Reizen op zwarte zaterdag: of je besodemieterd bent?

Deze blog is bedoeld voor iedereen wiens man, vrouw, levenspartner, vriend, vriendin, kind of eigen ingeving zegt dat tijdens zwarte zaterdag je vakantie tegemoet rijden een goed idee is. Dat is het niet. Ik herhaal. Op vakantie gaan tijdens zwarte zaterdag is geen goed idee. Sterker nog: het zou zomaar eens het allerslechtste idee in de lange geschiedenis van slechte vakantie-ideeën kunnen zijn. De vakantieversie van vleermuizensoep uit Wuhan. En dan vind jij nu vast dat ik overdrijf, maar ik zal je in de blog aan de hand van anekdotisch én echt bewijs je de mogelijkheid geven om jezelf of je reisgenoot ervan te overtuigen dat je compleet het noorden kwijt bent én de hele reisbranche geheel terecht een mening over jou heeft als je op zwarte zaterdag je autovakantie start.

Dit. En dan 10 uur lang. Dat is Zwarte Zaterdag.

Dit. En dan een hele dag lang. Dat is Zwarte Zaterdag. Collectieve waanzin is óók wat het is.

Reizen op zwarte zaterdag; waarom is dat een probleem dan?

Op de vrijdag vóór zwarte zaterdag krijgt het gros van de Fransozen vrij. Op zaterdag pakken ze, automotief volkje dat het is, de wagen en rijden en masse naar hun gîte of favoriete camping aan de zuidkusten. En dat leidt tot ‘monsterfiles‘ (dit zijn niet mijn woorden, hè?). Te arrogant om toe te geven dat er iets fundamenteels mis is met dit idee, rijden ze jaar in jaar uit alle mogelijke wegen richting iedere mediterrane of mideuropese bestemming rammetjevol. Je kunt er de klok op gelijk zetten. Dat levert vertragingen op van zo’n 6 uur en zo’n 1100km aan achtereen geparkeerde auto’s op, met name op de route du soleil (grofweg van Parijs richting Marseille). Nou begrijp ik dat mensen kuddedieren zijn en van traditie en herkenbaarheid houden, maar door je op deze manier te gedragen is toch echt niks om trots op te zijn. Lekker coq, je wordt bedankt.  

Deze foto is de maandag ná Zwarte Zaterdag genomen. Valt je iets op?

Deze foto is de maandag ná Zwarte Zaterdag genomen. Valt je iets op?

Anekdotisch bewijs: er waren eens twee reismannen…

In een warme zomer, lang voordat in iedere boomtop internet hing, besloten twee jongemannen lastminute en op de bonnefooi naar Zuid-Frankrijk te rijden voor een welverdiende vakantie vol zon, zee en aanverwante activiteiten. Geruchten van iets wat ‘zwarte zaterdag’ heette deden de ronde in kranten, maar die lazen we niet, dus wisten wij veel. Van een van de ouders werd de betrouwbare gezinswagen geleend, cd’s voor in de 8 cd-wisselaar mee en tegen 8 uur ‘s avonds ving onze Grand Tour aan. We maakten grote vooruitgang en vraten de snelweg op. Tegen 7 uur ‘s ochtends waren we al bij Lyon (op 830km of driekwart van de reis) en gaven elkaar trots een hand en vonden het wel even tijd voor een dutje. De weg was leeg, de hoofden moe; wat kon er mis gaan. Toen we tegen 9 uur wakker werden, was de weg voor ons niet meer leeg, maar één grote blikken polonaise geworden. Als bij weeromstuit.

De rest van de dag bestond uit vloeken, tieren, cd’s wisselen, tanken, de keuze tussen de airco aanzetten of de motor oververhitten, zelfhaat en in de rij staan om te eten, plassen of eender welke andere uiting van simpele menselijkheid. Toen we tegen 10 uur ‘s avonds het laatste kwart van de reis, ongeveer 300km, hadden afgelegd en we ons wilden installeren op een willekeurige camping, werden we vriendelijk weggelachen door het personeel. Geen reservering. Lang verhaal kort; om 2 uur ‘s nachts hadden we een plek gevonden. Op een camping, dat wel. Maar wel één in Lloret de Mar. Omdat we daar, bleek terecht, de grootste kans zouden hebben op een camping die plek had én nog open was. Dit was een dermate mensonterende ervaring, dat ik graag dit stukje internet opoffer om jou te helpen deze fout niet, en zéker niet bewust, te laten maken.

En daarom is reizen op Zwarte Zaterdag waanzin

Ik kan me voorstellen dat je als je het nooit gedaan hebt, denkt dat het wel meevalt. En dat je vindt dat het nooit zo erg kan zijn, dat ik lekker zit te overdrijven hier. Zoals er wel meer dingen zijn die je moet ervaren om te weten hoe kut ‘t is. Bijvoorbeeld Ebola, een nachtje in een ontplofte kerncentrale of levend begraven worden in de ruimte met een zuurstoftank voor 3 weken bijvoorbeeld (en ik begrijp  dat je in de ruimte niets kunt begraven, maar je begrijpt dan tenminste waar ik heen wil qua hoe kut het is). Maar daarom heb ik ‘t al eens voor je gedaan en heb ik je hierboven uitgelegd hoe dat uitpakte. Matig overtuigd? Bedenk dan even dat je 10 uur lang met 30 kilometer per uur onder de blakende zon rijdt met je vouwwagen en je tot de nok toe volgestouwde wagen, terwijl bij Brussel je schijtverveelde kinderen al beginnen te vragen of het nog lang is. Nog steeds twijfel? Denk dan even aan die files waar je iedere ochtend en avond in staat. Tuurlijk, je kunt nog lekker even met je collega’s bellen. Maar is dat nou werkelijk het mooiste gedeelte van je dag? Dan waarom zou je daar uit vrije keuze een groot onderdeel van een vakantiedag van willen maken?

Kortom: als dit jouw idee van lol of van vakantie is en/of je dit je al jaren zo doet, dan moet je dit vooral lekker (blijven) doen. Dan snappen wij elkaar gewoon niet, dat heb je soms. Maar mocht je wél van leuke dingen in het leven houden, dan zijn hier een paar tips om in ieder geval je vakantie op een gezonde en normale manier te beginnen.

Ook als het weer wat minder is: de Franse wegen zijn prima te doen.

Ook als het weer wat minder is: de Franse wegen zijn prima te doen. Zolang het maar geen Zwarte Zaterdag is.

Wat kun je doen om Zwarte Zaterdag te vermijden?

Tip 1: Het eerste antwoord is het simpelst: Start je vakantie niet in die weekends. Dat kun je doen door, tijdens het plannen van je autovakantie, even op de site van de ANWB te checken of je reisdata samenvallen met deze collectieve waanzin.

Tip 2: Ben je door werk of andere omstandigheden gedwongen om in augustus op vakantie te gaan? Dan is het inderdaad lastiger om Zwarte Zaterdag te vermijden. Maar ook hier is de oplossing simpel: op de donderdag vóór of de zondag of maandag ná deze vlaag van verstandsverbijstering ligt die camping of gîte er ook nog. Pak dan eerst een paar dagen rust in Hintergarten of Balkonia voordat je op weg gaat. Kijk even rond in onze tips voor Nederland vakantieland voor wat dagtochten of ander vermaak.

Tip 3: De reisbranche is een stuk flexibeler geworden, dus laat je niks wijsmaken. Ik begrijp dat het lastiger is om een camping te vinden waar je bijvoorbeeld van maandag tot maandag kunt boeken. Is mij overigens verteld, ik kom daar principieel nooit. Maar het is ook niet meer de tijd van vroeger, waar je in januari naar de reiswinkel ging en thuiskwam met 4 dubbeldikke boeken vol campings en hotels in het door jou aangegeven gebied. Dat je zo snel mogelijk moest boeken en dat je verder niets te kiezen had. Je kúnt nu in willekeurig welke reisapp gewoon voorkeursdata en -gebieden ingeven, waardoor je keuze groter is en je deze weekends kunt vermijden.

Tip 4: Als je dan écht moet, plan dan ergens halverwege een tussenstop of deel je vakantie op in verschillende plekken. Regel een hotelletje (desnoods een Formule 1-hotel) uiterlijk rond de lijn Brest – Orleans – Dijon of zorg voor een leuke bestemming in Noord-Frankrijk waar je het een tijdje uit kunt houden. Straatsburg is leuk, de Opaalkust ook, Normandië zeker, Picardië niet te vergeten, Troyes en de Champagnestreek zijn ook prima plekken waar je een paar dagen kunt vertoeven. Zelfs La Meuse is beter dan vloekend in een auto zitten. Zo doe je jezelf, je gezin én alle niet-Fransen een plezier.

Tip 5: Een bijkomend en nog niet besproken neveneffect van Zwarte Zaterdag is dat het niet alleen de ambtenaren en onderwijzers zijn die zich ieder jaar als lemmingen van de autoroute afstorten. Ook de lokale middenstand in die schattige en typische Franse dorpjes en steden naaien ‘m er tussenuit. Dus dat betekent dat een hoop winkels, kroegen, restaurants en wat dies meer zij gewoon dicht zijn als jij op je plek van bestemming aankomt. Fransen geven namelijk geen fuck om jou, zit in hun volksaard. Ga daarom gewoon niet naar Frankrijk. Of in ieder geval niet in augustus. Ken je de uitdrukking: Frankrijk, mooi land, maar zo jammer van de Fransen? Nee? Wil je dat ik hem uitleg?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *