Spaans Baskenland in vier gangen: culinair genieten en prachtige natuur

Reisman Lars toog in september met vriendin en trouwe viervoeter richting het Iberisch schiereiland. In plaats van Sodom-en-Gomorra-achtige plekken als Salou, Albufeira en Lloret of andere populaire bestemmingen als Andalusië, Valencia, Lissabon of Madrid, besloot hij naar het prachtig groene Spaans Baskenland te gaan, voornamelijk de streken Biskaje en Gipuzkoa. Deze regio mag gezien worden als het Mekka voor culinaire liefhebbers met maar liefst 5 noteringen in de World’s 50 Best lijst van 2019. En dan hebben we het nog niet over de heerlijke pintxos die je overal kunt krijgen: Voor Basken is eten een kunst. In dit blog een degustatiemenu met een aantal (culinaire) highlights van deze regio.

Amuses: Bilbao

Een goed menu begint natuurlijk met een aantal overheerlijke hapjes om de smaakpapillen lekker op gang te krijgen. Onze eerste stop was Bilbao, waar je een heerlijke eerste kennismaking krijgt met de cultuur van Spaans Baskenland. Van oudsher een industriestad, die langzaam opgekrabbeld is uit een diep dal. Volgens velen is dit te danken aan het Guggenheim-effect. Bij een wandeling door de stad mag dit opmerkelijk bouwwerk van architect Gehry dan ook niet ontbreken. Rondom het museum kun je bovendien gratis een aantal werken van kunstenaars als Jeff Koons en Anish Kapoor bewonderen.

Pintxos in Bilbao

Ook hadden we in Bilbao onze eerste aanraking met Pintxos: kleine hapjes die je op iedere bar van iedere kroeg of restaurant vindt en die typisch zijn voor de eetcultuur in Spaans Baskenland. Je kunt ze of aanwijzen of gewoon pakken en daarna afrekenen. Je servetje gooi je daarna gewoon op de grond. Twee plekken dicht bij elkaar waar je heerlijke pintxos kunt krijgen zijn La Viña del Ensanche en El Globo. Probeer bij de laatste vooral de krab met gesmolten kaas (Txangurro gratinado)! Ander toppers zijn Gure Toki op Plaza Nueva en Café Iruña. In deze laatste moet je vooral de specialiteit van het huis proberen: Lamskebab, vers gemaakt in de hoek van de bar.

Hondvriendelijk hotel

Nog even over ons hotel in Bilbao. Aangezien wij met onze hond op reis waren, wilden we een hotel waar genoeg ruimte was en groen in de buurt. Het hotel dat we kozen bleek een voltreffer: Hotel Artetxe. Gelegen boven op een heuvel met uitzicht over de stad met supervriendelijk personeel en veel aandacht voor je hond (eigen bedje, brokjes, waterbakje en hij mocht overal los). Enige kleine minpuntje van de ligging op de heuvel was, dat je makkelijk naar de stad kon lopen (20/25 minuutjes), maar dat voor de terugweg dit wat lastiger was. Gelukkig zijn de taxi’s in Bilbao niet al te duur.

Het voorgerecht: Azurmendi

Het eerste wereldberoemde restaurant dat we aandeden deze trip was Azurmendi. Gelegen net buiten Bilbao tegen een heuvelwand tussen de wijnvelden, vind je deze driesterrenzaak van chef Eneko Atxa. Al een paar keer verkozen tot meest duurzame restaurant ter wereld, gevestigd in een prachtig vormgegeven gebouw. Je kunt kiezen tussen twee ‘gastronomic experiences’ en wij kozen voor het seizoensgebonden menu (Adarrak; € 220,00). De andere optie is een menu met alle signature dishes van de chef (Erroak; € 220,00). Voordat je aan tafel gaat, word je eerst verwelkomd met een glas van de eigen Txakoli en daarna door een drietal belevingen geloodst: een picknick in de ontvangsttuin van het restaurant, een bezoek aan de keuken en een tour door de kas. In totaal krijg je zo’n 11 hapjes die stuk voor stuk fantastisch zijn.

Dan eindelijk aan tafel…

Daarna volgen ook aan tafel de heerlijke gerechten (en wijnen) elkaar op. Voordat het echte eerste gerecht komt, komen er eerst nog eens 5 heerlijke hapjes op tafel. Na dus in totaal 16!!! hapjes kan het menu dan eindelijk beginnen. Bijna alle gerechten waren voltreffers, maar omdat ook nieuwe dingen uitgeprobeerd worden door de chef, was er ook één gerecht dat we niet lekker vonden (inktvis). Risico van het vak en het zit intussen ook niet meer in het menu. Dit was echter een zeer klein smetje op onze totaalervaring. Hieronder afbeeldingen van een aantal favoriete gerechten.

Het tussengerecht: Rustig groen Spaans Baskenland

Na zo’n wervelend voorgerecht, is er even ruimte voor rust. En die is er in Spaans Baskenland ook voldoende te vinden in combinatie met een prachtige groene omgeving. Een eerste aanrader (zeker met hond) is Baketxe Baserria. Een stukje van de grote weg af over kronkelpaadjes, maar ideaal voor wat rust. Daarnaast is er ook nog een zwembad en jacuzzi waar je gebruik van kunt maken. In de omgeving vind je prachtige plekken als San Juan de Gaztelugatxe (pas op: heel veel trappen en veel toeristen, want extra bekend geworden als Dragonstone in Game of Thrones), het Urdaibai Biosphere Reserve, Guernica (van dat schilderij van Picasso inderdaad) en kustplaatsen als Lekeitio en Ondarroa. Een heerlijk gebied om gewoon wat doorheen te rijden, te wandelen en natuurlijk te eten. Waar je ook stopt, er is altijd wel een bar in de buurt met heerlijke pintxos!

Overnachten bij een ciderboer

Een tweede aanrader is Txindurri Iturri, een boerderij en ciderhuis, gelegen niet ver van de kust. Ook hier weer wat kronkelpaadjes om er te komen, maar dat brengt je wel op een heerlijk rustige plek. De gastvrijheid is hartverwarmend, net zoals de cider die ze zelf produceren. Iedere avond kun je er heerlijk eten – probeer vooral de steak! – met daarbij onbeperkt cider, die je zelf uit het enorme vat kunt tappen. Denk bij deze cider niet aan die vieze Jills of zo, maar denk aan appelwijn zonder bubbeltjes. Vanuit hier is het slechts een kort stukje naar kustplaatsjes als Deba en Zumaia. Tussen deze twee plaatsen in vind je een prachtig stuk kust: Geopark Zumaia. Je kunt met de auto redelijk dicht bij de kust komen en daarna kun je via een kleine wandeling tot op de zogenoemde Flysch komen. Een ander mooi natuurgebied om een wandeling te maken is Pagoeta Nature Reserve.

Het hoofdgerecht: Asador Etxebarri

Tijd voor het absolute culinaire hoogtepunt van de trip. Less is more is zeker van toepassing op dit restaurant. Waar bij Azurmendi de beleving en verschillende smaaksensaties centraal staan, staat bij Asador Extebarri het pure product en de barbecue centraal. Waar dit toe leidt: de beste garnaal, inktvis en steak die ik ooit gegeten heb (en dat zal waarschijnlijk ook zo blijven). Prachtig gelegen in het idyllische Axpe met uitzicht op Urkiola National Park (prachtig om een wandeling te maken ook). Beneden vind je nog gewoon de dorpskroeg, maar boven is het vermaarde restaurant van chef Victor Arguinzoniz. Alles (dus ook de toetjes) wordt bereid boven een houtgestookte grill en dat wordt hier tot in de perfectie gedaan. Geen poespas dus, maar gerechtjes met een heerlijke verfijnde rooksmaak, waarvan je hoopt dat die voor altijd in je mond mag blijven hangen. Ik denk dat de foto’s genoeg zeggen: een garnaal is een garnaal en een inktvis is een inktvis, maar dan wel de lekkerste die je ooit zal verorberen.

We verbleven overigens in het nabijgelegen Durango, een alleraardigst stadje met een directe busverbinding naar Axpe. De bus stopt letterlijk bij Asador Extebarri voor de deur. En vanuit hier kun je dus ook makkelijk met de auto naar Urkiola rijden om daar heerlijk te wandelen.

Het nagerecht: San Sebastian

Na al dat geweld, ben je natuurlijk op zoek naar iets om dit allemaal mooi af te sluiten. Daarvoor wil ik even San Sebastian (of Donostia zoals het in Spaans Baskenland heet) eruit lichten. Deze stad met strand staat namelijk het meest bekend om zijn uitstekende gastronomische cultuur en dat is meer dan terecht. Naast en groot aantal sterrenrestaurants zijn er namelijk talloze bars en restaurants waar je de heerlijkste hapjes kunt eten. Het doet soms (vooral door het publiek dat er komt) aan als een mondaine badplaats, maar dat maakt het niet minder mooi. Om echt de toerist uit te hangen kun je de funicular nemen naar Monte Igueldo. Naast een prachtig uitzicht over de baai en de stad, vind je hier ook een klein pretparkje met een achtbaan uit 1928!. Die kon ik als pretparkliefhebber natuurlijk niet overslaan. Een aantal plekken waar wij heerlijke pintxos hebben gegeten zijn Atari en Aste148, maar eigenlijk kun je overal naar binnen lopen en heerlijk eten. Ideaal om je menu mee af te sluiten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.