Wat moet je doen in één dag in Straatsburg?

Weinig steden in Europa die zo internationaal georiënteerd zijn als Straatsburg. Misschien een beetje tegen wil en dank, want dankzij de ligging is het nogal eens gewisseld tussen Duitsland en Frankrijk. Tel daarbij op dat de EU ook een keer per maand in Straatsburg vergadert (sterker nog, Straatsburg is zelfs de officiële zetel van het Europees Parlement) en je snapt dat de ‘Strasbourger’ net zo makkelijk Duits als Frans praat. Hoewel… Strasbourg is alweer een tijdje Frans en dat heeft wel z’n gevolgen gehad zo ondervond Reisman Arjen.

Frans en Duits door de tijd heen

Frans en Duits door de tijd heen

Geschiedenis van Straatsburg

Uiteraard gaat de geschiedenis van Straatsburg ver terug, maar ik beperk me voor het gemak even tot de pakweg laatste 150 jaar. De hoofdstad van de Elzas is is die periode nogal eens gewisseld van nationaliteit. In 1870, 1918, 1940 en 1945 (als je vroeger ook maar een klein beetje hebt opgelet met geschiedenis dan herken je al deze jaartallen wel) vond dit plaats. In de periodes dat de stad in Franse handen was, werd er alles aan gedaan om de stad zoveel mogelijk te ‘verfransen’. Onder de Reismannen staat deze periode ook wel bekend als de ‘Fransificering van Strassburg’. Duits als taal werd simpelweg verboden en ook straatnamen werden zeer overtuigend verfranst. Nu de grenzen alweer een tijdje open zijn spreekt iedereen die int het toerisme werkt ook wel Duits (wat toch tamelijk uniek te noemen is in een Franse stad), maar het is duidelijk dat Straatsburg, of uh, Strasbourg, dus meer Frans is, hoewel het er dan ook wel weer heel erg Duits uitziet.

Vakwerkhuizen in Petite France

Vakwerkhuizen in Petite France

Goed, op naar de highlights als je een dag in deze stad je lumière wilt opdoen. Ergens is het best gek dat de meest Duits uitziende stad ter wereld in Frankrijk ligt, maar goed, zo is het nou eenmaal gelopen.

1) Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg

Het ‘pièce de résistance’ van Strasbourg is de kathedraal. Die heet dus hetzelfde als degene in Parijs, maar om meerdere redenen verschillen ze behoorlijk. Deze kathedraal heeft bijvoorbeeld maar één toren. Het centrum van Straatsburg ligt op een eiland van de rivier de Ill en door de modderige grond is de tweede toren nooit van de grond gekomen. Gebouwd van roze zandsteen wat de look & feel van deze kerk net even wat anders maakt is het dé attractie van de stad. Voor een paar euro kun je de 142-meter hoge toren beklimmen, maar het vetste om te zien vind je in de kathedraal zelf. Het astronomische uurwerk is zeer, zeer indrukwekkend om te zien.

2) Petite France

Petite France is het oudste deel van de stad. Smalle straten, vakwerkhuizen, veel bruggen, sluisjes en terrassen. Hier komen Frankrijk en Duitsland samen. De overdekte bruggen in dit deel van de stad dienden vroeger als verdedigingswerken (overdekt want anders werd het kruit nat). Het zal je niet verbazen dat je hier aardig wat restaurants vindt en dit is uiteraard ook het meest toeristische deel van de stad. Inclusief een kerstwinkel. Desalniettemin is het een heerlijk deel van de stad om doorheen te struinen. Ennuh, heel erg ‘grammable’.

3) Palais Rohan en z’n musea

Het centrum van Straatsburg is behoorlijk compact en je vindt het Palais Rohan dan ook direct naast de kathedraal. In het paleis zijn drie musea te vinden. Ieder z’n ding natuurlijk, maar van de drie vinden wij het Musée des Arts het meest aantrekkelijk. Rubens en Botticelli waren de Reismannen van hun tijd namelijk. Zonder gekheid, de moeite waard om een uurtje doorheen te banjeren.

Deel van Palais Rohan

Deel van Palais Rohan

4) Rondvaart

Moe geworden van al het wandelen? Dan is het de moeite waard om de stad vanaf het water te bekijken. Je vaart eigenlijk een rondje om het centrum. De oude stadstorens, sluizen en mooi zicht op het water. Bij Batorama (opstappen bij het Palais Rohan) varen ze je graag rond.

Lekker varen door Strasbourg

Lekker varen door Strasbourg

5) Terrassen en dineren

Het is opvallend hoeveel terrassen er in Straatsburg te vinden zijn. In mijn beleving veel meer dan in andere Franse steden. Met name rondom La Petite France vind je de beste terrassen. Onze favoriet was La Corde à Ligne op de Place Benjamin Six. Top gegeten hebben we net buiten het oude centrum bij Tony’s Kitchen bij de Place d’Austerlitz. Dat klinkt niet Frans, maar ook zeker niet Italiaans, want het is een pizzeria waar je ook geweldige burgers kunt bestellen. Ach, het sluit eigenlijk wel heel goed aan bij de gespleten persoonlijkheid die Straatsburg altijd wel met zich mee zal blijven dragen.

Terrassen genoeg in Strasbourg

Terrassen genoeg in Strasbourg

Als ik toevallig weer eens langs Straatburg rijd dan zal ik het niet nalaten nog een bezoekje aan de stad te brengen. Op m’n lijstje staan dan de Caves historique des Hospices de Strasbourg. In deze wijnkelders met hun duistere verleden schijn je namelijk een van de oudste wijnen ter wereld te kunnen vinden. Interessant, maar helaas paste het niet meer in onze dag!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *