van Tilburg en zijn carnaval; de Kruikenzeiker!

Soort van stop 6,5: de Heuvelstraat en haar zijstraten

De Heuvelstraat is de belangrijkste winkelstraat van Tilburg. Hier vind je de standaard merken die iedere andere stad ook heeft en waarvoor je dus niet per se hoeft af te reizen (overigens staat hier ook een Primark, mocht je dat bijzonder spannend vinden). In de straten ten noorden en zuiden van de Heuvelstraat vind je winkels als Tatio en Jimmy’s als ’t wat exclusiever mag, Le Flux en Reissue als urban meer je stijl is en Mint and Pepr of Stuen voor gewoon casual hip, wat dat dan ook mag betekenen.

Winkelen in Tilburg; de Heuvelstraat.

Winkelen in Tilburg; de Heuvelstraat.

Stop 7: Korte Heuvel, Heuvelplein en Piusplein

Aan het einde van de Heuvelstraat kom je vanzelf uit op het horecacluster van Tilburg. Ga voor een laatste snufje cultuur nog even langs bij de Heuvelkerk (makkelijk als zodanig herkenbaar), voor een ontzettend bloederig beeld van Jezus aan het kruis. Als zelfs de oerdegelijke kerk dergelijke beelden gaat tonen, dan kun je op zich concluderen dat je stad het juiste absurdistische pad in is geslagen. Dat gezegd hebbende; zoek je zelf weer een mooi plekje op een van de vele terrassen op een van deze pleinen of straten en bekijk al het langslopende winkel- en/of stapvolk.

Ook in de avonduren zul je hier overigens het nodige vertier vinden. Je kunt een biertje met de stamgasten drinken bij Weemoed (veel mooier ga je een kroegnaam niet vinden, toch?), ga voor wat live-muziek of een themafeestje naar Cul de Sac of good-old 013, ga oud-Hollandsch op de kop in De Baret en sluit af in de Philip. En als je dan overigens nog tijd en geld hebt, rol dan nog even De Nacht in. Ik weet alleen niet of je dat moet willen….

Stop 8: de Piushaven

Terug naar onze wandeling. Loop een eindje door naar de Piushaven. Deze binnenhaven, die uitkomt op het Wilhelminakanaal, is in de laatste paar jaren omgetoverd tot een groot horecagebied. Hier kun je van onbeperkt sushi tot mooie visgerechten en alles wat daar tussenin zit bestellen (niet per se beperkt tot vis, overigens). Vergeet ook niet even te kijken bij d’n Ophef of lokaal gebrouwen speciaalbier te drinken in een prachtig verbouwde boot. Je kunt hier overigens ook een drijvende barbecue en andersoortig drijvend vermaak huren. En wil je een ijsje al dan niet met bijzonder verhaal? Loop dan even naar Vittorio’s, voor Perzisch ijs van een inspirerende meneer.

Genieten van het avondlicht in de haven van Tilburg.

Genieten van het avondlicht in de haven van Tilburg.

Tilburg saai? Wat denk je zelf?

Als je dit alles gehad hebt en d’r wel goed vanaf ligt, kun je slapen in Villa Pastorie of Hostel Roots. Of het bruisende nachtleven induiken. En zorg dat je er bent tijdens een van de grote Tilburgse evenementen, zoals het onvolprezen Festival van het Levenslied, de Tilburgse Kermis, de Meimarkt, Tilburg Zingt, een urban culture festival of een bierfestival… Nou ja, je begrijpt wel waar dit uitkomt. En de volgende dag? Lekker uitbrakken in het Spoorpark of, als je daar de kracht voor hebt, de Trappistenroute fietsen! Zoals je merkt ben ik een beetje enthousiast over mijn stadje. Wanneer kom jij een keertje langs op citytrip?

Ohja: de route op Google Maps vind je hier terug!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *