Culinair Catalonië: Vier tips om heerlijk te eten

Na een lange periode van weinig reizen, trok Reisman Lars weer eens naar het zonnige zuiden voor een welverdiende vakantie. Bestemming deze keer was Catalonïe. Net zoals in Baskenland zijn we dus in Spanje, maar eigenlijk ook weer niet in Spanje. Want durf het niet om een Catalaan een Spanjaard te noemen….Maar aangezien dit een reisblog is en geen politiek blog, laten we dit verder voor wat het is. Reisman Lars heeft namelijk weer op een aantal plekken heerlijk gegeten en hij wil deze plekken graag met jullie delen. Hieronder volgt dus een viertal culinaire tips voor je vakantie in Catalonië. Que aprofiti!

1. Genieten van de gebroeders Roca in Girona

Laten we maar beginnen met het absolute hoogtepunt. Zoals in een eerdere blog al te lezen was, verbind ik vaak de vakantiebestemming aan een toprestaurant. En deze keer was dat toprestaurant El Celler de Can Roca. Dit restaurant werd al meerdere malen gekroond tot beste restaurant ter wereld in de World’s 50 best. De verwachtingen waren dus erg hooggespannen en die zijn meer dan waargemaakt: wat een absolute topervaring! Het eten was fantastisch, de wijnen heerlijk en de sfeer ongedwongen. Superlatieven komen te kort om te omschrijven hoe lekker dit allemaal was. Naast El Celler runnen de broers ook nog Normal en Casa Cacao in Girona, beide ook een bezoekje meer dan waard.

Girona als stedentrip

Fijne bijkomstigheid is dat Girona een erg leuke stadje is om een paar dagen te vertoeven. Een mooi oud centrum met bijbehorende kathedraal en basiliek en veel restaurantjes en winkeltjes. Het bracht de makers van Game of Thrones er in ieder geval toe om Girona als decor voor Braavos te gebruiken. Echt een leuke tip voor een stedentrip, die niet zo voor de hand ligt, maar waar je ook makkelijk met het vliegtuig kan komen.

2. Tomaten aan zee – Sant Feliu de Guíxols

De tweede tip ligt in de badplaats Sant Feliu de Guíxols aan de Costa Brava. De plaats zelf stelt overigens niet zo heel veel voor. Bij de Costa Brava denk je al gauw aan feestplaatsen als Blanes en Lloret de Mar, maar daar is in Sant Feliu geen sprake van. Waarom een bezoek dan toch de moeite waard is? Je vindt er Restaurant Villa Mas! En bij Villa Mas kun je het lekkerste bord tomaten bestellen in the world, ever. Ook de rest van het eten was erg smakelijk, maar deze topper stak er met kop en schouders bovenuit. De eigenaar verbouwt zelf een enorm aantal tomatensoorten en iedere morgen maakt hij een rondje door zijn tuin om alleen die tomaten te plukken die perfect gerijpt zijn. Doe daar wat olijfolie, bosui en croutons bij en het gerecht is helemaal af. Wat kan eenvoud toch heerlijk zijn! Daarnaast beschikt Villa Mas over een hele uitgebreide wijnlijst met vooral heel veel goede Bourgognes voor een meer dan redelijke prijs. Laat je adviseren door de sommelier en geniet van een heerlijk glas (of beter nog een heerlijke fles) wijn!

3. Cava en lam in de Penedès

Net onder Barcelona vind je de streek Penedès. En wie Penedès zegt, zegt Cava! Deze mousserende wijn, de champagne van Spanje zeg maar, kun je overal en altijd drinken, dus ook zeker bij de heerlijke Spaanse hapjes die je overal kunt krijgen. Wij verbleven in Vilafranca del Penedès, een middelgroot provinciestadje dat niet gekenmerkt wordt door een enorme toeristische aantrekkingskracht. We werden zelfs min of meer uitgelachen toen we enkele lokale Catalanen (een paar die wel Engels spraken) vertelden dat we er drie nachten verbleven. Wij hebben ons echter prima vermaakt in Vilafranca: het klopt dat er niet veel ’te zien’ is, maar de authentieke sfeer in de avonden maakte dat meer dan goed. Enkele plekken voor lekker eten zijn Centric en Platets.

Sant Sadurní d’Anoia – Hoofstad van de Cava

Een paar haltes met de lokale trein van Vilafranca ligt Sant Sadurní d’Anoia, de hoofdstad van de Cava. Hier vind je bekende huizen als Freixenet en Cordunio, maar ook veel kleinere en lokale cavaboeren. En bij één van de kleinere boeren, Cal Joan Marina, hebben we de beste lam ooit gegeten! Het restaurant ligt een eindje uit het centrum en nodigt niet echt uit om naar binnen te gaan, maar geloof me, doe dat wel! Ook de eerste aanblik (een soort vreetschuur) en het feit dat vrijwel niemand een woord Engels spreekt kan nog afschrikken, maar hou vol! Voor  22 euro per persoon krijg je voor de lunch namelijk een driegangenmenu met een fles cava! Het menu wisselt dagelijks, maar ze hebben altijd een variëteit aan vlezen van de grill. Echt een topplek om te lunchen, zeker als de Xai al Forn amb Prunes | Pinyons op het menu staat!

4. Waar te eten in Barcelona?

Tijdens deze trip hebben we ook een bezoekje gebracht aan Barcelona. Hier zijn natuurlijk duizend-en-een leuke plekken om heerlijk te eten, dus hoe maak je dan een keuze. Mijn tip? Vraag het bij andere restaurants tijdens je trip! Op deze manier krijg je tips van insiders en mensen die Barcelona kennen. Het restaurant dat wij als vaakst getipt kregen is Gresca. Je kunt tapas van de kaart bestellen of de chef een keuze laten maken. Wij kozen voor het laatste en daar hadden we geen spijt van.

Een andere aanrader in het hogere segment is Dos Papillos. Reserveren in het restaurant is mogelijk, maar dan kun je alleen het hele menu nemen. Voor de lunch kun je echter ook aan de bar plaatsnemen en wat hapjes van de kaart bestellen. Het klinkt Spaans, maar de keuken is Japans. En superlekker!

Nog wat aanraders in Barcelona

  • Voor een lekker speciaalbiertje, bezoek het proeflokaal van Brouwerij Moritz. Vergeet niet een keertje te gaan pissen.
  • Voor Tapas kun je terecht bij Bodega La Puntual en de wijk El Born. Loop voor de ervaring ook even binnen (als er geen rij staat) bij de buren van El Xampanyet.
  • Voor organische, biologische, biodynamische (en meer van dat soort adjectieven) wijn met bijbehorend droogje, kun je terecht bij Bar Brutal.

Catalonië kent ontzettend veel plekken waar je ontzettend goed kunt eten. In dit blog heb je in ieder geval de plekken kunnen vinden waar wij het meeste van genoten hebben. Hopelijk hebben jullie een beetje trek gekregen na het lezen van dit blog, ik barst nu in ieder geval van de honger.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *