Oost-België: 8 buitentips voor de Ardennen en Hoge Venen

Soms hoef je niet ver te reizen om je meteen ver weg te voelen. Dat komt vooral omdat het als een dubbeltje zo platte Nederland welbeschouwd nogal een eenzijdig landschap heeft. Niet dat dat lelijk is, allerminst zelfs. Maar het zorgt wél voor een lekker contrast zodra je ook maar even naar het zuiden rijdt. Als je bij Maastricht namelijk de grens over gaat, kom je al vrij snel in een totaal ander landschap terecht: de Oost-Belgische Ardennen en de Hoge Venen. En in Oost-België kun je toevallig terecht voor een heerlijke buitenvakantie!

Waar in Oost-België liggen de Ardennen en de Hoge Venen precies?

Eigenlijk begint het gebied dat in deze blog besproken wordt nét onder Zuid-Limburg. Eupen en de Hoge Venen liggen een drie kwartier onder Heerlen, zodat je ook nog eens uit kunt wijken voor een mooie fietstocht door het Limburgs Heuvelland. De Ardennen liggen nog een drie kwartier rijden verder. Al met al zijn dat geen extreme afstanden. Nog een bijkomend voordeel van een vakantie in Oost-België: de Duitse Eifel ligt ook nog op een stief half uurtje rijden. En in al deze gebieden heb je alles voorradig voor een mooie buitenvakantie, zoals ik je met de volgende tips ga bewijzen. Alvast een Top buitenvakantietip vooraf: zoals je aan de foto’s bij deze blog kunt zien, kunnen de Ardennen en Hoge Venen de herfst extreem goed hebben. Ik zou het dan ook zeker aanraden om hier je herfstvakantie door te brengen.

Maar is Oost-België nou Franstalig? Of toch niet?

België is verdeeld in drie verschillende federale staten, allemaal gedefinieerd door hun taal. In Vlaanderen spreken ze Nederlands, in Wallonië Frans en in de Oostkantons Duits. Tot zover wat je al wist. De verwarring ontstaat doordat de grenzen tussen deze staten nogal vloeibaar zijn en in het verleden de nodige problemen en zelfs rellen opleverden. De consequenties daarvan zijn bijvoorbeeld dat als je op zoek bent naar een van de stuwmeren in deze blog, je tegelijkertijd op zoek bent naar het Lac d’Eupen, de Wesertalsperre of de Vesderstuwdam. Ander voorbeeldje. Eupen, de hoofdstad van de Duitstalige Belgische gemeenschap, ligt in de provincie Luik. Of eigenlijk Liège. Want die stad ligt in Wallonië en daar is nog nooit een woord Nederlands aan verloren gegaan. Volg jij het nog? Het is, kortom, nogal een taalkundig ratjetoe in de Oostkantons. Wat ik je in ieder geval kan meegeven is dat ze sowieso geen woord Nederlands spreken. Het scheelt dat je daar niet meer, zoals vroeger, met pek en veren voor het land wordt uitgejaagd, maar sta niet versteld van zwartgeverfde Nederlandstalige slogans op auto’s van posterijen of bussen. Met Limburgs kom je overigens wél weer vooruit…

Tip 1: Afwisselend wandelen en fietsen over de Hoge Venen

De Hoge Venen (of Hautes Fagnes of Hohes Venn) is een veengebied dat, eh ja, erg hoog ligt. Niet voor niks ligt het hoogste punt van België, zie tip 2, in dit natuurgebied. Het is een prachtig en erg afwisselend stuk natuur. Het kent loof- en dennenbossen en doorkruist beekjes en riviertjes en wijdse, drassige veengrond waar je met plankierpaden over heen geleid wordt. Je kunt op meerdere plekken aan je wandeling of fietstocht over de Hoge Venen beginnen, waar Ternell de meest voor de hand liggende is. Sowieso handig: op de website van het Oostbelgische VVV kun je wandel- en fietsroutes vinden. Let erop dat deze wandelingen soms best steil kunnen zijn en dat hondjes niet altijd zijn toegestaan op het plankierpad.

Tip 2: Wandelen en wintersporten op het hoogste punt van België

Bij Signal de Botrange vind je het hoogste punt van België. Waar we in Nederland daar een geweldige kermis van gemaakt hebben, blijven de Belgen lekker dicht bij hun volksaard door er nauwelijks ruchtbaarheid aan te geven. Er staat een restaurantje en een plaquette, en dat is ’t wel zo’n beetje. Maar je kunt hier wel een geweldige wandeling maken over het weidse Hoge Venengebied.

In de winter kun je hier en rond de nabijgelegen Baraque Michel terecht voor meer winters plezier. Je kunt langlaufroutes van verschillende afstanden maken. En omdat het Belgische hoogste punt zo’n 674 meter hoog is, kun je er zelfs ook nog wat skieën!

Hier ergens ligt het hoogste punt van België. Als je 't vindt, mag je 't houden. Is mij verteld.

Hier ergens ligt het hoogste punt van België. Als je ’t vindt, mag je ’t houden. Is mij verteld.

Tip 3 en 4: Wandelen rond de stuwmeren van Eupen en La Gileppe

Vanwege de grote hoeveelheden water die er uit de Hoge Venen komen en het heuvelachtige landschap, kom je Oost-België en de Eifel (zie tip 7) nogal eens een stuwmeer tegen. Zowel het stuwmeer van Eupen (of dus de Vesderstuwdam of de Wesertalsperre) als het Lac de la Gileppe worden gebruikt als drinkwatervoorziening, dus zijn niet te gebruiken voor doeleinden als watersport. Je kunt wel mooie wandelingen maken rond het meer en over de dammen. Vooral de dam van La Gileppe heeft fraaie uitzichten, niet in de laatste plaats vanwege de pompeuze, gigantische leeuw die ze erop gezet hebben. Vanaf de weg kun je dit 13,5 meter hoge standbeeld snel herkennen als het moment dat Belgen hun volksaard voor een moment vergaten, Maar ook de vreemde, UFO-achtige, waterbassins zorgen voor een bijzonder effect. Bij La Gileppe is er ook nog een speelpark voor kinderen die door de boomtoppen kunnen klauteren en een uitzichttoren annex restaurant.

Tip 5: Wandelen langs ruige riviertjes en over wankele bruggetjes rond Solwaster en Jalhay

Door het gebied rond de dorpjes Solwaster en Jalhay lopen verschillende kleinere en grotere riviertjes, waarvan de grootte vaak bepaald wordt door het jaargetijde. Goed, watervast schoeisel is erg belangrijk als je hier gaat wandelen, maar het is absoluut de moeite waard. Vaak liggen er (gammele en/of glibberige, leuningen zijn facultatief!) bruggetjes, maar net zo vaak mag je ook je eigen weg zoeken door het snelstromende water. Je vindt hier ook een aantal indrukwekkende rotspartijen, watervalletjes en schattige dorpjes. Vergeet niet een Oudbelgische buil friet (je bent hier zó ver van de patatgrens dat je jezelf nog zwaarder voor lul zet dan anders als je dit bestelt) te nemen onderweg!

Tip 6: Maak een tocht langs kastelen, bossen en beekjes rond Kelmis

Rond het dorpje Kelmis ligt een aantal kastelen en hoeves dat de moeite van het bezoeken (of aandoen met een wandeling of fietstocht) absoluut waard is. De bekendste zijn het kasteel van Lontzen, het Slot Thor, Kasteel Eyneburg en Eulenburg. Niet al deze kastelen zijn, zeker in tijden van corona, vrij toegankelijk. Hoe dan ook voert deze route je langs een groot deel van deze kastelen, terwijl je door bossen, langs beekjes en kleine Belgische dorpjes loopt. Ook interessant is dat hier, door de grote hoeveelheid zink in de grond, het zinkviooltje van nature voorkomt. Doe daarmee wat je ermee wil doen.

Tip 7: Waterpret in alle soorten en maten op de Rursee

Zoals al gezegd, is het grote voordeel van een buitenvakantie in Oost-België dat je ook zo in de Eifel bent. Monschau is een mooie keuze, zeker als je een keer naar een kerstmarkt wil, maar de Rursee biedt iets dat de vorige twee stuwmeren niet hadden. Dat begint al bij het feit dat het maar één benaming heeft. Daarnaast mag je hier wél het water op. Of in. Zo kun je je lekker lui met een bootje van dorp naar dorp laten brengen, maar je kunt ook wat actiever aan de slag. Je kunt zelf gaan varen (Let op: vergunning verplicht), SUP-en of gewoon lekker badderen aan de waterkant. Er zijn ook genoeg wandel– en fietsroutes om dit meer te vinden.

Tip 8: Kayakken in de Ardennen

Als je Oost-Belgie wat verder afzakt, komt je vanzelf in de Ardennen terecht. Voor de buitenliefhebber is daar überhaupt genoeg te doen. Wat je daar echt gedaan wil hebben? Met een kayak een van de vele rivieren of riviertjes van de Ardennen af peddelen. Navigeren in zo’n bootje is nét iets lastiger dan het klinkt (om naar links te gaan, moet je rechts peddelen en vice versa) (geloof me, dat kan nog lastig zat zijn), maar verder kun je je heerlijk laten meevoeren. Uiteraard kun je dit zo uitdagend maken als je zelf wil, tot meerdaagse activiteiten aan toe.

Oost-België: alles voor een buitenvakantie!

Zo zie je maar dat je echt niet ver hoeft te gaan om actief buiten te zijn tijdens je vakantie. En het ligt dus nog om de spreekwoordelijke hoek ook!

Ben je nog op zoek naar een lekker off-the-grid plek om te verblijven? Mag ik je dan, geheel kosteloos, deze B&B aanraden?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.