Madeira van A tot Z: hier wil je heen en dit wil je doen!

Madeira: bekend als het Bloemeneiland of het Christiano Ronaldo-eiland, daar zijn wieg hier stond. De ene beschrijving strekt meer tot aanbeveling dan de andere (tenzij je een ontzettende CR7 fanboy bent, natuurlijk), maar Madeira heeft veel meer te bieden dan kleurrijke bloemenbedden en die dramaqueen met z’n jankbakkes. Het is namelijk een ongelofelijk veelzijdige vakantiebestemming, met voor ieder wat wils. In deze blog neem ik je graag mee naar al het mooie dat dit bijzondere eiland te bieden heeft!

Zicht op Funchal en Madeira vanaf de pier.

Zicht op Funchal en Madeira vanaf de pier.

Het grote hoe, wat en wanneer van een reis naar Madeira

In feite maakt het niet heel veel uit wanneer je naar Madeira gaat. Net zoals de Canarische eilanden is het op Madeira zo goed als altijd lente. Het is dus een prima keuze voor een overwintering, maar ook als zomerbestemming is het goed te doen doordat het gemiddeld niet boven de 25 graden komt.

Je komt het makkelijkst op Madeira door te vliegen op Funchal International Airport, ook wel Christiano Ronaldo International Airport. Een andere, minder voor de hand liggende, keuze is de boot pakken. Een overtocht duurt 24 uur én je moet eerst naar Lissabon rijden, maar dan heb je wel je eigen auto bij je. En een auto is wel zo handig. Madeira is namelijk in feite een blok vulkanisch gesteente dat uit de zee is opgerezen, waardoor geen drie meter vlak is. En hoewel je het eiland in ongeveer 12 uur rond zou kunnen rijden, wil dat niet zeggen dat je makkelijk afstanden aflegt. Een auto vergroot je actieradius en brengt je met meer gemak op de plekken uit deze blog!

Het spectaculaire landschap van Madeira in één oogopslag.

Het spectaculaire landschap van Madeira in één oogopslag.

Vliegen naar Madeira: let hier even op

Als je gaat vliegen op Madeira heb je een grote kans dat je bij de nationale luchtvaartmaatschappij van Portugal, TAP, uitkomt. Deze maatschappij staat bij ons Reismannen bekend als de NS van het luchtruim: het vertraagt nogal eens. Bij directe vluchten is dat niet echt een probleem, maar TAP vliegt vanuit Nederland niet direct op Madeira: je maakt een tussenstop in Lissabon. Op dit vliegveld betekent een overstap vaak ook dat je (per bus) naar een andere terminal moet, wat niet zelden problemen oplevert. Onze tussenstop van 50 minuten was in ieder geval bij lange na niet genoeg om de aansluitende vlucht te halen en leverde ons een (door TAP betaald) nachtje Lissabon op. Bouw dus even wat extra marge in als je moet overstappen!

Wat vliegen op Madeira ook anders dan anders maakt, is het nogal bijzonder gelegen vliegveld. Het ligt tegen een rotswand en aan het water, wat speciale skills van je piloot vereist. Hierdoor, in combinatie met de vaak snel wisselende weersomstandigheden op en rond het eiland, gebeurt het wel eens dat vliegtuigen midden in de lucht moeten omdraaien omdat de piloot niet kan landen. Ook kan het voorkomen dat je een dag langer moet blijven, omdat het vliegtuig niet kan opstijgen. Geef dus van tevoren even door aan je baas dat het wellicht een dagje later kan worden!

Dit apparaat is het vliegveld van Madeira. Je ziet waarschijnlijk wel waarom hier landen en opstijgen een bepaalde moeilijkheidsgraad heeft.

Dit apparaat is het vliegveld van Madeira. Je ziet waarschijnlijk wel waarom hier landen en opstijgen een bepaalde moeilijkheidsgraad heeft.

Onze zes tips om het beste op Madeira te verblijven

Bij het bepalen van je bestemming is het belangrijk om te weten dat Madeira veel microklimaten kent, waardoor het weer  iedere 10 minuten rijden anders kan zijn. Het ene moment regent het, het andere moment zit je met je bolletje in een stralend zonnetje. Wat je wel ongeveer met zekerheid kunt zeggen, is dat het noorden natter is dan het zuiden. Daardoor zijn dit onze Top Tips voor als je op zoek gaat naar een hotel, appartement of Airbnb.

Het oude , pittoreske centrum van Funchal.

Het oude, pittoreske centrum van Funchal.

1. Funchal

De hoofdstad van Madeira en daarmee ook het meest ‘verstedelijkte’ gedeelte van het eiland. Hier wonen ongeveer 100.000 mensen, net minder dan de helft van de ongeveer 230.000 inwoners van het eiland. Funchal voelt als een kalm Mediterraan kustplaatje, waar je nooit ver bent van iemand die ‘mañana’ (of in dit geval ‘amanhã’) zegt. Dat gezegd hebbende; Funchal is ook je beste kans op een nachtleven op Madeira. Vooral in de Zona Velha vind je bars, restaurants en andere uitgaansgelegenheden. Verder heeft het de meer stedelijke vormen van sites to see, zoals een kathedraal en winkelstraten. Ook de botanische tuinen zijn bijzonder (bezoek die bij Monte Palace, die is uitgebreider en veelzijdiger dan de Madeira Botanical Garden). Uiteindelijk is Madeira geen eiland waar je heen wilt voor stedelijkheid en zou ik hier niet te lang blijven hangen (ook omdat parkeren een crime is).

2. Calheta

Verder richting de westpunt van het eiland gelegen ligt Calheta. Dit ‘dorp’ (Op Madeira is de betekenis van dit woord sterk opgerekt: huizen zijn vaak in een los-vast patroon samengeklit, waardoor er niet echt sprake is van een centrum of onderlinge samenhang. Daarnaast kent het gemiddelde ‘dorp’ zo rond de 1.000-1.500 inwoners) heeft een van de weinige zandstranden van het eiland, maar verwacht hier geen romantische taferelen. Dit strand is opgespoten woestijnzand en volledig commercieel geëxploiteerd, inclusief betonnen boulevard. Ook is dit je meest voor de hand liggende plek om te gaan walvis- of dolfijnspotten. Mocht je hier een bijzondere plek om te overnachten zoeken, dan raad ik je deze AirBnB aan.

Lekker ontspannen met een adembenemend uitzicht over Madeira.

Lekker ontspannen met een adembenemend uitzicht over de oceaan rond Madeira.

3. Jardim do mar

Met afstand de allermooiste plek op het eiland. Het dorp is geheel autovrij (parkeren doe je aan de rand) en ligt heel fraai, onderaan een vrijwel verticale bergwand aan zee te kabbelen. Je hebt ook nog eens een geweldig uitzicht richting Paul do Mar. Het dorpje is heel gezellig opgezet met kleine steegjes en mooie huizen en kent in Joe’s bar een gezellige huiskamer met authentieke Madeirese keuken. Ook kun je hier (of in Paul do Mar) surfen. Wil je het meest maken van dit dorpje, ga dan hier overnachten.

4. Caniço

Tussen Funchal en het vliegveld in ligt Caniço, waardoor dit een goeie plek is om de oostkant van het eiland te verkennen. Ook als je een vroege vlucht hebt, is dit een prima uitvalsbasis voor een laatste of eerste nacht op het eiland. Drie dingen die hier opvallen: het kleine neefje van Rio’s Christo Redentor, de kabelbaan naar het strandje van Garajau en de opvallende modernistische architectuur. Verder biedt deze plek weinig; het is te weinig natuurlijk voor natuurliefhebbers en niet interessant of bruisend genoeg voor meer stadse reizigers.

5. Ponta do sol

Een idyllisch dorp, ingeklemd tussen de zee en de omliggende bergen. Heeft een gezellige ambiance en een vrolijke, kleurrijke boulevard. Ponta do Sol is vooral bekend geworden als een verzamelplaats voor hipsters aller landen die zichzelf ‘remote workers’ of ‘digital nomads’ noemen. Hoe dan ook: als bezoeker merk je daar verder weinig van. Maar als je nog even je werkmail wil checken, dan is dit waarschijnlijk je plek!

6. Absoluut niet doen: Porto Moniz

Aan de noordwestpunt van Madeira vind je Porto Moniz, een dorpje waar het toerisme weinig heel van heeft gehouden. Ga daarom ook niet naar Porto Moniz! Denk treurige boulevard met sfeerloze toeristenrestaurants en andere massatoeristische clichés. Waarom komen mensen hier dan überhaupt heen? Porto Moniz kent wat natuurlijke baden, gevuld met zeewater (soms met vis en al) dat over de rotsen heen klapte. Het natuurlijke is hier inmiddels wel vanaf: de rotsen zijn grotendeels bedekt met beton, zodat je daar lekker je handdoekje op kunt leggen. Blijf weg, blijf weg.

De 9 vetste tips voor activiteiten op Madeira

Eén van de dingen waar Madeira om bekend staat is dat je er geweldig kunt wandelen. Zelfs zo geweldig dat we daar een aparte blog voor maakten. Dit zijn onze tips voor als je een dagje níet (of minder) wilt wandelen.

Een dagje rustig aan en met de pootjes in 't water: kan ook op Madeira.

Een dagje rustig aan en met de pootjes in ’t water: kan ook op Madeira.

1. Het mysterieuze, adembenemende Fanal forest

Een van de bijzonderste plekken waar je ooit gaat zijn, in mijn reiservaring alleen soort van geëvenaard door Wistmans Wood in Dartmoor. Eeuwenoude, door weer en wind verwrongen laurierbomen boven een bergtop. Niet genoeg? De wolken vanuit de oceaan komen zo nu en dan langs de bergwanden omhoog, zodat de bomen in de mist de bizarste spookachtige gedaantes aannemen. Je komt ook nog een kudde koeien tegen en hoort een oorverdovende concert van kikkers bij het meertje van Fanal. Nog steeds niet overtuigd? Dan zijn hier wat foto’s. Als dit niets voor je doet, dan kan ik je ook niet meer helpen.

2. Dolfijnen of walvissen spotten in de Atlantische oceaan

Als je mijn blog over de dolfijn-watchingindustrie in Lovina, Bali hebt gelezen, dan begrijp je dat ik behoorlijk wat reserves heb over het toeristisch exploiteren van wilde dieren. Maar bij Lobosonda Responsible Wale Watching kun je ervan uitgaan dat alles met oog voor de dieren gebeurt. Je gaat met een bioloog op pad die jouw bezoek ook gebruikt om data te verzamelen en die het gedrag van de dieren interpreteert om onnodige stress te voorkomen. Daarom kan ik deze activiteit ook de Reismannen badge of approval geven.

Dolfijnen die rondflipperen, het blijft een bijzonder zicht!

Dolfijnen die rondflipperen, het blijft een bijzonder zicht!

Je gaat hier overigens voornamelijk dolfijnen zien. Er wordt veel geadverteerd met (de kans op) het zien van walvissen, maar die gebruiken Madeira meer als tussenstop op hun reizen dan als vaste thuisbasis. Hierdoor is de kans dat je er één ziet beperkt. Dit in tegenstelling tot de dolfijnen, die het grootste deel van de tijd vrolijk rondflipperen rond Madeira.

3. Zie de zon opkomen boven de Pico do Arieiro: ook voor avondmensen een topactiviteit

Even je wekker zetten hiervoor, maar geloof me dat dit je moeite waard is. Het scheelt ook dat je niet eerst een ellenlange hike hoeft te ondernemen voordat je op dit punt van de zonsopkomst kunt genieten. Het enige wat je moet doen is je auto parkeren op de parkeerplaats, 20 meter lopen en je bent er. Fucking magie in een potje.

4. Curral das Freiras, ofwel de Nonnenvalei

In de 16e eeuw zocht een aantal nonnen een goed heenkomen tijdens een aanval van piraten. Ze vonden dat in deze indrukwekkende valei, aan alle kanten ingesloten door bijna verticale rotswanden. Vooral imposant om doorheen te wandelen en je even heel erg klein te voelen. Verder is hier overigens weinig, buiten dat de kastanje de lokale delicatesse is.

5. Working at the carwash: de Anjos waterval

Omdat je auto best snel vuil wordt op de stoffige wegen, is het handig om te weten dat Madeira een ingebouwde autowasstraat heeft. Die vind je op de weg tussen Calheta en Ponta do Sol. Extreem handig!

Gratisch en voor niks je auto wassen bij je Anjos watervallen.

Gratisch en voor niks je auto wassen bij de Anjos watervallen.

6. Niet voor mensen met hoogtevrees: de Achadas da Cruz kabelbaan

Een kabelbaan die 450 hoogtemeters aflegt, waarvan de laatste grofweg 50 meter loodrecht omhoog gaan. Je moet er een beetje stalen zenuwen voor hebben, maar dan heb je ook wat: geweldige uitzichten en een zeker niet alledaagse ervaring. Ellende van deze kabelbaan is dat hij een beperkte capaciteit heeft. Er gaat tegelijkertijd één karretje omhoog en één naar beneden (4 personen per keer). Vooral ook omdat er beneden weinig te zien valt (een nogal schrale plek waar ooit geboerd werd, maar waar nu weinig meer van over is), kan het zijn dat de verhouding wachttijd-’tijd dat je bezig bent’ nogal scheef gaat. Zie je boven al een rij staan? Dan is mijn top tip om een andere keer terug te komen.

7. De natuurlijke baden van Seixal

Niet alleen Porto Moniz heeft natuurlijke baden, het nabijgelegen Seixal heeft dat ook. Maar dan een stuk kleinschaliger en minder geëxploiteerd. En: fraaier. Oordeel zelf. Lekker om een middagje pootje te baden en naar de golven te luisteren.

8. Rondrijden over bochtige bergweggetjes, met iedere 10 minuten een ander tafereel

Weinig plekken op deze wereld zijn zo afwisselend qua landschap als Madeira. Het ene moment rijd je langs de oceaan, het andere moment worstel je je auto via haarspeldbochten duizenden meters de lucht in. Het ene moment is het kraakhelder, dan zit je onder de wolken, dan in de wolken en dan bóven de wolken. Maar ook qua vegetatie is het een absoluut feest om door Madeira te mogen rijden. Van bosweggetjes tot schattige dorpjes en bloemenzeeën. Om de zoveel meter staan ook uitzichtpunten (Miradouro’s) aangegeven om optimaal van het landschap te genieten. Soms is vervoer een middel tot een doel, op Madeira is rondrijden absoluut een doel op zich. Dus haal gewoon die huurwagen!

9. Niet doen: de typische huisjes van Santana

Mensen schijnen dit te doen; ik zou het lekker laten. Als je de foto’s hebt gezien, weet je ook hoe ze er in het echt uitzien. Verder niets bijzonders, heeft alles weg van een tourist trap.

De huisjes van Santana: hier is je foto, dan hoef je er niet meer naartoe. Graag gedaan!

De huisjes van Santana: hier is je foto, dan hoef je er niet meer naartoe. Graag gedaan!

Ook de inwendige mens kan helemaal los op Madeira

Qua eten en drinken kunnen de Madeiranen (Madeirezen? Madeirers?) er wat van. Ze zijn vooral ontzettend bedreven in grillen. Vis, vlees of groente; het maakt niet uit. Ze flikkeren alles aan een grote spies en hangen het boven een fik. Met name het biefstuk aan een spies (de espetada) en de lokale vis (espada) zijn aanraders. Prachtige eetcultuur. Ook lekker: op het eiland groeien bananen en passievruchten en ze zijn niet te bang om dit in hun gerechten te verwerken. En vergeet als laatste de lokale alcohol niet: het heet Poncha, ze zeggen dat het rond de 15% alcohol bevat, maar dat gelooft verder niemand. Gezellig stelletje thuisstokers dat ’t zijn.

Madeira: veelzijdig vakantievieren op z’n best

Zoals je ziet kun je met je vakantie op Madeira alle kanten op. Van familievakantie, relaxvakantie tot wandelvakantie en natuurvakantie en alles wat daar tussen zit, je kunt op dit Portugese eiland je lol op. Maar vergeet ook vooral niet even rustig op je gat te gaan zitten en te genieten van alle uitzichten en bijzondere plekken die je tegenkomt. Veel plekken zijn echt uniek!

Madeira: echt een bijzondere vakantiebestemming!

Madeira: echt een bijzondere vakantiebestemming!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *