De 7 toerististenclichés van Gent, zodat jij ze níet hoeft te doen. Of wel. Kijk maar.

Je kent de Reismannen als een blog dat nogal wars is van de grote toeristenclichés. We trekken graag van leer tegen massatoerisme en proberen altijd te zoeken naar manieren om de meute te mijden. In ieder geval, ik hoop dat je daarvoor bij ons komt. Dat je dan hier deze blog over de grootste toeristenclichés van Gent tegenkomt, is dan ook een beetje atypisch. Ben ik met je eens. Maar ik was ten tijde van mijn bezoek aan deze Belgische stad nogal geblesseerd, dus minder mobiel, dus enigszins verplicht om me te beperken tot de meest voor de hand liggende activiteiten in deze Belgische stad. Maar zie het dus vooral als ’taking 0ne for the team’, een bewuste doch pijnlijke knieval, een manier om van een moeilijke situatie nog iets te maken. En, het grote voordeel voor jou is; je weet nu wat je níet (en hier en daar ook wel) hoeft te doen. Dus graag gedaan, he?

 

1. Met de boot over de Gentse grachten varen

Dit is in principe net zo erg als dat het klinkt. We kennen de toeristenboot als één van de, zo niet de, grootste toeristentrekker van ons land en als hét meest duidelijke voorbeeld van alles wat mis is met Amsterdam. Maar in Gent kunnen ze er dus ook wat van. Je hebt in ieder geval legio keuze aan aanbieders rond de haven en ook verschillende type bootjes waar je uit kunt kiezen, dus je kunt hier op ieder gewenst moment aan komen waaien om je in deze toeristenvrolijkheid onder te dompelen. Je vaart over de verschillende takken van de Leie die in de haven uitkomen en ziet vanaf het water uiteraard plekken waar je niet zou komen als je, zoals ik, alleen maar kunt huppelen. Extra punten krijg je hier als je ‘kapitein’ een grap maakt in de trant van ‘dit is de lijndienst richting Brugge’.

2. Rondhangen bij de haven van Gent en je vergapen aan de gevels van de grachtenpandjes

Op zich is dit wel een acceptabele activiteit overigens. Let er wel op dat de haven (de kades heten de Graslei en de Korenlei) een soort van epicentrum is van toeristisch Gent. Dus denk niet dat je hier even rustig kunt rondhangen. Maar het is natuurlijk wel een mooie plek om even een tijdje rond te hangen en te genieten van de middeleeuwse pracht en praal van Gent. Eten en drinken kan ik je hier dan weer van harte afraden; gezien de drukte en de plek is dit een typische tourist trap. Bij tip 7 vind je wat suggesties voor betere eettentjes.

3. Wel echt tof: het Lam Gods en/in de Sint Baafskathedraal

Eén van de beroemdste schilderwerken uit de late middeleeuwen en een met een geweldig verhaal. Een daarvan wordt bijvoorbeeld verteld in de film ‘The Monuments Men‘ (onder andere Matt Damon), een groep Amerikaanse soldaten die wilt voorkomen dat de Nazi’s aan de haal gaan met de grootste Europese kunstwerken. Zo belangrijk is dit werk dus, dat Hollywood een film maakte over het beschermen ervan. Dus als je er toch bent, zou ik deze even meepikken. Gouden tip is wel om van te voren een plekje te boeken, want je staat onherroepelijk in een rij. In het voorseizoen is dat nog te overzien, maar in het hoogseizoen moet je dat dan weer niet willen.

4. Het straatje met de meeste graffiti per vierkante centimeter

De Werregarenstraat in het centrum van Gent heet niet voor niets de Graffiti Street. Vooral het contrast tussen de omliggende eeuwenoude grandeur en de hysterische kleuren en vormen van de streetart in dit straatje zijn erg bijzonder. Je hoeft hier niet heen om mooie murals te zien, maar wel als je misschien zelf eens een tag wilt zetten. Omdat het een gedoogzone is, mag hier namelijk gewoon vrij gesprayd worden!

Het rauwe gedeelte van het Gentse centrum: de Werregarenstraat.

Het rauwe gedeelte van het Gentse centrum: de Werregarenstraat.

5. Friet uit een frietkot, Belgische wafels, chocolade en gebak: aan je cholesterol moet je werken

  • Het beroemdste frietkot van Gent vind je op de Pensmarkt, heet Friterie bij Filip en is te herkennen aan de ellenlange rij ervoor. Het is wel een ontzettend grappig en authentiek kot, maar friet kun je ook elders krijgen natuurlijk. Dus laat die authentieke rij-ervaring lekker lopen en leef je lubberende lijf uit bij een andere frietzaak.  Je wordt er bijkans mee doodgegooid.
  • Hetzelfde geldt eigenlijk voor Belgische wafels. Net zo alomtegenwoordig en absoluut noodzakelijk.
  • Voor de beste gebakjes, chocolaatjes en wat dies meer zij moet je wel even beter zoeken. Uiteraard heb je hier ook moeilijk veel opties, maar Aux Merveilleux de Fred in de Huidevettersstraat is je keuze.

6. Huur een fiets en verken groter Gent

Onze airBnB zat wat verder uit de stad en was al geboekt voordat mijn fysiek ongemak zich aandiende, dus we waren aangewezen op wat alternatief vervoer. Want je wilt toch wat drinken als je in een Belgische stad bent. Gent heeft gelukkig een goed werkend fietsenhuursysteem genaamd Donkey Republic, waardoor we niet alleen mobieler waren maar ook de stad op een andere manier konden bekijken.

Fietsen door het centrum van Gent.

Fietsen door het centrum van Gent.

7. Eten en drinken totdat je vanzelf naar huis rolt

Zoals eerder vermeld; aan je cholesterol moet je werken. Zo’n hoge bloeddruk komt niet vanzelf. Daarom hier een paar tips voor echt leuke bars en restaurants. Ook hier geldt dat het niet 100% toeristenproof is, maar leuk was ’t wel:

  • Voor je avondeten wil je echt langs bij Balls & Glory. Deze tent heeft de gehaktbal heruitgevonden, met bijzondere resultaten. Met oud-Vlaamse groentestoemp als bijgerecht en iedere zoveel tijd een nieuwe vulling in de bal.
  • Aan het pleintje op de Kalandestraat/Mageleinstraat is het op een zondagochtend heerlijk wakker worden met een lekker ontbijtje bij de Wasbar.
  • Aan de bijzonder genaamde straat Klein Turkije, aan de noordkant van de Sint-Niklaaskerk, vind je geen kebabzaken maar leuke kroegen en een verrassend goeie Italiaan: Pizzeria Guiseppe. Voor een restaurant op deze plek en dat eruit ziet om grote groepen te verstouwen, is het hier lekker eten. Dus wel enkel onder deze voorwaarden. Een paar deuren verderop zit Missy Sippy, waar je heen kunt voor een middagje cocktails lurken.

Nog meer tips voor een weekend Gent?

Reisman Lars bezocht Gent eerder tijdens een mannenweekend.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *