Op weg naar de surf in Santa Teresa

5 mooie surfspots in Costa Rica

Iedere surfer heeft een homebreak. Persoonlijk mag ik me gelukkig prijzen dat ik geboren en getogen ben op een steenworp afstand van het Scheveningse strand (hands down de beste surfspot van Nederland), maar laten we eerlijk zijn: er zijn plekken in de wereld met betere golven en wat warmer water. Costa Rica is een van deze locaties.

Costa Rica op de bucketlist voor surfers

Surfen als excuus om de wereld over te reizen en het avontuur tegemoet te gaan. Het is iets dat iedere surfer zal herkennen en vrijwel iedereen heeft wel een lijst met locaties waar hij of zij nog graag een keer een goede sessie wil hebben. Mijn lijst is eigenlijk gebaseerd op de locaties die bezocht zijn in de legendarische surffilm The Endless Summer II. Inmiddels heb ik al aardig wat locaties uit de film kunnen afstrepen. Soms was het puur het land (Op Fiji bijvoorbeeld heb ik Cloudbreak niet gesurfd, want veel te weinig skills), maar soms ook de spots zelf, zoals Plage de la Côte des Basques in Biarritz of Surfers Paradise aan de Gold Coast in Australië.

Roadtrip door Costa Rica

Anyway, avontuur dus. Een van de locaties in de film is dus Costa Rica. En meer specifiek Tamarindo op het schiereiland Nicoya. Dat werd dus een van de stops op een roadtrip van 2,5 week door dit heerlijke land in Midden-Amerika. Van oost- naar westkust, van vulkanen naar tropische regenwouden en van toeristische Nationale Parken tot verlaten stranden. Dit zijn de spots aan de westkust van Costa Rica waar je ongetwijfeld een goede sessie in het water zult hebben. Een auto is wel een must, want de echte parels liggen natuurlijk verscholen tussen deze stranden.

1. Tamarindo

Tamarindo is een van de locaties die Pat en Wingnut aandoen in The Endless Summer II. Het zal zeker bijgedragen hebben aan de populariteit van dit surfdorp, dat de alleszeggende bijnaam ‘Tamagringo’ draagt. Veel accommodaties, veel restaurants (lekkere burgers bij de Surf Shack), veel surfshops en drukte in het water wanneer de swell goed is. Het wordt afgeraden om met vloed vlakbij de estuary te surfen. Het zou kunnen dat de kaaimannen die daar leven een stukje de zee in zwemmen. Hoewel Tamarindo het pure van vroeger allang verloren is, is het desalniettemin een must op je Costa trip. Overigens is het op de breaks ten noorden (Playa Grande) en ten zuiden van Tamarindo alweer een stuk rustiger in het water.

Downtown Nosara, Costa Rica

2. Nosara

Zo’n twee uur rijden naar het zuiden over een dirtroad (in het regenseizoen is een 4×4 een must, vanwege de riviertjes die je over moet steken) ligt Nosara. Nosara heeft een aantal kleine kernen en is minder massaal dan Tamarindo. Toch ook hier steeds meer Amerikaanse expats. Verblijftip is het Kaya Sol Surf Hotel op loopafstand van het strand. Op het langgerekte Playa Guiones (beachbreak) kan de surf behoorlijk hoog worden. Je vindt in Nosara veel goede restaurants en soda’s. 10 Pies is een aanrader waar ook de locals veel komen.

Het strand is nooit ver weg in Santa Teresa

3. Santa Teresa / Malpais

Op de punt van het schiereiland (op zo’n 4 uur rijden van Nosara) ligt het langgerekte Santa Teresa dat zonder dat je het doorhebt overgaat in Malpais. Minder drukte in de line-up, minder ontwikkeld, maar met meer dan voldoende surfshops, accommodaties en alles wat je als toerist nog meer nodig hebt. Hier vind je een veelvoud aan breaks, soms op het rif, soms gewoon op het zand. Meer mellow spots, tot spots met snelle holle golven. Waar het huren van een board in Tamarindo nog 10 dollar voor twee uur kan kosten, ben je hier 10 dollar voor twee dagen kwijt.   

No one out in Dominical

4. Dominical

Op het ‘vasteland’ van Costa Rica, ten zuiden van Jacó (het Lloret de Mar van Costa Rica) en het legendarische Playa Hermosa) ligt Dominical. Een klein pareltje met meer gaten in de weg dan er golven breken op het strand. Onontwikkeld, rauw, simpel, met slechts een paar hostels. Goede surf (beachbreak) en een hele relaxte vibe!

5. Pavones

Dit is een van de meest legendarische golven van Costa Rica. In Pavones vind je namelijk een van de langste linkergolven ter wereld. Helemaal in het zuiden, tegen de Panamese grens, ben je wel behoorlijk off-the-beaten-track. Dat gevoel wordt versterkt als je verblijft in de door Nederlanders gerunde Rancho Burica, die hier jaren geleden hun paradijs hebben gevonden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *