Typisch Drenthe in 4 mooie wandelingen

In Nederland is het heerlijk wandelen. Meerdere Reismannen schreven hier al over. Zo deelde Reisman Hugo al een aantal tips over wandelingen in Noord-Limburg. Reisman Lars en Reisman Tinus deden iets soortgelijks voor wandelen rondom respectievelijk Eindhoven en Tilburg. Ogenschijnlijk nog onontgonnen terrein voor de Reismannen was Drenthe. Dus trok Reisman Tinus eropuit om deze provincie te voet wat beter te leren kennen. 

Drenthe: best ver weg!

Oké, deze kop moet je natuurlijk in perspectief plaatsen. Binnen onze landsgrenzen zijn feitelijk alle afstanden peanuts. En het hangt er maar net vanaf waar je woont. Desondanks, vanuit Reismannen-thuishonk Tilburg is de provincie Drenthe kei-ver! Dat maakt derhalve ook dat je er niet efkes één-twee-drie naartoe rijdt om een stukske te wandelen. Tenzij…je net als ik over een wandelgids van Nederland beschikt én een (bescheiden) stukje autisme je niet vreemd is. Oftewel: je moét en zál al die 52 tochten uit die gids lopen, maar hebt alle routes op enigszins acceptabele afstand van je woonplaats om binnen één dag te volbrengen al afgevinkt. In dat geval rest je weinig anders dan er een meerdaags uitje van maken. Waarvan akte. Bepaald geen straf trouwens. 

Paardenbloemenpracht in Drenthe

Paardenbloemenpracht

Wandelen in Drenthe: rust en ruimte

“Nederland is vol”, luidt een veelgehoorde uitspraak. Die doet vooral opgeld onder de gemiddelde (Rand)stedeling die aan alle kanten omgeven wordt door bakstenen en asfalt, van wie de buurman zo ongeveer op z’n bovenlip resideert en die de kleur groen louter van de (nep)plantjes in de vensterbank (her)kent. Heb meelij. Nee, dan Drenthe. De provincie met de laagste bevolkingsdichtheid van heel Nederland. En dat vertaalt zich dan weer direct in een enorm arsenaal aan natuur. En daar is het dan weer prima wandelen! Ik neem je in het vervolg mee naar 4 prachtroutes door de Drentse natuur. Daarbij realiseer ik me dat ‘slechts’ 4 wandelingen bij lange na niet alles weergeven wat de provincie te bieden heeft. Anderzijds, het schetst wel een aardig en karakteristiek beeld, al zeg ik het zelf.

Rust en ruimte op het Dwingelderveld in Drenthe

Rust en ruimte op het Dwingelderveld

1. Dwingelderveld (17,6 km)

We beginnen meteen goed in één van de 3 Nationale Parken die Drenthe rijk is: het Dwingelderveld, net ten zuiden van -uiteraard- Dwingeloo. Dit natuurgebied staat te boek als het grootste natte heidegebied van West-Europa. Dat maakt het ook haast ondoenlijk om in 1 wandeling helemaal te doorkruisen.

Rust en ruimte vind je hier in overvloed. Want alhoewel dit Nationaal Park flink populair is en je dus zeker de nodige gelijkgestemden tegenkomt, voelt het hier door de enorme weidsheid beslist niet druk. Kenmerkend zijn toch wel de uitgestrekte heidevelden, zover het oog reikt. Met grote regelmaat afgewisseld door één van de ruim 60 vennen. Maar je loopt ook een flink stuk door de bossen. De kans is groot dat je nog een stel levende grasmaaiers tegen het lijf loopt in de vorm van een kudde schapen of enkele runderen. Bijzonder markant (herkennings)punt is de radiotelescoop die bij de opening in 1956 zelfs de grootste ter wereld was. Pal ertegenover nodigt een picknickplaats uit voor een rust- en voedermomentje.  

Klik hier voor de route  

2. Geeserstroom (16,7 km)

Tijd voor een cultuurhistorische tijdreis, tot ruim 100 jaar terug, tot ongeveer het jaar 1900. Vanuit het dorpje Meppen kan je deze rondwandeling door typisch Drents landschap maken dat specifiek is aangelegd voor natuur- en hoogwaterbescherming. Aanvankelijk loop je vooral door bos, heide en langs weilanden en vennen, onderwijl een groot nieuw aangelegd meer passerend. Na een poos bereik je het beekdal van de Geeserstroom. Dit gedeelte is, gelukkig, gevrijwaard gebleven van verkaveling. Resultaat hiervan is een kletsnatte omgeving die je het gevoel geeft dat je door een moeraslandschap banjert. Dat roept dan weer regelmatig de vraag bij je op waar die Geeserstroom nou eigenlijk precies loopt. De zo nu en dan aanwezige vlonderpaden zijn hier dus zeker geen overbodige luxe.

Klik hier voor de route 

3. Anlooër Diepje (12,9 km)

Wederom terug in de tijd, nu door een landschap dat ogenschijnlijk al honderden jaren onaangeroerd is gebleven. Deze tocht, startend bij het pittoreske kerkje van het esdorp Anloo, voert je door beekdalen en bossen, over heidevelden en langs vennen, houtwallen, akkers en hooilanden. Afwisseling te over dus! 

Kort na de start brengt een informatiebord je het één en ander bij over het typische Drentse esdorpenlandschap. Niet veel later kuier je langs het prachtige beekdal van het Anlooër Diepje en zie je in de praktijk wat je net op dat infobord hebt gelezen. Dan ga je op en af op de heide van de Gasterse Duinen. En ja hoor, een hunebed mag natuurlijk niet ontbreken in Drenthe! Je passeert de prehistorische stenenstapel die dienst deed als grafkamer met de weinig verheffende naam ‘D10’. Via een erg fraai stuk langs het sterk meanderende Gastersche Diep bereik je de overzijde van het Anlooër Diepje die je weer terug naar Anloo brengt.   

Klik hier voor de route 

4. Andersche Diep (11,8 km)

Deze laatste wandeling ligt net iets ten zuiden van de vorige. En start en eindigt geheel in stijl: bij weer een hunebed! Deze wordt liefkozend D14 genoemd (zou de naamgever van die hunebedden soms een fervent liefhebber van het gezelschapsspel zeeslag geweest zijn?). Afwisselend loop je door bossen en weidelandschappen. Vrij snel rond je een aantal meters lager gelegen bosven, genaamd Jonkers Gat.

Hunebed D14 in Drenthe

Hunebed D14

Het mooiste deel tref je zodra je de bossen verlaat en de tocht voortzet in het beekdal van het Andersche Diep waarin het gelijknamige beekje kriskras door de weilanden stroomt. Via een zogenaamde voorde, een doorwaadbare plaats, kan je het watertje oversteken. Op het informatiebord vlakbij lees je meer over deze historische plek. Houd je je voetjes liever droog, ga dan gewoon via het naastgelegen bruggetje. Weer terug in de bossen en langs een stukje heide bereik je uiteindelijk weer het hoopje keien dat D14 heet.

Eenzame paardenbloem langs Andersche Diep

Klik hier voor de route 

Drentelen in Drenthe: rust en ruimte in overvloed!

Nogmaals, ik heb hier slechts een fractie van Drenthe beschreven. Drenthe heeft dus zeker nog veel meer te bieden dat je te voet en per fiets kan ontdekken. Grote kans dat je onderweg nog leuke beestjes zoals reeën tegen het lijf loopt ook.  

Bonte koetjes…ook leuk!

Overnachten in Drenthe

Je bent vast prima zelf in staat om een voor jou geschikte overnachtingsplek te vinden. Of je nou een hotel, camping vakantiehuisje of wat dan ook zoekt, aanbod is er genoeg. Wij kozen B&B ’t Borkerstekkie in Westerbork. Een fijne plek met een heerlijke privétuin waar gastvrouw en -heer Sigrid en Bert zorgen voor een even overdadig als -heerlijk ontbijt. Bert kan je bovendien van alles vertellen en laten zien over de lokale vogelstand; erg leuk!

Westerbork is trouwens ook een ideale uitvalsbasis voor de beschreven wandelingen met alle voorzieningen die je nodig hebt op een steenworp afstand. En wil je ook eens wat anders dan wandelen? Het indrukwekkende Herinneringscentrum Kamp Westerbork en monumentendorp Orvelte liggen om de hoek, om maar eens wat te noemen!  

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.