SG Wattenscheid 09: het publiek

Voetbalcultuur in de Oberliga; bier, worsten en een bal

Voetbal. De belangrijkste bijzaak in het leven. Alsmede oorlog. Maar ook nogal gedevalueerd nu de Champions League niet eens meer het miljoenenbal, maar het miljardenbal heet. En, laten we eerlijk zijn, het topvoetbal is ook nogal saai geworden. Als je niet toevallig fan bent van een club die leuk mee doet om het landskampioenschap of meedraait in de Champions League, is er eigenlijk weinig eer meer te halen. De voetballers zijn, op uitzonderingen na, nogal ideale schoonzonen (Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt voorop), het voetbal is dankzij José Mourinho en de zijnen vaak ‘een tactisch steekspel’, het bier is zo goed als alcoholvrij (De Kuip, ik kijk hier naar jou) en de sfeeracties (inclusief microfoons, versterkers en synchroonspringende vakken) zijn gecoördineerd. Waar vind je dan nog ouderwetse voetbalcultuur en -romantiek? Ik vond die in de Duitse lagere liga’s.

Op naar de Oberliga!

Groot voordeel van een groot voetballand als Duitsland om de hoek is dat daar dus iedere week een boel wedstrijden worden afgewerkt, op ieder denkbaar niveau. Die gelbe Wand van Borussia Dortmund en de Kohlenpott-derby zijn daarbij bekende grootheden, maar om daar binnen te komen moet je vooral geluk hebben. Of een grote bankrekening. Veel leuker, en romantischer, is het een paar divisies lager. Deze clubs ademen de typisch Duitse voetbalsfeer, met veel bier en bockworsten, en zijn makkelijker en goedkoper te bezoeken. Hier vind je een aantal clubs die ik in het recente verleden bezocht heb en die net zoveel voetbalplezier bieden.

1. Viktoria Köln

Sportpark Höhenberg - Viktoria Köln

Sportpark Höhenberg – Viktoria Köln

Na 1. FC Köln en Fortuna Köln is dit de derde club uit de stad. Ze spelen in de Regionalliga West, oftewel het vierde Duitse niveau. Het stadion bestaat uit een (te) grote tribune aan de lange zijde direct aan het veld, waar de thuissupporters zitten. Het uitvak (ook op dit niveau vind je bloedfanatieke supporters) ligt aan de overzijde. Gemiddeld genomen zit je nog met 1.200 andere supporters op de tribune een praatje te maken, liedjes te zingen of bier te drinken. En worsten te eten; vergeet dat hoogtepunt van de Duitse voetbalcultuur nooit. De wedstrijd die ik bezocht eindigde in een regelmatige 5-4 overwinning, wat betekent dat ik € 1 per goal betaald heb. Kom daar nog maar eens om in de Champions League. De tussenstand werd overigens bijgehouden door een kerel met een ladder. Topvermaak.

2. SG Wattenscheid 09

SG Wattenscheid 09: opkomst der spelers

SG Wattenscheid 09: opkomst der spelers

In een wijk van Bochum kun je het ouderwetse stadion, mét sintelbaan, vinden van SG Wattenscheid 09; het Lohrheidestadion. Wattenscheid speelt in de Regionalliga West, wat de hoogste amateurdivisie of het vijfde Duitse voetbalniveau is. En toch trekt deze club nog 750 toeschouwers, behangen met vlaggetjes en sjaals. Bier kun je hier per strekkende meter halen en de worstenkraam staat op de tribune. Jammer dat het niveau naatje pet was (het werd een nogal bloedeloze 0-0), maar de sfeer was top. Ook al begrepen de plaatselijke toeschouwers totaal niet waarom we de moeite namen om hierheen te gaan…

SG Wattenscheid 09: bier per strekkende meter

SG Wattenscheid 09: bier per strekkende meter

3. Vfl Bochum.

De club die wereldfaam kreeg met de lelijkste shirts uit de voetbalgeschiedenis. En diezelfde club waar Gert-Jan Verbeek nog eens op de bank zat. Speelt tweede Bundesliga en verwelkomt ook ongeveer 30.000 man in het knusse, ouderwetse Ruhrstadion.

Ruhrstadion - Vfl Bochum

Ruhrstadion – Vfl Bochum

4. Dynamo Dresden

DDV Stadion - Dynamo Dresden

DDV Stadion – Dynamo Dresden

Niet direct om de hoek (Dresden is een goeie 7 uur rijden), maar ik kwam daar dan ook terecht tijdens een roadtrip door Oost-Duitsland. Ik was zwaar onder de indruk van de ambiance; bijna 30.000 man gingen 90 minuten lang los tijdens de derby tegen Rot-Weiss Erfurt. Op dat moment speelde men nog derde Bundesliga, inmiddels zijn ze naar de tweede Liga gepromoveerd. Zorg dat je op tijd bent; de supporters (het hele stadion) warmen zichzelf op met dit stukje volksmennerij.

5. Fortuna Düsseldorf

Inmiddels in de Bundesliga, maar deze club zit vaak op het pontje tussen het hoogste en het een na hoogste niveau. Eigenlijk heeft deze club een veel te groot stadion, de tribunes zijn vaak maar half gevuld, maar dat zegt vooral iets over de grootte van het stadion. De hypermoderne Esprit Arena (oh, gruwel) biedt plaats aan bijna 55.000 toeschouwers, maar wordt (afhankelijk van de klasse) bevolkt door 30.000 tot 43.000 bezoekers.

Esprit Arena - Fortuna Düsseldorf

Esprit Arena – Fortuna Düsseldorf

Duitse voetbalcultuur; nog tips!?

Eigenlijk wil ik ieder jaar wel een dergelijke pot bezoeken. Het maakt niet uit hoe slecht het voetbal is, zolang het maar voetbalcultuur ademt. En het iets anders is dan FC Dordrecht – Jong FC Utrecht. En er worsten zijn. Heb jij nog tips voor me? Gooi ze in de comments!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.