De Opaalkust: 10+ tips voor ’n afwisselende strandvakantie

Aan de Nederlandse kust trekt ’t altijd open. Dat is een gegeven. Daarom staat ’t ook altijd vol op de kustwegen als in de zomermaanden de temperatuur boven de 20 graden komt. Wat je ook kunt doen, als je dan toch bezig bent, is de neus van je auto nét iets verder naar het zuiden te laten wijzen zodat deze richting de Franse Opaalkust wijst. Dan ben je misschien een paar uurtjes langer onderweg, maar heb je wel een hele bijzondere kustregio voor jouw strandvakantie tot je beschikking.

Waar ligt de Opaalkust precies?

Het gebied dat aangeduid wordt als de Opaalkust ligt grofweg tussen Calais met z’n nauw in het noorden en het stadje Berck in het zuiden. Het ligt tegen de Belgische grens aan en is dus vanuit Nederland vlot te bereiken (vanuit Tilburg is je reistijd ongeveer drie uur, afhankelijk van waar je zit natuurlijk). Dit heeft zo zijn voor- en nadelen. Voordeel is dat je in een supermarkt nog wel eens in het Nederlands wordt aangesproken door de locals, wat zeker voor Fransozen een ongekend niveau van gastvrijheid is. Nadeel is dat je in een supermarkt nog wel eens in het Nederlands wordt aangesproken door de locals, wat nog nooit leuk geweest is als je op vakantie bent.

Ander nadeel van zo dicht bij huis zitten is dat het weer niet altijd meevalt. Of eigenlijk grofweg hetzelfde is als bij ons. Waarmee ik hetzelfde zeg. Maar wat de Opaalkust zo bijzonder maakt en waardoor het een absolute meerwaarde heeft ten opzichte van, zeg, Zoutelande, is niet alleen dat Bløf er nog nooit over gezongen heeft maar dat het ook een stuk imposantere kustlijn heeft. En dat zijn meteen mijn eerste paar tips voor jouw strandvakantie aan de Opaalkust!

Tip 1: Wandel onder de imposante krijtrotsen bij Cap Blanc-Nez

Het belangrijkste kenmerk van de Opaalkust zijn haar krijtrotsen. Hoogstwaarschijnlijk heb je ergens wel eens gehoord dat dergelijke rotsen aan de Engelse kant van het Kanaal te vinden zijn, maar de Opaalkust kan d’r dus ook wat van. Op mooie dagen kun je zelfs Engeland aan de overkant zien liggen. Je zou bijna denken dat beide kanten ooit één waren.

De baai van Wissant, de belangrijkste kustlijn in het noordelijke gedeelte van de Opaalkust wordt aan weerszijden gedomineerd door twee behoorlijke kapen: Cap Blanc-Nez en Cap-Griz-Nez. Rond Cap Blanc-Nez kun je, mits het eb is (let daar goed op als je deze wandeling gaat maken, je kunt bij vloed goed vast komen te zitten!), een prachtige strandwandeling maken onder de krijtrotsen langs. Parkeren kun je hier, waarna je de bordjes kunt volgen die je eerst de 134 meter van de Kaap zelf op sturen. Daarna vervolg je je weg  op het strand. Je komt uit in het dorpje Sangatte, waarna je het Sentier Cap Blanc Nez kunt volgen voor nog wat mooie uitzichten over de baai. Onderweg kom je ook nog zat herinneringen tegen aan Hitler’s Atlantikwall: de kapotte bunkers liggen op het strand of kijken nog steeds naar Engeland, net als ze 70 jaar geleden deden.

Tip 2: Maak een wandeling rond Cap Griz-Nez

Vergeleken met de dramatische rotspartijen rond Cap Blanc-Nez is Cap Griz-Nez een stukje ingetogener. Niet meteen denken dat het het imbeciele broertje van de twee is, maar de duinen zijn wat bescheidener en de krijtrotsen wat minder aanwezig: deze kaap ligt ‘slechts’ 50 meter boven de zeespiegel. Hier kun je parkeren, waarna je een wandeling over de kaap heen maakt. Bezienswaardigheden zijn de vuurtoren (die helaas niet open is voor bezoek), de kazematten van de Duitsers die in en rond een ouder fort hun bunkers bouwden en de uitzichten over de Baai van Wissant en richting Boulonge-sur-mer. Hier ben je ook het dichtst bij Engeland: maar 33 kilometer Kanaal scheiden je van wat fish and chips en een afternoon tea.

Tip 3: Maak een toer door het achterland van Pas-de-Calais

Maar niet alleen de kustlijn is de moeite waard. Pas-de-Calais, het departement waar de Opaalkust in ligt, is een aaneenschakeling van schattige, slaperige Franse dorpjes zoals schattige, slaperige Franse dorpjes ooit bedoeld zijn. Doordat het ook een agrarisch gebied is, zullen dergelijke dorpjes ook het voornaamste zijn dat je tegenkomt. Dus laat je zelf lekker meevoeren door glooiende heuvelweggetjes en altijd veranderende uitzichten!

Tip 4: Breng een bezoek aan het rauwe Boulogne-sur-Mer

Boulogne-sur-Mer is de meest centraal gelegen stad van de Opaalkust. Je kunt je shotje urbanisme ook halen in Calais of Duinkerken, maar afhankelijk van waar je zit kan dat nog behoorlijk uit de richting zijn. Boulogne-sur-Mer is de grootste vissershaven van Frankrijk wat deze stad een bepaald rauw karakter geeft, zoals andere havensteden als Napoli of Palermo. En daar kun je op de volgende manieren je dag doorbrengen voor als het een dag geen strandweer is (en dat gaat een dag gebeuren):

Boulogne-sur-Mer tip 1: Bezoek de crypten onder de kathedraal

Zoals het een Franse stad betaamt, heeft Boulogne-sur-Mer een kathedraal. Maar het is niet zozeer dit bouwwerk wat de moeite van het bezoeken waard is, het is wat ónder de grond ligt waar je naartoe wil. Daar vind je namelijk zo’n 1.400 m² aan (vaak fraai beschilderde) galerijen, kamers en gewelven. Je vindt er een bijzondere collectie aan religieuze kunstwerken van rond de start van onze jaartelling tot nu. Erg indrukwekkend én uniek.

Boulogne-sur-Mer tip 2: Maak een wandeling over de eeuwenoude stadsmuren

Boulogne-sur-Mer heeft een allerschattigst oud centrum, waar je je in een andere tijd waant. En óm dat centrumpje heen ligt een mooi bewaarde stadsmuur annex flaneerruimte. Hier heb je mooie uitzichten over de lager gelegen nieuwe stad, kun je de kathedraal en het belfort ín de oude stad zien liggen en kom je langs burchten en verdedigingstorens. Het oude centrum is overigens ook de moeite waard om doorheen te dwalen op zoek naar een souvenir of een crêpe.

Boulogne-sur-Mer tip 3: Zoek de streetart in het nieuwe centrum

Van een iets moderner orde is alles wat buiten de stadsmuren valt. Hier vind je het rauwe vissersstadje met dito sfeer. En hoe kun je een licht-deprimerend arbeidersstadje opleuken? Juist. Met streetart. Er zijn meerdere routes te lopen, maar ze zijn allemaal evenveel indrukwekkend.

Tip 5: Maak een strandwandeling naar het wrak van de Lord Grey

In 1917, tijdens de Eerste Wereldoorlog, liep het schip de Lord Grey vast op de stranden tussen Wissant en Tardinghen. Daarbij kwam één van de matrozen om het leven. Zo’n dikke honderd jaar later komt dit wrak bij laagtij uit de golven opzetten. Je moet er wel goed voor zoeken, maar de locatie op Google maps is vrij aardig. Check ook even de foto’s en de verhouding tot de mosselpalen, zodat je zeker weet dat je de goede kant uit aan het lopen bent. Best een indrukwekkend stukje geschiedenis wat je gratisch en voor niks tegenkomt tijdens je wandeling over de stranden van de Opaalkust!

Tip 6: Voor de vogel- en kasteelliefhebbers: bezoek de moerassen van Condette

De moerassen van Condette bestaat uit het Lac des Mirroirs, het Étang de la Claire Eau en het Château de Hardelot. Je begint je wandeling bij het château, dat je ook kunt bezichtigen en waar je ook de kasteeltuinen kunt bezoeken. Daarna kun je een wandeling maken rond het Lac des Mirroirs en doorlopen naar het Étang de la Claire Eau. Over dit meer heb je vooral een mooi uitzicht vanuit een vogelkijkhut, waar je op zoek kunt naar de dieren die hier hun thuis hebben.

Tip 7: Spot mooie vogels en vrolijke zeedieren

Sowieso is er voor de vogel- en dierenliefhebber genoeg te beleven aan de Opaalkust. Van grote aalscholvers die op de krijtrotsen zitten te zonnebaden tot sierlijke zilverreigers die door de branding suizen. Maar kijk ook gerust even rond naar valken en andere roofvogels die muisstil in de wind hangen op zoek naar hun avondmaal die tegen de krijtrotsen opklimt. En als je helemaal geluk hebt, kun je ook nog zeehonden voorbij zien dobberen. Of je kunt je geluk daar een handje bij helpen door naar ze op zoek te gaan!

Tip 8: Voor de liefhebbers van watersport: Go nuts

Als je van (eender welke vorm van) watersport houdt: de Opaalkust helpt je aan een shotje van je favoriete aquatische adrenaline. Bootje varen, kitesurfen, windsurfen of gewoon een zandkasteeltje bouwen; je kunt alle kanten op. De beste plekken vind je tussen de twee Caps, rond Wissant. Ideaal als je een keer iets anders wil dan, ik noem maar wat, de stranden van Scheveningen waar Reisman Arjen de G. zo hoog over opgeeft. Midzomer doe je er ook zeker niet langer over om op je bestemming te komen, als je de gemiddelde vertraging op een dag boven de 20 graden in acht neemt. En ’t strand is nog ruimer ook!

Tip 9: Bezoek schattige kuststadjes als Wissant of Wimereux

Langs de hele Opaalkust vind je verschillende dorpjes die de moeite van je bezoek waard zijn. Om even een middagje over de boulevard te flaneren of om ’s avonds lekker wat te dineren. De bekendste zijn Wissant, Wimereux, Sangatte en Audresseles. Ieder heeft ook zijn eigen aantrekkingskracht. Wissant en Sangatte vallen wat meer in de smaak bij de surfcrowd, maar deden mij (vooral Wissant) een beetje Center Parcs-ig aan. Met name het gedeelte aan de boulevard heeft veel van zijn authenticiteit verloren. Wat niet wil zeggen dat het er niet mooi meer is, maar ik vraag me oprecht af hoeveel procent van de huizen nog door ouderwetse Fransozen bewoond worden. Wimereux en Audresseles liggen voorbij Cap Griz-nez en kwamen mij iets ruimer opgezet en charmanter voor. Vooral in Wimereux vind je bijzondere architectuur (zeker voor een kuststad, denk hier even aan hoe bijvoorbeeld Zandvoort eruit ziet) en een fraaie boulevard.

Tip 10: Geniet van de lokale keuken!

Paar tips:

  • Het lokale blondbier 2 Caps is een absolute aanrader. Het is verkrijgbaar in supermarkt of in de kroeg.
  • Je bent in Frankrijk, dus je wil Franse kaasjes. Boursin haal je bij de supermarkt, maar als je échte Franse kaas wil breng dan eens een bezoekje aan de kaaswinkels van de broers Bernard in de buurt van Wierre-Effroy.
  • Orangina is alleen maar lekker op vakantie in Frankrijk. Onthoud dat en geniet ervan! Voor crêpes geldt hetzelfde: eigenlijk zijn het pannenkoeken, maar nu gooi je er bananen en Nutella tussen en dan smaakt dat tóch anders.
  • Houd je van zeevoer? In de meeste kustdorpjes vind je uitstekende visrestaurants. Het ziet er niet altijd even fancy uit, maar dat hoeft ook. Le Loup de Mer in Audresselles is mijn aanrader.

De Opaalkust: voor elk wat wils!

Dit alles maakt de Opaalkust een hele bijzondere plek om te bezoeken of te stoppen op doorreis naar het zuiden. Doordat het klimaat zo weinig afwijkt van het onze, maakt het eigenlijk ook niet heel veel uit wanneer je er bent. Het weer zal weinig schelen, maar je bent er wel even lekker uit. En ben je nog op zoek naar activiteiten in de buurt: de Somme met haar indrukwekkende slagvelden is ook altijd een bezoekje waard.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *