Weekendje weg in Leuven: vreten, zuipen & cultuur
Op zoek naar een gezellige, mooie en tegelijkertijd veelzijdige stad voor een weekendje weg met je vrienden of met je partner? Liefst niet te ver, zodat je er met de auto met goed gemak kunt komen? Met een hoopje cultuur, zodat je wat dingen te doen hebt? Beetje bourgondisch, zodat je een weekendje lekker kunt eten en drinken (of als je met je maten gaat; kunt vreten en zuipen)? Leuk dat je ’t vraagt! Ik zou namelijk naar Leuven gaan!
Cultuur: dit zijn de beste plekken om je overdag in Leuven te vermaken
Tijdens je weekendje weg kom je je avond meestal wel door. Daar volgen zometeen nog wel wat tips voor, dus geen angst. Maar overdag wil je ook nog wel iets te doen hebben. Tuurlijk kun je je billen op het eerste het beste terras neervleien. Maar stel je zou je gaan vervelen, dan zijn dit je beste tips om even iets anders te doen!
- Qua cultuur zit je best aardig in Leuven
- Ook voor heerlijke zomerse zaterdagavonden!
Bezoek de Leuvense Universiteitsbibliotheek en beklim de klokkentoren
De bibliotheek van de Katholieke Universiteit Leuven is een fraai stukje cultuur, architectuur en geschiedenis. In eerste instantie opgericht in de 17e eeuw, leeggeroofd tijdens de Franse bezetting in de 18e eeuw en tijdens beide wereldoorlogen tot de grond toe afgebrand. Het gebouw dat er nu staat, lijkt dan ook heel oud maar is in feite pas in 1951 opgeleverd. Dat maakt voor jouw weekendje weg natuurlijk niet zoveel uit, maar dan kun je met deze informatie goeie sier maken bij je vrienden of partner. Wat is er dan aan om deze bibliotheek te bezoeken? Het gebouw zelf heeft een vrij hoog Hogwartsgehalte, wat natuurlijk op zich al best tof is. Daarnaast is de leeszaal een magnifieke plek met geweldige neobarokke (weer een mooi woord om er in te gooien tijdens je bezoek om wat extra bewondering af te dwingen) versierselen.
- Hogwarts of de KU Leuven?
- De weg omhoog naar de klokkentoren.
- Iemand heeft zich moe gemaakt aan deze inrichting.
- In de leeszaal van de Leuvense universiteit is ’t goed studeren.
Daarnaast is de klokkentoren ook de moeite van de beklimming waard. Tijdens je tocht omhoog bevestigt een expositie over de geschiedenis van de bieb het bovenstaande verhaal, zodat je weer een stukje slimmer gevonden wordt door je reisgenoten. En bovenop de toren heb je uiteraard een prachtig uitzicht over de stad.
Waan je in de middeleeuwen in het Groot Begijnhof
Ergens rond 1200 besloten de Leuvenaren dat er een plek moest zijn voor ‘semireligieuze, ongehuwde vrouwen’. Wat, toegegeven, klinkt als het potentieel saaiste feestpubliek aller tijden. Maar de plek die ze bouwden (de grootste van zijn soort) heeft de eeuwen overleefd en kun je nu gratis bezoeken. Het bestaat uit een tiental straten en straatjes die nu veelal bewoond worden door studenten. Dus qua feestpubliek zijn ze d’r wel significant op vooruit gegaan. Verder kun je hier gezellig rondstruinen en je even in een andere tijd wanen. Toen jouw kater er bijvoorbeeld nog niet was.
- De huisjes van de semireligieuze, ongehuwde vrouwen.
- Zouden zij ook ooit de lente in hun bol gehad hebben?
Even op zoek naar wat rust? Loop even binnen in de Sint-Pieterskerk
Het is hard werken, zo’n weekendje weg in Leuven. Dus als je even een change of pace wil, dan is de Sint-Pieterskerk in het hartje van de oude binnenstad zeker de moeite waard. Dingen die je wil zien zijn de houten, barokke kansel, het praalgraf van de aartsvader van Brabanders aller landen en het graf van ‘Fiere Margriet’.
- De Sint Pieterskerk van Leuven: mooi licht.
- Ook hier heeft zich iemand uitgeleefd met een beitel en een mesje.
Op zoek naar wat hogere cultuur? Ga dan naar het M-Museum
Het M-museum herbergt een behoorlijke collectie van met name Leuvense en Brabantse kunstenaars door de eeuwen heen. Zowel schilderijen als beeldhouwwerken sieren hier de wanden. Interesseert je dit allemaal niet zoveel? Niet erg. Het gebouw an sich, een bijzondere combi van classicisme en moderne architectuur, is ook zeker de moeite waard.
Eten of vreten: Hier kun je in Leuven het beste aanschuiven!
Je gaat toch naar België. En de Belgen kunnen een aardig potje koken. Dus wat en waar wil je eten tijdens je weekendje weg?
Restaurant Rossi
Ironisch genoeg, gezien de intro, is de eerste tip een Italiaans restaurant: restaurant Rossi. En dan ook nog een Italiaans restaurant zoals Italiaanse restaurants ooit bedoeld zijn. Inclusief rood-wit geblokte tafellakens en druk gesticulerend personeel. Maar in tegenstelling tot dat Italiaanse restaurant in Antwerpen (als je er in Antwerpen bent geweest, weet je welke ik bedoelje weet precies welke ik bedoel), is dit wél een gastronomisch hoogstandje. Niet pretentieus, niet schofterig duur, maar wel écht goed eten. Even niet vergeten te reserveren (absoluut noodzakelijk)!
- Ouditaliaanse charme in Restaurant Rossi.
- Inclusief roodwit geblokte tafellakens!
Gezellige en veelzijdige restaurantjes op de Tiensestraat
Tuurlijk kun je op en rond de Oude en/of Grote Markt gaan zitten, daar vind je zat authentieke Belgische restaurantjes. Ik vond echter dat de Tiensestraat een nét iets origineler en lekkerder aanbod heeft. Zo kun je bijzondere tosti’s eten bij Croque and Roll (alle props voor de mens die deze naam verzon) en heeft de Wasbar een heerlijk ontbijtje voor je.
- Gezond ontbijten na ’n nachtje doorhalen in Leuven.
- Deze tosti’s krijgen de Reismannen badge of approval!
Vergeet ook vooral de Belgische klassiekers niet!
Wafels, friet en wielerklassiekers, dat is waar we de Belgen toch het beste van kennen. De derde kun je niet vinden in Leuven, de eerste twee des te meer. Dus gooi je dieet maar een weekendje overboord en haal op één van de vele straathoeken of in een gezellig, naar frietvet meurend kot een typisch Belgisch tussendoortje!
- Kom je van boven de rivieren? Lees eens voor wat er op die ramen staat? Met je patat.
- Belgische lekkernijen troef in Leuven.
Drinken of zuipen: om in Leuven er in meer of minder mate vanaf te gaan moet je hier naartoe
Leuven is, naast dat het het thuishonk is van Stella Artois, ook nog eens een studentenstad. En ’t ligt dus in België, waar ze ’t speciaalbier zo goed als uitgevonden hebben. Al met al genoeg ingrediënten om eens lekker de bloempjes buiten te zetten. Let er wel op dat de studenten er in ’t weekend vaak tussenuit genaaid zijn. Belgen brengen het concept ’treinstudent’ naar een heel ander niveau, dus daar heb je dan verder weinig aan op een weekendje weg. Wat en waar kun je dan wel doen?
Leer Leuven kennen en werk aan je Untappd met een uitgebreide biertoer
Overdag of ’s avonds kun je op vrij veel verschillende manieren de Leuvens binnenstad en haar biercultuur leren kennen via een biertoer. Wil je je vriendin ook nog wat gunnen? Maak er dan een chocolade en bierparing van. Meestal word je op sleeptouw genomen door een professionele bierkenner, die je de leukste of meeste typische Leuvense kroegen laat zien. En bij iedere kroeg krijg je een bijzonder of even typisch Leuvens biertje. Is dus een mooie manier om je bacchanaal te beginnen!
- Hét beeld van Leuven geeft goed weer wat je er kunt doen.
- Een bruin café zoals het ooit bedoeld is; je vindt hem met bosjes in Leuven.
Op de Oude Markt vind je alle kroegen voor al je behoeften
De Oude Markt is het gezelligste plein van Leuven, compleet omzoomd met kroegen en kroegjes van allerlei pluimage. Van bruine Belgische kroegen tot danscafés, je lol kun je de hele dag, avond en nacht op. Wil je aan het einde van de avond nog niet naar huis? Kom jezelf dan even tegen in de Bierkelder, wat even kansloos is als je denkt dat het is.
- De Oude Markt in al zijn glorie.
- De bierkelder: het Leuvense afvoerputje van de nacht.
Het studentenhart van Leuven: De Werf
Omdat veel studenten dus in het weekend niet in Leuven zijn, is De Werf alleen op weekdagen open (en de moeite waard). Het heeft net een andere vibe dan de rest van de stad en je vindt het op een heel mooi, open pleintje. Prima om je weekendje weg te beginnen!
- De lange Bondgenotenlaan by day…
- ..en op weg terug naar het hotel.
Hip Leuven ga je tegenkomen in de Vaartkom
De Vaartkom is een oud industrie- annex brouwerijterrein, dat in de laatste paar jaren omgeturnd is tot een hippe binnenhaven. Het hele terrein is nog volop in ontwikkeling, maar iedere zomer gaat het hier beter worden. Ga er gerust eens kijken en laat me gerust weten hoe hip ’t al is!
- Vlaamse humor. Heb je ‘m?
- Leuven heeft zo nu en dan ook nog steeds een vleugje Jambers over zich.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!