Een pleidooi voor minder dom toerisme

Jongens, meisjes; we zijn hier allemaal toeristen onder elkaar hè? Ofja, reizigers. Want dat staat leuker op Instagram. Kunnen we daarom misschien met z’n allen eens wat afspraken maken over ons gedrag, áls we op reis zijn? Ik kom namelijk al een tijdje zo hier en daar op deze planeet en zo nu en dan vraag ik me oprecht af: wat vinden we er nou eigenlijk zelf allemaal van?

Dieren zijn geen speelgoed

Ik begrijp ergens nog wel dat dit een lastige is; onze dieren zijn lief en aaibaar en leven in onze huizen. Dus als je op reis bent voelt het in het verlengde daarvan ook logisch om met beesten te knuffelen of op de foto te gaan. Of erop te zitten (en dan heb ik het nog niet eens over erop schieten gehad, maar ik ga er zomaar vanuit dat dergelijke schoften niet op deze website terecht komen, maar aan hun trekken komen op het Dark Web tussen de pedofielen en de wapenhandelaren). Op Bali kon je op verschillende plaatsen op de foto met een meterslange python, een leguaan, een pluizig (maar voor mij onherkenbaar) zoogdier en fucking vleerhonden. Ook notoir zijn fotosessies met tijgers of het rijden op olifanten. Al die beesten hebben hier a) niet voor gekozen, b) zijn waarschijnlijk gedrogeerd of worden anderszins mishandeld en c) zijn er überhaupt niet voor jouw vermaak (jouw arm of nek is níet hun natuurlijke habitat, dat is je voornaamste clou). Dus kunnen we afspreken dat je, als je ergens langs de weg iemand ziet staan met een wild dier, dat je dan gewoon doorrijdt? En die vrolijke influencer in je tijdslijn even erop wijst wat voor bokkenlul hij/zij wel niet is?

Foto's met dieren

Los van de spelfout is dit gewoon extreem lomp en dom toerisme.

Lokale bewoners ook niet…

Stel he? Stel. Je bent thuis je zoontje van 5 jaar aan het douchen in je tuin, na een dagje aan het strand. Zand overal, dus zijn zwembroek gaat uit. Plotseling staan er 3 Chinezen in je tuin foto’s van jou en je kind te maken, blote billetjes en al. Hoe hard zou je dan deze Chinezen met camera en al door de straat heen meppen? De politie bellen wellicht? Dat zijn allemaal logische reacties, toch? Waarom zien we dan lokale bewoners, waar ze ook mee bezig zijn, als we op reis zijn als legitieme onderwerpen voor ons fotoalbum? Van bovenstaand verhaal is helaas niks verzonnen; de blanke mevrouw in kwestie maakte er een punt van om het schattige, poedelnaakte, inheemse kindje 5 minuten lang, in alle verschillende hoeken, vast te leggen. Zullen we, kortom, lokale bewoners ook als mensen blijven beschouwen met een bijbehorend recht op privacy? Als je ze wil fotograferen, vraag ’t dan eerst. En als je een naakt kind op de foto wil zetten; vind je dat zelf ergens ook niet heel erg gek?

Sommige plekken moet je gewoon niet meer doen

In het centrum van Venetië wonen 53.000 Venetianen, maar wordt jaarlijks bezocht door 30 miljoen bezoekers. De 43.000 Dubrovnikkers (jeweetwel, King’s Landing uit Game of Thrones) ontvangen 1.3 miljoen toeristen. Ons eigen Giethoorn? 2.630 inwoners tegen 350.000 Chinezen alleen al. Deze steden of dorpen hebben allemaal gemeen dat hun infrastructuur totaal niet meer is opgewassen tegen deze hordes. Het lokale leven wordt verpletterd door toeristische monocultuur. Steden als Amsterdam, Londen of Parijs zijn op zichzelf groot genoeg om hun lokale bewoners te ondersteunen en zelfs die barsten uit hun voegen. Dus denk voor je boekt. Die plaatjes die je overal ziet; dat zijn huizen waar mensen moeten wonen. AirBnB parasiteert daarop.

menstruatie

Ok, voor dit soort tradities hoef je dan weer minder respect te hebben

Reizen op Zwarte Zaterdag is oerdom kuddegedrag

Daar ik hier een sterke mening over heb, heb ik hier een hele blog aan gewijd. Maar het moet ook gewoon herhaald blijven worden, zodat we eens stoppen met deze toeristische massapsychose. Het houdt niet op, niet vanzelf…

Ik kan eigenlijk nog uren doorgaan…

Over je rommel opruimen, je een beetje respectvol gedragen bij andermans heiligdommen, niet te hard schreeuwen, stompzinnige selfies, niet naar landen gaan waar ze gek doen tegen homo’s of vrouwen of die politiek niet erg koosjer zijn en je niet als een god laat fêteren in een land waar ze van jouw maandloon een dorp een jaar lang kunnen voeden. Maar deze zaken zijn al snel nogal arbitrair. Hoe bijvoorbeeld om te gaan met het Saoudi-Arabië van het westen; de VS? Laten we elkaar namelijk geen mietje noemen; da’s ook gewoon een land met een streng religieuze inslag, een bedenkelijk politiek klimaat, religieus of racistisch geïnspireerde aanslagen en (in sommige staten) een negatieve houding ten opzichte van minderheden en vrouwen. De enige reden dat we niet te hoop lopen tegen de VS als vakantieland is omdat we het zien als onderdeel van onze Westerse wereld. Die afwegingen laat ik daarom graag aan jezelf over. Bovenstaande vier punten zijn echter prima uit te voeren, waar je ook heen gaat/wil gaan. Kunnen we dat gewoon even afspreken? Dat we met z’n allen iets minder domme toeristen worden?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.