De Normandische D-day stranden: 5 langste dagtips!

Op 6 juni 1944 landden John Wayne, Sean Connery, Tom Hanks, Matt Damon en Damian Lewis, samen met zo’n 156.000 andere geallieerde soldaten, op de stranden van Normandië om Europa te bevrijden van de Nazi’s. Die slagvelden zijn inmiddels uitgegroeid tot een andere vorm van wat we kennen als kusttoerisme. Dus allerminst zon, zee en strand; de D-day stranden van Normandië zijn een bijzonder indrukwekkend stuk van de 20e eeuwse geschiedenis.

D-day: Stukje geschiedenis naar de lezer toe

Op D-day landden de geallieerden dus op het Europese vasteland. Dit deden ze met een van de grootste armada’s die de mensheid ooit het water op kreeg. Ergens rond de 6.000 boten waren hierbij betrokken, waaronder 4.000 van die gammele landingsvaartuigen waar Wayne cs half kotsend uit vielen. Ze landden op de Normandische stranden die voor ’t gemak aangemerkt werden als Utah, Omaha, Sword, Juno en Gold Beach. De Duitsers zaten verscholen in hun Atlantikwall en op versterkte uitzichtpunten als Pointe du Hoc. Op al deze plekken vind je herinneringen aan deze historische dag terug. In deze blog neem ik je mee naar de interessantste plekken aan de Normandische kust die herinneren aan D-day.

Restanten van D-day: een Sherman tank op Utah Beach

Restanten van D-day: een Sherman tank op Utah Beach

Omaha Beach; het bekendste D-day strand

Bloody Omaha werd het stuk strand tussen Sainte-Honorine tot Vierville-sur-Mer genoemd door de soldaten die er tijdends D-day vochten. Van de dik 43.000 man die landden, overleefde meer dan 10% de slag hier niet, wat het hoogste aantal gesneuvelden tijdens deze dag was. Vooral de eerste golven werden genadeloos neergemaaid door de goed verschanste Duitsers. Door Saving Private Ryan en The Longest Day zorgen Tom Hanks en John Wayne zorgde ervoor dat de bestorming van dit strand in de collectieve herinnering aan D-day terecht kwam. Tegenwoordig zie je niet heel veel meer terug van de gebeurtenissen van deze dag, maar een bezoekje aan dit stuk strand hoort erbij. De steiger die een stuk de zee in loopt, geeft wel een goed beeld van waarom dit stuk strand zo moeilijk te bestormen was.

Omaha Beach

Je ziet hoe dit niet meteen de meest logische plek was om te landen…

Een stukje verder landinwaarts vind je in Colleville-sur-mer een grote Amerikaanse begraafplaats, vol met gesneuvelden van, met name D-day en de slag om Normandië die hierop volgde. Meterslange rijen met spierwitte kruisen zorgen voor een behoorlijke brok in den keel.

De doden van D-day; de Amerikaanse begraafplaats van Colleville-sur-Mer

De doden van D-day; de Amerikaanse begraafplaats van Colleville-sur-Mer

Pointe du Hoc

De Duitsers hadden in Pointe du Hoc een uitstekend uitzichtpunt over de landingsstranden, bovenop een klif die 30 meter recht omhoog uit de zee steekt. Daar hadden ze dan ook een aantal kanonnen geplaatst in een uitgestrekt netwerk van bunkers. Deze kanonnen moesten worden uitgeschakeld, om ervoor te zorgen dat ze niet op de stranden gericht konden worden. Van de 225 Amerikanen die zich langs deze klif omhoog hielpen en de kanonnen onschadelijk maakten, overleefde de helft deze onderneming niet. Maar ’t lukte wel!

Nu vind je hier nog de meest tastbare herinneringen aan deze dag terug. De Duitse bunkers liggen er nog en sommige zijn vrij te bezoeken. Je ziet in het grasveld de granaatinslagen die veroorzaakt werden door de beschietingen vooraf en een aantal van de kanonnen staat nog opgesteld.

De bunkers van Pointe du Hoc, te bezoeken zoals ze zijn achtergelaten na D-day

De bunkers van Pointe du Hoc, te bezoeken zoals ze zijn achtergelaten na D-day

Arromanches-les-Bains

Toen de stranden veroverd waren, was er noodzaak om zo snel zoveel mogelijk mensen, materieel en voorraad aan land te krijgen. Omdat er op D-day geen grote havens waren veroverd, moest er worden geïmproviseerd. Het plan was om in Arromanches-les-Bains (en in Saint-Laurent-sur-Mer) kunstmatige havens aan te leggen. Oude schepen en caissons werden afgezonken bij wijze van golfbrekers, dokken en wegennet. Ondanks dat een fikse storm de haven na een paar dagen grotendeels verwoestte, ligt een deel van deze caissons nog verspreid op het strand en in de branding van Arromanches-les-Bains. Van een afstandje kun je nog goed zien wat voor gigantische operatie er hier gepland was, doordat de contouren van deze kunstmatige haven nog steeds zichtbaar zijn.

De Mulberryhaven van Arromanches-les-Bains

Restanten van de Mulberryhaven in het strand van Arromanches-les-Bains

De Mulberryhaven van Arromanches-les-Bains

Restanten van de Mulberryhaven in het strand van Arromanches-les-Bains

Utah Beach

De geallieerden doopten het stuk strand tussen Pouppeville en La Madeleine voor D-day om tot Utah Beach. Hier landden 21.000 Amerikaanse soldaten, die een relatief rustige ochtend kenden. Hier vonden ‘maar’ rond de 700 man de dood (iets wat je op het wegennet net achter Utah Beach terug kunt vinden, doordat er een aantal wegkruizen te vinden is op plekken waar iemand sneuvelde). Bij het dorpje Sainte-Marie-du-Mont is een bezoekerscentrum ingericht en kun je het strand op. Een Sherman tank staat je al op te wachten.

Sainte-Mère-Église

Een van de meest memorabele (en waargebeurde) momenten uit de film The Longest Day is het relaas van parachutist John Steele. Hij werd tijdens de parachutistendroppingen voorafgaand aan D-day gedropt (denk Band of Brothers). Hij bleef echter met zijn parachute aan de kerktoren van het kerkje van Sainte-Mère-Église hangen. Onder zijn voeten vochten zijn wapenbroeders ondertussen met het plaatselijke Duitse bataljon. En dat bracht de plaatselijke VVV op het idee om zijn benaderde positie permanent te maken, door, bij wijze van monument, een pop aan een parachute aan de toren te hangen. Je moet er maar opkomen!

Sainte-Mere-Eglise

De kerk van Sainte-Mère-Église. Zie je ‘m hangen?

De restanten van D-day in Normandië: indrukwekkend en de moeite waard

Ben je een beetje geïnteresseerd in de wederwaardigheden van de Tweede Wereldoorlog? Plan dan zeker een bezoekje aan Normandië. Je hebt niet veel fantasie nodig om Saving Private Ryan, Band of Brothers of The Longest Day live voor je te zien gebeuren. Normandië heeft verder ook nog zat te bieden, zodat je vrouw of vriendin ook d’r lol wel op kan, zoals le Mont St. Michel. Heb ik nog dingen gemist? Laat ze dan achter in de comments!

Mont St. Michel. Vindt je vriendin leuk.

Le Mont St. Michel. Vindt je vriendin leuk.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *