Een tour langs de slagvelden van de Somme

Van alle Franse bestemmingen is Noord-Frankrijk misschien wel de minst direct voor de hand liggende. Je hebt er niet direct de associatie met spectaculaire landschappen of zonovergoten stranden, maar dat wil niet zeggen dat Picardië niets te bieden heeft voor den toerist. Sterker nog, als je geïnteresseerd ben in wat 20eeeuwse geschiedenis ontkom je niet aan een bezoekje aan de slagvelden uit de Eerste Wereldoorlog van de Somme. Ben je geïnteresseerd in dit onderwerp; Reisman Arjen de G. schreef overigens deze blogs over de slagvelden in La Meuse.

Wat kun je verwachten?

Op een aantal plaatsen zijn de loopgraven (al dan niet hersteld) goed bewaard gebleven. Daarnaast is er een groot aantal indrukwekkende begraafplaatsen te vinden en is het landschap op verschillende plaatsen onherstelbaar vernield door de massale slachting die op 1 juni 1916 begon. En ga ook vooral op zoek naar poppies (klaprozen); de streek staat bekend om haar velden vol van deze bloemen die het symbool werden van deze helse veldslag. De hele streek is in feite één groot herdenkingsmonument, dus er is genoeg ‘keuze’. Maar wat moet je zeker bezoeken?

Poppies in de Somme

Poppies in de Somme

Newfoundland Memorial – Beaumont-Hamel

Dit zijn de mooist bewaard gebleven loopgraven, zowel aan de Duitse als aan de Engelse kant. De vreselijke geschiedenis van deze plek is dat zo goed als geen enkele van de aanvallers de Duitse stellingen wist te bereiken of de aanval wist te overleven. 850 mannen vonden binnen een half uur de dood op nauwelijks 100 strekkende meters. Halverwege het slagveld vind je een replica van Danger Tree, een sinister herkenningspunt dat de aanvallers gebruikten tijdens de aanval.

Lochnagar Crater – La Boisselle

De Britten hadden het briljante idee om als opening van de aanval een gigantische mijn onder de Duitse stellingen te laten ontploffen. Dat lukte. De gevolgen zijn nog steeds zichtbaar in de vorm van de Lochnagar Crater, een 30 meter diep en 100 meter breed gat in een heuvel. Als je om de krater heen loopt, loop je over herdenkingstekens voor gevallen soldaten, wat het geheel een nog extra laagje heftigheid geeft.

Lochnagar Crater

Lochnagar Crater

Het Zuid-Afrikaans kerkhof en herdenkingsveld – Delville Wood

De gevechten rond Delville Wood, of Devils Wood zoals het bekend is geworden, zijn vooral bekend geworden door de opofferingen van de Zuid-Afrikanen. Aan hen is dan ook een groot deel van dit monument geweid. Van de 3.153 Zuid-Afrikanen verlieten zes dagen later slechts 780 dit bos levend. Het bos, dat compleet weggevaagd was door beschietingen, is opnieuw aangelegd en wordt strak onderhouden.

Het Zuid-Afrikaanse ereveld bij Delville Wood

Thiepval Mémorial – Thiepval

En als dit allemaal nog niet indrukwekkend genoeg voor je is; bezoek dan het Thiepval Mémorial, het grootste Britse oorlogsmonument ter wereld. En die olijkerds zijn 172 van 194 landen op deze wereld binnengevallen, dus dat wil best wat zeggen. Op het monument staan de namen van 72.000 soldaten die vermist raakten tijdens de slag. Daar word je toch even stil van.

Genoeg ellende; is er dan ook nog iets leuks te doen in Picardië?

Ook al vind ik die geschiedenis-shit best wel interessant, na een dag wil je toch ook wel gewoon al die ellende van je af drinken. En dat kan ook weer best aardig! Je gaat bijna een causaal verbandje vermoeden. Rouen heeft bijvoorbeeld een heel mooi oud centrum en ook Amiens is een bezoek zeker waard. Ga in beide gevallen dan even langs de kathedralen. Andere tips: het kiezelstrand van Cayeux-sur-Mer en het middeleeuwse St. Valery sur Somme. Ook dat zijn hele mooie bestemmingen om de indrukken van de Somme te verwerken!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *