Zeilen op de Waddenzee: ’n alternatief weekend weg

Al vaak genoeg naar de Ardennen gegaan voor jullie jaarlijkse vriendenweekend? Ben je al met je kelderklasse voetbalteam een weekendje weg naar Salou geweest? Genoeg Belgische steden als Gent of Leuven onveilig gemaakt? Houd je ervan om een weekend lang flauwe woordgrappen over wallen, schepen, bakzeilen en beste stuurlui te maken? Ben je, kortom, op zoek naar een alternatieve en bijzondere manier om je mannenweekend door te brengen? Huur dan eens een oud vrachtschip van de bruine vloot en ga dan lekker over de Waddenzee varen!

Een oud vrachtschip van de bruine vloot: daarmee vaar je dan over de Wadden!

Een oud vrachtschip van de bruine vloot: daarmee vaar je dan over de Wadden!

En waarom is dat zeilen met zo’n oud vrachtschip op de Waddenzee nou leuk?

Misschien klinkt het een beetje belegen en dat neem ik je niet kwalijk. Zeilen geeft je toch een behoorlijk Helly Hansen-windstopper, Scapa-polo’s met opstaande kragen en leren bootschoenen-gevoel. En van zo’n vrachtschip uit de bruine vloot krijg je meteen visioenen van getatoeëerde scheepsankers en gele oliejassen. Maar als je puur op deze stereotypen afgaat, dan mis je dus de boot. Dus wat is nou de grote lol van zo’n weekend als dit?

1. Bier smaakt het lekkerst als je het verdiend hebt: ziedaar het aanmeerbier

Eén van de mooiste tradities van het (tijdelijk) leven als zeeman: iedere keer als je bent aangemeerd, mag je drinken. Dat doen zeemannen als jij nou eenmaal. En ze hebben daar een woord voor dat zo mooi is als een volley tegen onderkant lat: het aanmeerbier. Daar kun je dus je hele dag naar uitzien, mooi toch?

Zo ziet een aanmeerbier na een zware dag zeilen op de Wadden eruit.

Zo ziet een aanmeerbier na een zware dag zeilen op de Wadden eruit.

2. Iedere dag een nieuw avontuur!

Klinkt een beetje alsof je je inner Jack Sparrow vrij kunt laten op zo’n zeiltocht over de Wadden, maar da’s niet helemaal wat ik bedoel. De ene avond kun je lekker in het ruim pokeren en grootse verhalen vertellen, de andere dag sta je in de haven van Terschelling jezelf van de wereld te helpen in een visserskroeg en op de derde dag ga je lekker Vlieland over fietsen en daarna chillen op het strand met een rosétje. Maar ook die beste stuurman kan eens van z’n walletje afkomen en laten zien wat ‘ie kan.

3. Je komt onderweg nog eens wat aaibaar local wildlife tegen

De Waddenzee heeft natuurlijk wat extreem aaibaar local wildlife. Vooral zeehonden ga je zo goed als zeker tegenkomen. Maar we zagen ook een bruinvis onderweg en in de haven van Terschelling kwamen we nog een hoop lepelaars tegen.

4. Het is een unieke manier om de Wadden te zien

Heb jij al eens de giek over het bakzeil gefokt? Tegen de wind in opgeloefd? Nee? Wij misschien ook niet, zeker weten doen we dat eigenlijk niet. Het is namelijk een bijzonder taaltje, dat vaars. Hoe dan ook, een zeilweekend is een bijzondere en unieke manier om de Waddenzee en de Waddeneilanden te verkennen. Het verplaatsen zelf wordt onderdeel van je weekendgevoel, lekker deinend op de golven. Weer eens wat anders dan wadlopen of met het pontje heen en weer. Of, zoals Scooter al zong in ‘How much is the Fish’: The chase is better than the catch. En je leert nog eens wat nieuwe woordjes bij ook!

Waar moet je rekening mee houden als je op een oud vrachtschip gaat zeilen?

Naast dat je 90% van de tijd geen idee hebt wat de kapitein allemaal zegt, is het belangrijkste dat een vrachtschip in feite niet gemaakt is om mensen op een recreatieve manier te vervoeren. Dit komt met name tot uiting in de hoogte van de vertrekken. Dus ben jij een volleybalteam, tik jij de 1 meter 90 aan én heb je geen trek om het hele weekend je hoofd te stoten? Dan moet je dit idee misschien gewoon laten varen… Andere dingetjes:

  • Je hoeft niet zelf te kunnen zeilen, een kapitein én een matroos krijg je er gratis bij!
  • Elektriciteit is (beperkt) aanwezig. Telefoon opladen kan, maar daar is ’t ook wel mee gezegd.
  • Schepen van de bruine vloot hebben douches, maar ook die zijn zowel qua hoeveelheid warm water als qua hoogte beperkt. Dus even lekker een half uurtje jezelf terugvinden in het doucheputje na een avond doorhalen zit er niet in. In havens kun je wél gewoon fatsoenlijk douchen.
  • Koken is mogelijk, maar alleen als de boot in de haven ligt.
  • Een groot deel van deze authentieke zeilschepen ligt voor anker in havens als die van Harlingen.
  • Zeebenen zijn niet verplicht noch een vereiste. Ik had verwacht last te krijgen van zeeziekte, maar voelde me, op wat gedein in de kroeg na, prima!

Maar wat doe je dan tijdens zo’n weekendje over de Wadden zeilen?

Dat kun je dus allemaal een beetje zelf bepalen. Alhoewel. Je bent wel overgeleverd aan de weergoden natuurlijk. Wij wilden graag naar Terschelling (want Oerol was daar toevallig bezig) (wat op zich een goeie tip is: check even of er wat speciaals te doen is op de Waddeneilanden!) en het liefst nog andere Waddeneilanden aandoen. Andere opties die je hebt zijn over het IJsselmeer varen en bijvoorbeeld Hoorn en Enkhuizen of Friese kustplaatsjes aandoen of droogvallen. In dat laatste geval leg je de boot ergens midden op de Waddenzee en wacht je tot het water weg is. En dan lig je heerlijk rustig in the middle of nowhere te wachten tot het water weer terug komt. Wel even genoeg eten kopen op voorhand (en genoeg bier inslaan natuurlijk).

Maar je hebt het soms niet voor het kiezen. Je bent afhankelijk van stroming, beschikbaarheid van vaargeulen, eb en vloed en windrichtingen. Als je bijvoorbeeld richting Terschelling/Vlieland gaat, wordt ’t vaak al lastig om richting Ameland en verder oostelijk te varen. Ook Texel is vanuit deze eilanden een behoorlijk eind zeilen en kan daardoor soms al moeilijk te halen zijn als je lekker uit wilt slapen. Ook ben je afhankelijk van de beschikbaarheid van aanlegplekken in de haven. Normaal gesproken is dat geen probleem, maar bij evenementen (zoals Oerol) loopt de haven vol en kom je er niet meer in. Op je eerste avond maak je samen met kapitein een vaarplan voor je weekend. Hij of zij zal je dan ook de (on)mogelijkheden van de weersomstandigheden bespreken.

Zeilen op de Waddenzee; dat klinkt als hard werken.

Daarin heb je geen ongelijk. Het is echter ook maar net hoeveel energie je er zelf (individueel en als groep) in wilt steken. Je kunt met z’n allen in het ruim gaan zitten en je een ongeluk zuipen. Maar je kunt ook je handjes uit de mouwen steken en te luisteren naar de instructies van de kapitein en zijn matroos. Of kijken hoe je vrienden dat wél doen, terwijl jij lekker loopt te Tinderen/luieren op het dek/jezelf een ongeluk zuipt in het ruim. En ook al is ’t een zeilboot, ze zijn ook vaak uitgerust met een motor. Hoe dan ook; ervan uitgaande dat je ongeveer een uur of 5 per dag op zee bent, zal er hier en daar altijd wel íets moeten gebeuren.

Zeilen op de Waddenzee: het veelzijdige alternatief voor je weekend weg

Het is, kortom, een hele bijzondere ervaring. Sowieso is het zo nu en dan ook gewoon goed om te zien wie er van jouw vriendengroep handig is, wie echt allergisch is voor fysieke arbeid en wie de kantjes ervan afloopt. Wie kan écht niks voor z’n ochtendkoffie en bammetje met hagelslag, wie gaat altijd overstag en welke rat verlaat als eerste het zinkende schip. Zie het aldus als een soort van vlootschouw van je vriendengroep. En op z’n allerminst haal je eruit wie je kunt vragen bij je volgende verbouwing of verhuizing en wie alleen maar dood gewicht is!

Ohja: wil je weten welke boot wij gebruikten? Dat is de Bonte Piet. En vergeet niet, na zo’n weekend met je maten, het VIS in te vullen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *