Zo maak je jouw ballonvaart onvergetelijk!

Op zonnige zomeravonden zie je ze vaak voorbijglijden, de zonsondergang tegemoet. Elegant, maar toch imposant. Ik was altijd benieuwd of een ballonvaart nou echt de moeite waard was. Goedkoop is ’t namelijk niet. En types als Fransje Bauer en Zanger Rinus maakten er liedjes over, dus hoe chique of exclusief kan die ervaring dan uiteindelijk zijn? Maar dat is ’t dus wél. En nogal uniek ook. In deze blog geef ik je wat tips om het meeste uit je ervaring in het wolkendek te maken!

Een ballonvaart; is dat nou eng?

Ik zou deze blog niet geschreven hebben als dat wél zo was, natuurlijk. Maar als iemand die weinig verloren heeft op hoogtes en het liefst vaste grond onder de voeten heeft, kan ik je vertellen dat je eigenlijk weinig merkt van de hoogte waarop je zit. Dus qua hoogtevrees had ik in ieder geval weinig te vrezen. Het stijgen en dalen van de luchtballon gaat zó geleidelijk dat het hetzelfde voelt als een berg opwandelen. En landen? Da’s een beetje afhankelijk van de wind. Wij stonden in één keer op onze plek. Weliswaar middenin een koeienvlaai, maar kleine dingen houd je toch. Dus is een ballonvaart eng? Neu…

Wat moet je zeker niet vergeten bij een ballonvaart?

Bij je boeking geef je een voorkeursdatum aan waarop jouw ballonvaart plaats zou moeten gaan vinden. Maar omdat een succesvolle, en risicoloze, vaart afhankelijk is van zoiets onbetrouwbaars als het weer, kan het best een tijdje duren voordat je afspraak definitief is. Dit krijg je vaak op de dag zelf pas te horen en kan zelfs nog worden afgelast als je al op de startlocatie bent. Maar als je ’t dan zover is, kun je maar beter goed voorbereid zijn:

  • Neem kleren voor verschillende temperaturen mee. Je vertrekt aan het begin van de avond, vliegt vervolgens naar een meter of 50-100 hoog en staat vervolgens in de invallende nacht in een waarschijnlijk leeg weiland. Tijdens de ballonvaart zorgt de gasbrander voor nogal verschroeiende hitte, maar zorgt de wind en de hoogte voor verkoeling, dus tijdens de vlucht zit je goed met enkel een jas of een dikke trui. Zorg voor wat extra laagjes voor als je na je ballonvaart op de bus terug staat te wachten.
  • Trek geen kleren aan die kunnen verschroeien of verbranden. Denk hierbij aan een nylonjas of truckerspet, tenzij je die dingen graag in je huid gebrand hebt. Ik had al gezegd dat die gasbranders gloeiend heet worden, toch?
  • Een hoofddeksel is wel handig. Want weer die gloeiend hete gasbranders op een dik metertje van je weelderige haardos. Of je vleespet, net zo verneukeratief.
  • Trek stevige schoenen aan. Je ballonvaart eindigt namelijk in een weiland van niet vooraf te bepalen kwaliteit. Op je slippers door de koeienstront is vet kut en wil je vermijden.
  • De ruimte in de mand is beperkt. Een rugzak mag je vaak niet mee aan boord nemen. Neem dus niet teveel mee. Eten en drinken is ook niet nodig; zo lang ben je niet weg.
  • Even pissen van tevoren. 

En wat moet je dan wél in een luchtballon?

Vooral je ogen uitkijken eigenlijk. En genieten van de stilte Afhankelijk van wanneer je gaat, de weersomstandigheden en vast nog een hoop voorwaarden die ik niet direct weet, ben je ergens tussen de anderhalf tot tweeënhalf uur onderweg. Het mooiste is ’t ook om een ballonvaart, eigenlijk net zoals met carnaval vieren, te doen op een plek waar je iets mee hebt. Ik vloog over het Limburgse heuvelland en zag de heuvels waar ik altijd overheen fiets, het dorp waar mijn moeder geboren en getogen is, het pannenkoekenhuis waar we vroeger altijd heen gingen, et cetera. Punt is wel dat de exacte route van de ballonvaart natuurlijk niet op voorhand te bepalen is. Ohja, top tip: een ballonvaart is dus een fantastisch cadeau voor je ouders, geloof me op deze.

Je wil (met Sharon) zweven in een luchtballon!

Het is écht een unieke ervaring. En wees gerust; niet in iedere luchtballon zit Zanger Rinus iets ondefinieerbaars te zingen over een van zijn scharrels. Je zweeft metershoog boven het land, terwijl de zonsondergang steeds indrukwekkender wordt. Dit is met geen drone te evenaren en is iets wat je absoluut eens in je leven gedaan moet hebben. Mocht je trouwens altijd al hebben zitten azen op een adelijke titel, maar zat ’t qua stamboom net niet mee? Een ballonvaart is de ideale manier om dat alsnog georganiseerd te krijgen. Na afloop wordt je namelijk uitgeroepen tot baron van de afstand die je net aflegde. Zo ga ik de geschiedenisboeken in als Baron van Maastricht tot Kuttingen. Kleine dingen houd je, ook hier, toch.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.