4 totaal random tussenstopplaatsen in Zuid-Duitsland

Je kent het wel. Je gaat met je auto op vakantie naar, ik noem maar wat, de Balkan, Slovenië, of Oostenrijk. En eigenlijk vind je dat een typhuseind rijden. Want je weet dat je na zes uur in een auto gezeten te hebben een uur in de wind stinkt, dat je al drie hoogoplopende ruzies had over je rijstijl en dat je kind of hond op de achterbank eigenlijk bij Venlo al niet te harden meer was. Het beste kun je dan een tussenstop inlassen in één van de (volgens en door mij) meest onderschatte vakantielanden van Europa: Duitsland. Maar in Zuid-Duitsland zijn zoveel verschillende plaatsen en plaatsjes, dat je geen idee hebt waar je nou goed aan doet. Daarom bij deze vier (nogal maar toch ook weer niet helemaal) random plekken in de Heimat waar je níet alleen je auto even langs de kant kunt zetten, maar ook warempel nog iets tofs te doen hebt!

Tussenstopplaats 1: Neresheim, kleinsteeds Duitsland in optima forma (en een bizar grote abdijkerk)

Neresheim is zo’n dorpje zoals der liebe Gott vroeger Duitse dorpjes maakte. Kleurrijke huisjes, een dorpskroeg waar je halve liters weizenbier kunt bestellen en waar mannen met vettige matjes in de nek nog vol zelfvertrouwen rondparaderen. Tegelijkertijd is dit ook een plek die volledig aan de (toeristische) werkelijkheid is onttrokken. Want boven het dorp torent een gigantische Abdij, inclusief fenomenale abdijkerk. Dit apparaat van een godshuis zou op een plek als Rome in zijn geheel niet misstaan, maar vind je nu terug midden in het Baden-Württembergse platteland. En had ’t in Rome gestaan, dan werd ’t platgelopen door honderdduizenden Chinezen per dag. En nu kun je het, voor volledig gratis en samen met de 5 bejaarden van de plaatselijke Zonnebloemafdeling, in al zijn glorie bekijken.

De adbij van Neresheim, boven het dal waarin het dorp ligt.

De adbij van Neresheim, boven het dal waarin het dorp ligt.

Het is ook zo’n bizarre plek, doordat er op geen enkele manier ruchtbaarheid aan wordt gegeven. Enige vorm van toeristische infrastructuur ontbreekt volledig; je kunt geeneens een koelkastmagneet van deze plek kopen! Nog sterker; het dorpshotel (samen met de bakkerij en een aantal restaurants) was hoogzomer gesloten. Net als de rest wat voor horeca moest doorgaan, buiten de plaatselijke kebabzaak. Omdat ze godbetert op vakantie waren. Tuurlijk, je kunt een aantal wandelingen maken (deze is de mooiste) in bosrijke en heuvelachtige omgeving. Maar verder is dit een oase van rust. Ideaal om even lekker weg van de snelweg te gaan! Op zoek naar een BnB? Ik sliep op deze plek. Je moet wél tegen een beetje rommel kunnen…

Tussenstopplaats 2: Bad Urach, Duits vakwerk in een fraai groen dal

Ook in Baden-Württemberg vind je een ander Duits plattelandscliché: vakwerkhuizen. Die staan dus niet alleen in Zuid-Limburg, zegt deze chauvinist zonder blikken of blozen. In Bad Urach vind je er overigens wel echt best veel, wat een ontzettend gezellig en licht kneuterig dorpscentrum maakt. Met behoorlijk wat horeca, dus hier kun je ook lekker pullen bier weghakken bij wijze van borreltijd of lekker Oudduitse hoeveelheden vlees als avondeten verorberen.

Het geweldige uitzicht bovenop de ruïne van Slot Hohenurach.

Het geweldige uitzicht bovenop de ruïne van Slot Hohenurach.

Maar Bad Urach heeft ook best wel veel te bieden voor den toerist. Zo is het een door de staat erkend kuuroord, wat altijd lekker is om de gemoederen wat tot rust te laten komen na de ontberingen van de Autobahn. Maar het heeft ook een indrukwekkende bospartij om heerlijk doorheen te wandelen, een heel fatsoenlijke waterval én in de omgeving vind je een aantal burchtruïnes met geweldige uitzichten over Bad Urach en het dal waarin het ligt. Dus je hoeft niet te bang te zijn dat je je hier gaat vervelen als je je tussenstop maakt! Op zoek naar een BnB? Ik sliep op deze plek.

Tussenstopplaats 3: Trostberg, Beierse gemütlichkeit aan de voet van de Alpen

Trostberg ligt eigenlijk in the middle of nowhere. En dat is best wel lekker. Om er te komen moet je namelijk door een lekker leeg landschap met wat akkers hier, slaperige dorpjes daar, wat sfeervolle bossen zus en wat alpenmeertjes zo. Beieren is stiekem echt wel heel erg mooi. In Trostberg zelf is eigenlijk nog best veel te doen voor een dorpje dat zo ver van alles afgelegen ligt. Er zijn een paar kledingwinkels in een gezellig winkelstraatje, een paar restaurantjes en een mooi kerkje. Op zoek naar een relaxte plek om voor je tussenstop? Wij sliepen in deze AirBnb.

Kleinsteeds Beieren: Trostberg by sunset

Kleinsteeds Beieren: Trostberg by sunset

Maar Trostberg is vooral een uitvalsbasis om de zuidkant van Beieren te ontdekken. Je moet er weer even voor de auto in, maar dan heb je ook wat. De Beierse Alpen liggen om de hoek, dus je kunt geweldige bergwandelingen maken op bijvoorbeeld de Obersalzberg of de Hochfelln. Een andere optie is de enorme Chiemsee, met z’n romantische kastelen op het Herrn- en Fraueninsel. Lekker een rondje varen op één van de veerboten of lekker zelf een bootje huren.

Tussenstopplaats 4: Memmingen, verrassend en nét iets minder kleinsteeds

Memmingen ligt nog nét in Beieren, op de grens met Baden-Württemberg en is met afstand de grootste plaats uit dit volkomen random rijtje, met z’n 45.000 inwoners. Memmingen heeft dan ook een behoorlijk centrum, waar je uitgebreid kunt shoppen, drinken en eten. Je kunt er een mooie wandeling maken langs de eeuwenoude stadsmuren of lekker ronddwalen langs pittoreske gebouwen, pleinen en watertjes. En, laten we wel wezen: het heeft z’n naam ook mee. Wij sliepen in deze AirBnB.

Het centrale plein van Memmingen

Het centrale plein van Memmingen

Als uitvalsbasis heeft Memmingen ook het nodig te bieden. Je kunt een dagje stedentrip in München maken en, als je daar zin in hebt, het voormalige concentratiekamp Dachau bezoeken. Aan de andere kant vind je de Bodensee voor wat ouderwetse waterpret. Maar wat dit gedeelte van Zuid-Duitsland echt om bekend staat, is het Disneyslot Neuschwanstein en zijn extreem romantische omgeving. Extreem toeristisch weliswaar, maar op een manier toch wel de moeite waard. Heb je wat meer moeite met die toeristische rommel? Rond het slot kun je een hele mooie wandeling maken door de Pöllatschlucht. Stukje aanrader naar de mensen toe.

Nog niet genoeg van (Zuid)-Duitsland?

Misschien wel lekker om dan door te rijden naar het voormalige Oost-Duitsland. Of check onze andere tips voor een vakantie bij onze oosterburen.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *