5 redenen om tóch een keer naar La Meuse te gaan

Weinig regio’s in Frankrijk die zó weinig toeristische aantrekkingskracht uitstralen als het departement van La Meuse. Althans, zeker het noordelijke deel van het departement dat door de snelweg A4 in tweeën wordt gedeeld. Hier vind je niet het meest prachtige landschap van Frankrijk, zeker niet de mooiste dorpen en waarschijnlijk had Mart Smeets hier vroeger met de Avondetappe moeite gehad om een pittoresk plekje te vinden.

Maar toch, toch is deze regio het bezoeken waard, vanwege de Eerste Wereldoorlog die hier van 1914 tot 1918 in alle hevigheid woedde. Honderd jaar later zijn de gevolgen van de oorlog nog altijd zichtbaar, in zowel dorpen als landschap. We hebben vijf locaties voor je op een rij gezet die het bezoeken waard zijn.

1. American Cemetery

In Romagne-sous-Montfaucon vind je de grootste militaire begraafplaats van de Amerikanen in Europa. Hier liggen maar liefst 14.246 militairen begraven op het terrein van de oude frontlinie van het Meuse-Argonne-offensief. Dat offensief duurde een kleine twee maanden en eindigde met het duizelingwekkende aantal van 192.000 slachtoffers, verdeeld over beide kampen. Het terrein is door de Franse regering in permanente bruikleen gegeven aan de VS. Meer dan 100 jaar na dato wordt het complex nog altijd onderhouden met de eer en waardigheid die de gesneuvelde soldaten verdienen. Een bezoek is meer dan indrukwekkend te noemen.

American cemetery

American cemetery

2. Museum Romagne ’14-’18

Een bijzonder museum over de Eerste Wereldoorlog is te vinden in hetzelfde Romagne-sous-Montfaucon, op een steenworp afstand van het kerkhof. Het is de privécollectie van Jean-Paul de Vries, die sinds 1976 in de omgeving van Romagne restanten uit de oorlog heeft gevonden en tentoonstelt. Dat doet hij op een bijzondere manier, namelijk in dezelfde staat waarin hij ze heeft gevonden. Op deze manier kan de bezoeker de échte oorlog beleven.

Museumromagne1418

Het museum van Jean-Paul de Vries in Romagne

3. Memorial de Montfaucon

Naast een verwoest klooster staat een 54 meter hoge granieten zuil. Het is een monument dat is opgericht in 1933 ter nagedachtenis aan de overwinning van de Amerikanen op de Duitsers tijdens het Meuse-Argonne-offensief. Deze overwinning wordt door velen gezien als een van de redenen om de oorlog te beëindigen. Je kunt naar de top van de zuil en vandaar heb je vanzelfsprekend een geweldig uitzicht over de regio.

Memorial de Montfaucon

Memorial de Montfaucon

4. Ossuarium van Douaumont

Dit is misschien wel het meeste bizarre en huiveringwekkende overblijfsel uit de Eerste Wereldoorlog. In dit monument liggen de resten van zo’n 130.000 Franse en Duitse soldaten die gesneuveld zijn tijdens de slag van Verdun. Deze soldaten konden niet meer worden geïdentificeerd en hebben hier hun laatste rustplaats gevonden. Voor het monument bevindt zich de grootste militaire begraafplaats van de regio, waar zo’n 15.000 soldaten begraven liggen.

5. Duitse begraafplaatsen

Op diverse locaties in de regio vind je begraafplaatsen waar gesneuvelde Duitse soldaten hun laatste rustplaats hebben. Het contrast met de begraafplaatsen van de overwinnaars is groot. Waar de Amerikaanse en Franse soldaten met veel betoon worden geëerd, valt op de Duitse kerkhoven de soberheid op. Zwarte, donkere kruisen zijn het lot voor de verliezers van oorlog.

Duitse begraafplaatsen

Duitse begraafplaatsen

Op zoek naar meer interessante Eerste Wereldoorloglocaties? Ik schreef deze blog over mijn bezoek aan de loopgraven van Chattencourt. En Reisman Hugo bezocht de frontlinie in de Somme.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *