12x wandelen rondom Tilburg

Tilburg. De stad in Noord-Brabant waar alle Reismannen elkaar hebben leren kennen tijdens hun gezamenlijke studieverleden. Ook de stad die een asgrauw imago al een stevig aantal jaren achter zich heeft gelaten en sindsdien bruist als nooit tevoren. Reisman Hugo en Reisman Simon hebben dit beiden al eens prachtig verhaald in eerdere blogs. Maar net als alle andere steden heeft ook Tilburg zo haar ommeland. En daar, in die groene omgeving, is het prima wandelen. Reisman Tinus gaat in deze blog met je op pad het klokje rond tijdens 12 korte (en iets langere) wandelingen rondom Tilburg.

Wandelen rondom Tilburg: vlonderpad over het Leikven

Vlonderpad bij Huis ter Heide

Wandelen: ongekend populair!

Lees de onderstaande vragen eens goed door.

 • Krijg je ook vierkante ogen van al die overuren aan schermtijd?
 • Komen de muren thuis en in je burgerlijke woonwijk op je af?
 • Word je kriegel van het aantal keer dat je alle vakjes hebt kunnen afstempelen tijdens wéér een potje videocallbingo?  
 • Krijg je ook een beetje een ongemakkelijk gevoel van drukke winkelstraten tijdens een dagje slenteren door de binnenstad?
 • Ben je tegen wil en dank een coronakiloverzamelaar?

Indien je bovenstaande vragen minimaal één keer bevestigend kan beantwoorden, dan heb ik hier de oplossing: ga wandelen! Ja, het klinkt nog altijd wat suffig, maar is gruwelijk populair. Met dank aan corona nog wel. En ook een score van vijf keer nee op deze vragen hoeft je er niet van te weerhouden de wijde wereld in te trekken. Want bijvoorbeeld ook de meest verstokte citydweller wil wel eens de stad uit en de natuur in. Bovendien, het is wetenschappelijk bewezen dat wandelen gezond is. Wring jezelf dus niet in allerlei onmogelijke yogabochten en laat je niet in met dat meditatiegehum; zet gewoon je benenwagen aan! Daarom: 12 tips met wandelroutes in het groen vlakbij of zelfs in Tilburg!

Wandeling bij de Noorderplas – 7,7km

Net ten noorden van Tilburg vind je de Noorderplas. Deze waterplas, resultaat van vroegere zandwinning, vormt een prima startpunt voor een blokkie om. Mooi om te zien hoe de natuur hier op één staat, terwijl op de achtergrond de markante en contrasterende zendmast er hoog bovenuit torent. Ook veel watervogels weten deze plas inmiddels te waarderen. 

Wandelen rondom Tilburg: ganzen in de Noorderplas

Ganzen in de Noorderplas

Na een tijdje verlaat je de plas en betreed je het in 2001 aangelegde Noorderbos. Meerdere malen loop je door betonnen constructies die nog het meest weg hebben van viaductwanden. De functie ervan blijft voor mij ongewis. Naar gelieve kan je de Udenhoutseweg oversteken en daar nog een stukje bos- en akkerland meepakken. Maar je kan het ook niet doen. Horeca is niet ver weg; iets verder naar het noordwesten is het goed pannenkoeken eten bij De Financiën. En een stukje ten zuidoosten van de Noorderplas kan je een drankje doen bij Bij Peerke Donders. Bekijk de route hier.

Wandelen door Moerenburg – 2,7km

Aan de oostrand van Tilburg, pal aan het Wilhelminakanaal, ligt het natuurgebied Moerenburg. Hier liggen sporen van Tilburgs vroegste geschiedenis. In 2005 leidden graafwerkzaamheden tot de vondst van restanten van Huize Moerenburg, dat dateert van het begin de veertiende eeuw. De contouren van dit landhuis zijn op kunstige wijze via een stalen constructie in ere hersteld. 

Wandelen rondom Tilburg: Huize Moerenburg

Huize Moerenburg

In Moerenburg kan je kriskras door metershoog riet banjeren in een zogenaamd helofytenpark. Dit is een natuurlijk zuiveringsmoeras. Houd wel rekening met wat vreemde geurtjes die je direct doen beseffen dat je je hier op een vroegere waterzuivering begeeft. Buiten dit terrein van de vroegere waterzuivering is het heerlijk lopen langs de Voorste Stroom met uitzicht over de weilanden. Je kan ook een drie kilometer lang natuurleerpad volgen. En voor je natje en je droogje ga je naar Café Zomerlust.   Bekijk de route hier.

Een ommetje: het Heukelommetje – 2km

Iets verder van Tilburg en slechts twee kilometer lang is het Heukelommetje. De route voert door ‘t gehuchtje Laag-Heukelom, tussen Tilburg en Oisterwijk. Start- en eindpunt liggen bij café Mie Pieters. Verhongeren of verdorsten hoeft dus niet. De gehele wandelroute voert je door een eeuwenoud landbouwgebied. Hoogtepuntje is toch wel de houten hangbrug over de Voorste Stroom. Overigens kan je je wandeling door Moerenburg ook prima met het Heukelommetje combineren. Of met de volgende rondom het Galgeven. Bekijk de route hier.

Over de Voorste Stroom

Lopen rondom Galgeven – 6km

Een prachtig wandelrondje vlakbij Tilburg maak je rondom het Galgeven, net iets ten zuiden van het Heukelommetje. Het galge-ven (voor het gemak even met verbindingsstreepje om eventuele misverstanden over spuwen van bitter lichaamsvocht voor te zijn) is één van de grootste vennen bij Oisterwijk. En vanuit Tilburg bovendien één van de dichtstbijzijnde vennen. Bijzonder fotogeniek is de dode boom aan de oever van het ven. Bekijk de route hier.

Reisman Tinus weerspiegelt in het Galgeven

Te voet over de Kerkeindse Heide – 10,3km

Vanaf de heilige grond van de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven kan je een leuke wandelroute maken over de Kerkeindse Heide. Een relatief klein, wat minder bekend natuurgebied dat in het voorjaar van 2020 het nieuws haalde vanwege een brand. Maar eerst wandel je een stuk langs het Wilhelminakanaal. Zodra je het kanaal verlaat loop je afwisselend door bos, langs weides en heide. Behoorlijk afwisselend dus, voor een kilometertje of tien! En bij terugkomst, en indien geopend, wacht er een heerlijke La Trappe op je in het Proeflokaal Bekijk de route hier.

Wandelen rondom Tilburg: bospaadje bij de Kerkeindse Heide

Bospaadje bij de Kerkeindse Heide

Boswandeling door Landgoed Gorp en Roovert – 10,9km

Net ten zuiden van Goirle en Tilburg en vlakbij de grens met België, maar nog altijd op acceptabele fietsafstand van de Tilburgse binnenstad vind je Landgoed Gorp en Roovert. Een geweldig en bosrijk natuurgebied. Het beekje de Rovertse Leij kronkelt er lustig op los. Op een gegeven moment stuit je zelfs op een soort miniversie van de populaire Horseshoe Bend in het Amerikaanse Arizona! Verderop in het buurtschap Gorp ligt verscholen tussen de bossen een prachtig kasteeltje, officieel een jachthuis. Met een kilometer of elf kan je deze boswandeling bij Tilburg niet echt kort meer noemen. Gelukkig ligt er wel een tweetal uitspanningen onder handbereik: De Nieuwe Hoef en Natuurpoort De Roovertsche Leij. En kortere varianten behoren zeker ook tot de mogelijkheden. Bekijk de route hier.

Wandelroute rondom Klooster Nieuwkerk – 9,7km

Iets meer naar het zuidwesten ligt Klooster Nieuwkerk verscholen in de bossen en praktisch op de grens met België. Een ideale plek als start- of eindpunt voor een mooie rondwandeling. Net als de vorige wandeling is ook deze met zo’n tien kilometer niet echt kort. Als dit een bruggetje te ver is, geen nood, voldoende mogelijkheden tot inkorten. 

Wandelen rondom Tilburg: Halve Maan

Halve Maan

Bospercelen en heidevelden wisselen elkaar af. Onderweg kom je langs de Halve Maan, een mooi ven middenin een heideveld. Een stukje verder valt je oog op een aantal cirkels van houten palen die wat verhoogd op de Regte Heide liggen. Dit zijn grafheuvels uit de Bronstijd. Afhankelijk van het seizoen loop je ook nog kans kleurrijke bloemenweides te zien, mooi! Bekijk de route hier.

Wandelen ín Tilburg: Stadsbos013

Wandelen in Tilburg in het groen? Ja hoor, ook dat is mogelijk! Ingeklemd tussen de wijken Reeshof en De Blaak, Tilburg University en de A58 ligt het gevarieerde Stadsbos013 aan de westkant van Tilburg. Hier vind je een keur aan wandelpaden en kan je zelf een veelheid aan wandelroutes uitstippelen.  

Prise d’Eau wandeling – 3km

In augustus 2020 is deze korte wandeling uitgezet. Je begint en eindigt op parkeerplaats 2 van de golfbanen van Prise d’Eau en volgt gewoon de bordjes. Eerst loop je een eind pal langs de golfbanen. Wel even opletten dus. Zoek bij een luidkeels “fore!” zeker dekking; dan vliegt er namelijk een verdwaalde golfbal door de lucht. Toen ik hier liep kreeg ik overigens sterk de neiging om een Jackass prank uit te halen. Helaas had ik geen toeter bij me. Verderop loop je een stuk parallel aan De Oude Leij over het Eekhoornpad. Een prachtig stukje waarbij je totaal niet doorhebt dat je onder de rook van Tilburg wandelt!

Wandelen rondom Tilburg: over het Eekhoornpad langs de Oude Leij

Over het Eekhoornpad langs de Oude Leij

Wandelen door Heidepark-Vredelust – 6km

Pal ten oosten van de Prise d’Eau wandelroute, tussen het Eekhoornpad en het Bels Lijntje, kan je ook prima uit de voeten. Hier liggen de voormalige landgoederen Heidepark en Vredelust, voormalig eigendom van vroegere textielfabrikantenfamilies. Via een groot aantal paden loop je hier grotendeels door bos en zogenaamde nieuwe natuur. Pas wel goed op voor voorbij crossende mountainbikers. Je kruist immers meermaals de Stadsbos013 MTB-route.  Bekijk de route hier.

Wandelen rondom Tilburg: pas op voor MTBers

Pas op voor MTB’ers

Oude Warande wandeling – 5,1km

Vanaf het universiteitsterrein beland je direct in de Oude Warande, een 18de-eeuws park. Dit vrijwel symmetrische park wordt ook wel een sterrenbos genoemd. Vanuit het midden lopen acht zogenaamde sterlanen naar buiten. Die sterlanen zijn onderling via kleinere paden ook weer met elkaar verbonden. Dat klinkt heel overzichtelijk, toch moet je niet vreemd opkijken als je richtingsgevoel je hier danig in de steek laat. Blijf een tijdje stilstaan en de kans is groot dat je eekhoorntjes ziet. Op het centrale grasveld kan je bij paviljoen Grotto terecht voor een hapje en een drankje.   Bekijk de route hier.

Wandelen rondom Tilburg: Grotto in de Oude Warande

Grotto in de Oude Warande

Rondje in het Wandelbos – 2km

Het meest gecultiveerde deel van Stadsbos013 is het Wandelbos. Dit Stadspark in Tilburg West, net ten noorden van de Oude Warande en het spoor, is begin vorige eeuw ontworpen door de bekende landschapsarchitect Springer (voor zover ik heb kunnen achterhalen geen familie van Jerry) wiens signatuur nog twee Tilburgse parken dragen. Op het geasfalteerde hoofdpad wandel je langs de buitenrand en passeer je een kinderboerderij waar je leuk beestjes kan kijken. In de bossen kan je ook weer eekhoorntjes spotten. Centraal ligt de grote, romantisch aandoende vijver. 

Wandelen rondom Tilburg: Wandelbos

Wandelbos

Wandelroutes Huis ter Heide – 2,5 tot 8km

In het noorden van Tilburg, vrijwel letterlijk onder de rook van industriegebied, de waterzuivering en een stortplaats, ligt het pareltje landgoed Huis ter Heide. Meerdere uitgezette wandelingen maken het meer dan de moeite waard om hier vaker erop uit te trekken. Veruit het populairst is de route langs graslanden en verschillende vennen. Grote kans dat je hier een kudde Schotse hooglanders tegen het lijf loopt. Maar duik ook eens de bossen in! Zo kom je aan de noordzijde van de weg naar het dorpje De Moer langs een een verrassend heuvelachtig terrein en loop je over een mysterieuze beukenlaan. Zeker de moeite waard!

Wandelen rondom Tilburg: de keuze is reuze!

Zo, met deze 12 tips voor wandelingen rondom Tilburg is het klokje echt rond. Als inwoner van Tilburg heb ik zo mijn eigen woonomgeving behoorlijk beter leren kennen. Alle bovenstaande routes kan je naar eigen voorkeur ook aanpassen natuurlijk. Via deze website kan je je eigen wandelroutes samenstellen.  Als je er na al deze wandelroutes bij Tilburg nog geen genoeg van hebt, bekijk dan ook eens de blog met zes hondenwandelingen in Noord-Brabant van stadgenoot en mede-Reisman Hugo. Heb je geen hond? Geen probleem. Kan ook prima zonder. Je ruilt eenvoudigweg de trouwe vier- voor je trouwe tweevoeter in. Voordeel is dan dat die doorgaans zindelijk is en je dus niet van die poepzakjes mee hoeft te zeulen. Alhoewel… De stijgende populariteit voor een frisse neus in de natuur halen heeft ook zo zo’n keerzijde: we gaan met z’n allen steeds meer wildplassen en -poepen. Houd het dus wel een beetje netjes!

6 antwoorden
 1. Dick
  Dick zegt:

  In de route “Te voet over de Kerkeindse Heide” zitten enkele fouten. Vanuit knooppunt 5 is er geen verwijzing naar knooppunt 8
  (hier zit een knooppunt 4 tussen) en vanuit knooppunt 8 is er geen verwijzing naar knooppunt 98. Al met al een aardige puzzeltocht die wat mij betreft qua omgeving ook saai was.

  Beantwoorden
  • Martijn Smeenge
   Martijn Smeenge zegt:

   Bedankt voor je reactie, Dick!
   Mijn ervaring is dat als je online een route m.b.v. ’t knooppuntennetwerk samenstelt deze niet altijd 100% overeenkomt met de werkelijkheid ‘in ’t veld’. Dat is hier dus ook ’t geval geweest. Wat wellicht helpt is om naast je lijstje met knooppunten ook altijd een kaart erbij te hebben.
   De wandeling loopt zeker niet over van spektakel, maar vond ’t wel een leuk en onderhoudend ommetje. En smaken verschillen natuurlijk, gelukkig maar!

   Beantwoorden
 2. Anton
  Anton zegt:

  Dank voor deze tips. Ik dacht dat ik de meeste routes in mijn eigen buurt nu wel kende, maar dat is niet zo. Ik heb weer wat mooie wandelingen voor de boeg. Complimenten voor jullie site 👍

  Beantwoorden
  • Martijn Smeenge
   Martijn Smeenge zegt:

   Wat leuk om te horen, Anton! Ik ontdek nog altijd nieuwe plekjes rondom Tilburg en ben inmiddels maar gestopt me daar over te verbazen.:-)
   Wandel ze!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.