Gran Canaria; 5 tips om te overwinteren als niet-bejaarden

Overwinteren in warmer oorden is bij uitstek een activiteit voor bejaarden. Dat betekent alleen niet dat iedereen zónder AOW per definitie is uitgesloten van deze activiteit. Sterker nog, ik denk dat de gemiddelde hardwerkende kantoortijger óók recht heeft om zijn winterdip te overwinnen met zon, zee en zomerse activiteiten. En dat kan dus bij uitstek op Gran Canaria!

Overwinteren op Gran Canaria; moet wel lukken, toch?

Overwinteren op Gran Canaria; moet wel lukken, toch?

Gran Canaria; wat praktische tips

Gran Canaria is één van de Canarische eilanden en ligt in de Atlantische oceaan ter hoogte van midden-Marokko. Een vlucht richting Las Palmas, de grootste stad én hoofdstad van de archipel, duurt daarom ongeveer 4,5 uur. Deze eilandengroep hoort bij Spanje, dus is onderdeel van de Europese Unie en dus betaal je met de Euro. De Canarische eilanden staan bekend om hun milde klimaat (er wordt gesproken van een jaarronde lente) en het landschap is bergachtig (om maar eens een understatement te gebruiken) en vulkanisch. Zorg er daarom altijd voor dat je een autootje huurt; dit maakt je verblijf stukken praktischer. Er is wel een bussysteem en je kunt natuurlijk, sportieveling die je daar zit te wezen, kiezen voor de fiets, maar gemak dient de mens op vakantie, he? Al met al; ideaal om aan die Hollandse winters te ontkomen!

Dit ding heet The Valley of Tears. Wil je hier écht gaan fietsen?

Dit ding heet The Valley of Tears. Wil je hier écht gaan fietsen?

Maak wandel- of fietstochten door de woeste natuur

Gran Canaria is dus bergachtig en vulkanisch, wat je heel wat mogelijkheden geeft voor outdoor vermaak. Reisman Tinus gaf je al een voorzetje in zijn blog over wandelroutes op de Canarische eilanden, maar de keuze is reuze. torens van bergen beklimmen (gewoon op sneakers, wandelschoenen zijn volkomen overschat en niet te vergeten; foeilelijk) en uitgestrekte duingebieden; je kunt je lol op. Ik gebruikte een ouderwetse offline wandelgids voor de beste routes. Dat is wel echt aan te raden, daar het 4G-bereik in de binnenlanden niet altijd even jofel is. Overigens zijn de officiële wandelroutes bewegwijzerd, dus verdwalen is uiteindelijk best een uitdaging. Welke wandelingen wil je absoluut gedaan hebben?

 • De imposante Roque Nublo, de wolkenrots. Je hebt ook een mooi uitzicht vanaf het nabijgelegen El Fraile.
 • Het vulkanische strand van La Isleta, waar de Atlantische oceaan met geweld tegen de rotsen slaat.
 • Over de rand van de uitgebluste vulkaan Caldera de Bandama turen.
 • Rond het ‘mooiste dorp van Gran Canaria’; Teror.
 • Langs de oceaankust op zoek naar het verborgen strand van Playa de El Puerto.
De imposante Roque Nublo.

De imposante Roque Nublo.

Rijd over moeilijk begaanbare bergpassen

Als je vindt dat autosport óók sport is, dan kun je je lol op op Gran Canaria. De bergwegen zijn vaak smal, uitdagend en doen denken aan de rally van Monte Carlo. Zo nu en dan rijd je óver de bergkam, wat een bijzonder ehh indrukwekkend gevoel is, een ravijn aan weerszijden van je auto. Maar ik zou je toch vooral willen aanraden om niet met je hand op de handrem door de hairpins te gaan, maar toch vooral te genieten van de uitzichten. Die zijn namelijk behoorlijk uniek; op de hoogste pieken waar je overheen rijdt kun je het hele eiland overzien, inclusief bergketens en de omliggende Atlantische oceaan. Dat ga je echt niet zo vaak meer tegenkomen. Overigens kun je het hele eiland in een dag rond gereden hebben, dus de afstanden zijn allemaal te overzien. Top tips:

 • Omhoog naar de Pico de las Nieves; met 1949 meter het hoogste punt van Gran Canaria.
 • De weg naar Cruz de Tejeda, een andere piek.
 • De GC-2 langs de kust afrijden.
 • De GC-210: een stoffige eenbaansweg die van boven een behoorlijke berg tot beneden in een dal duikt.

Geniet van het bijzondere licht van Gran Canaria

Ik heb daar al een beetje op zitten hinten, maar je kunt hier dus verdomme ver kijken. Da’s ook alvast een top tip; zorg voor een appartementje met een beetje uitzicht. Het licht op Gran Canaria is namelijk echt bijzonder. Is een beetje moeilijk uit te leggen, maar richt je  camera op eender welke plek op het eiland in lukraak welke richting en je maakt vanzelf een achterlijk mooie foto. En da’s niet alleen dankzij de omgeving, maar vooral dus door dit licht. Je hoeft geen Pulitzerprijswinnende fotograaf te zijn om hier met jaloersmakende plaatjes thuis te komen. Op een gegeven moment loop je zelfs het risico te lopen dat je nogal blasé wordt van al dat natuurschoon. Zet ook even je wekker, en dat hoeft dus niet eens zo heel erg laat te zijn in het najaar/winter, om even de zonsopgang bij te wonen.

Maspalomas; in de winter op het strand

Gran Canaria heeft zo’n aangenaam klimaat dat je hier in december op het strand kan liggen als was het mid-augustus. Op zich dus aardig ideaal om even van je winterdip af te komen. Dat kan op meerdere plekken, maar het strand bij Maspalomas is wel met afstand het mooist. Je kunt daar ook een mooie wandeling maken door Las Dunas de Maspalomas, een behoorlijk uitgestrekt duingebied, waar je je in de Sahara zelf waant.

Je bent in Maspalomas wel in een bijzonder kleurrijk gezelschap. Aan de ene kant is het een toeristenplaats à la Salou waar je dronken Engelsen op stag and hen-parties voorbij ziet komen (het heet niet voor niks Playa del Inglés), aan de andere kant vind je er een naturistenstrand dat gebruikt wordt door pensionado’s én door de gaycommunity. En een combinatie daarvan. Dus mocht je nog eens een Prins Albert willen zien bungelen zonder een darkroom in te gaan; dit is je kans.

Las Dunas de Maspalomas.

Las Dunas de Maspalomas.

Flaneren en winkelen in Las Palmas

Las Palmas is het meest urbane gebied van de Canarische eilanden en daar vind je eigenlijk alles wat je verwacht van een Spaanse stad. In het oude stadscentrum, op en rond de Calle Triana kun je flaneren, winkelen en tapas eten op terrasjes. Breng ook een bezoekje aan de overdekte Mercado Central, voor de soort van authentieke Las Palmase beleving. Ook vind je hier  bezienswaardigheden zoals de Catedral de Santa Ana.

Groente in overvloed in de Mercato Central.

Groente in overvloed in de Mercato Central.

Gran Canaria; voor als je van je winterdip afwil

Op deze manier is het goed mogelijk om te overwinteren én je lekker je leeftijd te voelen. Volgens mij is het zelfs goed mogelijk om je lekker het spreekwoordelijke mannetje te voelen na een weekje ontwinterdippen op Gran Canaria. Dusja, neem je wel even een flesje ron miel voor me mee? Is verdomde lekker en keimoeilijk te krijgen buiten de Canarische eilanden. Kleine moeite, na al die tips, toch? Dagge bedàànkt zeej, da witte!

Serieus: willekeurig welke richting levert fantastische plaatjes op.

Serieus: willekeurig welke richting levert fantastische plaatjes op.

5 antwoorden
 1. Diki
  Diki zegt:

  Supermooie foto’s. Leuke tekstjes. Krijg je zin van…kunt u mij ook een particulier / Immo aanbevelen indien ik zou willen overwinteren ? ( appmnt huren en of … kopen )
  Alle eilanden zijn anders…Fuerteventura ken ik vrij goed, GC een beetje. Kan je Fuerteventura een beetje met Lanzarote ? En GC met Tenerife ? Bedankt voor je bijdrage. Heel interessant !
  Doei doei !

  Beantwoorden
 2. Hugo Braun
  Hugo Braun zegt:

  Beste Diki,

  Dank voor je mooie woorden!😃 Altijd fijn om te lezen!

  Wat betreft je vragen: ik/we heb/hebben geen contacten in de plaatselijke markt om je aan een verhuurder te helpen. Ik denk dat meer gespecialiseerde websites over de huizenmarkt op de Canarische eilanden je daar verder mee kan helpen. We hebben gemengde ervaringen met verhuurders (via AirBnB of de reguliere kanalen), maar ik voel me niet fijn met het geven van individueel advies op basis van deze ervaringen en ik durf ook niet te zeggen of deze open staan voor verhuur op langere termijn.

  Qua het verschil tussen de eilanden: Reisman Tinus heeft alle eilanden bezocht en zijn ervaring is de volgende: Fuerteventura en Lanzarote liggen vlak onder elkaar, maar zijn erg verschillend. 1ste is ‘zandeiland’ (hoofdkleur=geel/wit) en 2de is ‘rotseiland’ (hoofdkleur=zwart, lees hier meer over in deze blog: https://www.reismannen.nl/2020/01/de-bijzondere-kleuren-van-lanzarote/ ). Op Lanzarote is wat meer te beleven/doen (o.a. dankzij ‘beschermer’ Cesar Manrique, lees meer over hem in deze blog: https://www.reismannen.nl/2020/02/lanzarote-de-bezienswaardigheden-van-cesar-manrique/) Beide behoren tot grote 4 (van de 7) en zijn 2 kaalste (weinig begroeiing) eilanden.

  Tenerife is met afstand ’t grootste eiland en heeft daardoor navenant veel te bieden. De grootte zorgt er ook voor dat het het meest gevarieerde eiland is, maar ook dat het het minste ‘eilandgevoel’ heeft. Veruit de grootste attractie is ’t maanlandschap op de hoogvlakte rondom de Pico del Teide (hoogste berg van Spanje, zie voor Tinus z’n wandeltips https://www.reismannen.nl/2019/05/7-prachtige-hikes-op-de-canarische-eilanden/) en de top zelf. Qua massatoerisme zijn Tenerife en GC (de andere 2 v/d grote 4) redelijk met elkaar te vergelijken; daar vind je hier ’t meeste van.

  Mocht je nog meer specifieke vragen over (de verschillen tussen) deze eilanden willen weten, dan kan Tinus je wellicht het beste verder helpen! Neem dan even contact met ons op via het contactformulier!

  Hoop je zo verder geholpen te hebben!

  Groet,

  Hugo

  Beantwoorden
 3. Ineke Manning
  Ineke Manning zegt:

  Wij echtpaar 70+ , beide wat moeilijk ter been, willen graag overwinteren op één van de Canarische Eilanden.
  We denken aan een periode van 3 maanden.
  We zijn zelf eens op Cran canaria geweest en dat was voor ons moeilijk om te belopen.
  We zaten in Patalavaca.
  Kunt u ons misschien adviseren waar we dan het beste naar toe kunnen?
  Met vriendelijke groet,
  Ineke Manning.

  Beantwoorden
  • Hugo Braun
   Hugo Braun zegt:

   Beste Ineke,

   Moeilijke vraag voor ons, aangezien ’toegankelijkheid’ niet echt iets is waar we op checken of door onze eigen omstandigheden mee geconfronteerd worden tijdens onze reizen. Reisman Tinus, onze Canarische eilanden-expert, heeft het idee dat Lanzarote en Fuerteventura het meest toegankelijk zouden moeten zijn. Dat gezegd hebbende, is het maar de vraag of een vulkanisch eiland en ‘slecht ter been zijn’ ooit een goede combinatie gaat zijn. Ik durf er in ieder geval mijn hand niet voor in het vuur te steken dat dit ook aan uw wensen gaat voldoen. U zou ook Madeira kunnen overwegen, maar ook dit is een vulkanisch eiland met vergelijkbare uitdagingen.

   Hoop dat u een mooie bestemming vindt!

   Groet,

   Hugo

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.