7 Prachtige hikes op de Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden staan bekend als Europa’s populairste winterzonbestemming. Maar ook buiten onze winter is deze Spaanse eilandengroep voor de kust van Marokko geliefd. Niet zo gek ook, vrijwel het gehele jaar kan je rekenen op mooi weer en aangename temperaturen. “Op de Canarische Eilanden is het het hele jaar lente”, is een veelgehoorde uitspraak. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen op de regel, zo heeft Reisman Martijn helaas ondervonden.

Het natuurschoon van de Canarische Eilanden

Alle grote (en kleinere) internationale touroperators bieden talrijke pakketreizen naar de meeste eilanden aan. Die brengen je doorgaans naar één van de op de massa gerichte toeristenoorden bij de (meestal kunstmatig aangelegde) stranden die niet onderdoen voor die aan de Spaanse Costa’s of de Turkse Rivièra. Precies datgene waar ik helemaal 0,0 mee heb. En tóch ben ik een enorm groot fan van deze archipel. Waarom? Omdat, als je iets verder kijkt dan je massatoerismeneus lang is, je de geweldige natuur van alle eilanden kunt ervaren. In 7 wandelingen, één op elk eiland, neem ik je mee door dit natuurschoon.

1. Tenerife: afdaling van de Pico del Teide

Hét hoogtepunt van Tenerife, zowel letterlijk als figuurlijk, is de Pico del Teide. Met 3718 meter is deze vulkaan niet alleen de hoogste berg van de Canarische Eilanden, maar van heel Spanje. Deze wandeling brengt je van ongeveer 3600 meter terug naar iets meer dan 2000 meter hoogte. Ga met de Teleférico, de Teidekabelbaan naar boven. Tip: bel van tevoren of de Teleférico in bedrijf is; bij teveel wind wordt deze stilgelegd. En houd er rekening mee dat het op de hoogvlakte van de Teide aanzienlijk harder kan waaien dan aan de kust.

De wandeling voert je in zo’n 6 uur vanaf het bovenste bergstation in een vrijwel constante afdaling door een buitenaards lavalandschap. Onderweg maak je een klein uitstapje naar de Pico Viejo, met 3135 meter de op één na hoogste top en bovendien de grootste krater (800m doorsnee) van het eiland. Zorg voor goede schoenen; een groot deel klauter je over rotsige lavavelden. Steenmannetjes wijzen je dan de juiste weg.

Je bereikt uiteindelijk de asfaltweg (TF21) bij de merkwaardige rotsformatie Roques de Garcia die om nóg een fotostop vraagt. Iets verderop kan je even bijkomen en nagenieten met een hapje en een drankje bij de Parador Nacional de las Cañadas, een luxe staatshotel.   

2. Gran Canaria: rondom de Roque de Nublo

De meeste toeristen op Gran Canaria komen niet verder dan het strand bij Maspalomas of Playa del Inglés, maar dit Canarische eiland heeft zoveel meer te bieden. De populairste bergtocht is in ongeveer 2 uur rondom de Roque de Nublo (‘Wolkenrots’). Dit is een op ruim 1700 meter hoogte gelegen herkenningsteken in de vorm van een rotsvinger van 65 meter hoog midden op het eiland. Rondom heb je een fantastisch uitzicht op de ruige binnenlanden van Gran Canaria. Houd wel rekening met een flink aantal medewandelaars. Als je liever de rust opzoekt maar tóch de Roque de Nublo wilt bereiken, kan je een alternatieve route nemen.

3. Lanzarote: Caldera Blanca

Op het meest vulkanische Canarische eiland, dat eigenlijk één groot vulkaanlandschap is, mag een hike over een vulkaankrater simpelweg niet ontbreken. Wij kozen voor een 3 uur durende tocht naar de Caldera Blanca, een lichter gekleurde krater dan de rest op Lanzarote. Na een aanloop van een uurtje bereikten we de krater en klommen we omhoog. Bovenop hadden we geweldig zicht in de enorme krater en op het omliggende maanlandschap. Leuk is dat je helemaal rond kan lopen over de kraterwand. Pas wel op met harde wind; wij werden haast omvergeblazen!

Lanzarote Caldera blanca

Uitzicht vanaf de kraterrand

4. Fuerteventura: via de Gran Valle naar Playa de Cofete

Hoe kunnen 2 vlakbij elkaar gelegen eilanden zó van elkaar verschillen?! Ten zuiden van het met donkere lavarotsen bedekte Lanzarote ligt het kale en zanderige Fuerteventura. Na het toeristenoord Morro Jable in het zuiden op het schiereiland Jandia houdt de asfaltweg (en ogenschijnlijk ook de beschaving) op. Een paar kilometer verderop begint de tocht van ongeveer 4.30 uur. Je start op ongeveer 50 meter boven zeeniveau en loopt heel geleidelijk door de Gran Valle omhoog. Het laatste stuk naar de pashoogte van de Degollada de Cofete (347m) is echter vrij steil.

Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over het schiereiland, het afgelegen gehucht Cofete aan de andere zijde en de mysterieuze Villa Winter. Zigzaggend daal je vervolgens af naar Cofete, waar je op het strand kan uitwaaien en wat kan eten en drinken bij het enige barretje. Weer uitgerust? Dan neem je dezelfde route terug.

5. La Palma: Caldera de Taburiente

Het hart van La Palma, ook wel (terecht!) ‘la isla bonita’ genoemd, wordt gevormd door de Caldera de Taburiente. Dit is één van ‘s werelds grootste erosiekraters en echt adembenemend mooi. Deze keer niet één specifieke hike. Er is een flink aantal wandelingen, zowel in de caldera als over de ruim 2000 meter hoge kraterwand. Bovendien kan je vanaf verschillende plekken de caldera benaderen.

Caldera de Taburiente

Uitzicht op de Caldera de Taburiente

Het bekendste startpunt is La Cumbrecita. De beste manier om af te dalen in de caldera is bij Los Brecitos. Vanaf het parkeerterrein bij de Barranco de las Angustias (‘Kloof der Angsten’) kan je je met een taxishuttle hier naartoe laten brengen. Daarnaast heb je ook nog een aantal opties langs de smalle en bochtige caldera-weg (LP-4) die ook naar Roque de los Muchachos, het hoogste punt op La Palma (2426m) leidt. Tip: start vroeg; naarmate de dag vordert vult de caldera zich met wolken.

6. La Gomera: van Alto del Contadero naar Hermigua

Het op één na kleinste eiland van de archipel is ook het ruigste en het wandeleiland bij uitstek. Centraal op het eiland ligt UNESCO Werelderfgoedsite Nationaal Park Garajonay, dat grotendeels bestaat uit een sprookjesachtig neveloerwoud.

Wij begonnen in het hart van het eiland bij de parkeerplaats Alto del Contadero op 1350 meter hoogte. Ruim anderhalf uur daal je af door met mos bedekte laurierbomen in het Bosque del Cedro. Dan bereik je een prachtige plek om te lunchen: het restaurant bij camping La Vista in het afgelegen gehucht El Cedro. Na de lunch vervolg je de route omlaag en zie je al gauw je eindpunt, het plaatsje Hermigua liggen op zo’n 250 meter hoogte, met op de achtergrond de machtige Pico del Teide op Tenerife.

Dit is geen rondwandeling, maar een tocht van A naar B. Als je een huurauto hebt, kan je deze het beste in Hermigua parkeren en je vanaf daar met een taxi (niet duur) in ongeveer 3 kwartier naar het beginpunt laten brengen.

7. El Hierro: van Hoya de Fileba naar Mirador de Jinama

Tot slot een mooie tocht op het kleinste, meest westelijke en meest onbekende eiland: El Hierro. Ik kies voor de panoramawandeling over de bergkam van de Cumbre op ongeveer 1300 meter hoogte van ongeveer 2.30 uur. In het begin passeer je de Hoya de Fileba vulkaankrater. Verderop kijk je uit over het hoofdstadje Frontera en alpenweiden, die zeker in het voorjaar vol in bloei staan. Daarnaast heb je regelmatig een fantastisch uitzicht over El Golfo, een door een aardverschuiving ontstane vallei in de vorm van een halve cirkel. Ook kan je bij helder weer de nabijgelegen eilanden La Gomera, La Palma en Tenerife (uiteraard weer te herkennen aan de Pico del Teide) zien.

Na ongeveer anderhalf uur bereik je het uitzichtpunt Mirador de Jinama bij het kapelletje Ermita de la Caridad met wederom een adembenemend uitzicht over El Golfo. De terugweg loopt over een deel van de 27 kilometer lange Camino de la Virgen, een oud herderspad en eveneens een pelgrimsroute.

De keuze is reuze!

Dit was slechts een kleine greep uit een overvloed aan prachtige wandelingen op de verschillende Canarische Eilanden. Juíst te voet maak je pas echt kennis met deze archipel en merk je hoe elk afzonderlijk eiland weer uniek is. Wij maken altijd lekker old school gebruik van wandelgidsen van Rother. Van de meeste eilanden is een Nederlandse editie. Zo niet, heb je altijd nog een Engelse of Duitse variant. Liever geen boekje? Met de Rother app kan je alle routes inclusief GPS via je mobieltje bekijken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *