Een midweek staycation in Eindhoven: tips voor een thuisvakantie

Reizen naar verre (en minder verre) oorden is er even (terecht) niet bij, maar dat betekent niet dat je geen leuke vakantie kunt hebben. Ook vanuit je eigen huis kun je prima vakantie vieren. Reisman Lars besloot een weekje thuis te blijven en dat leverde een erg aangename midweek op. Het zal lezers van eerdere blogs niet verbazen, dat uit eten, wandelen en een pretparkbezoek de hoofdingrediënten waren.

Maandag: lunchen op sterrenniveau

Rondom Eindhoven vind je een aantal van de beste restaurants van Nederland met alledrie twee michelinsterren: De Treeswijkhoeve in Waalre (nr. 28 in de Lekker500 van 2019), De Lindehof in Nuenen (nr. 5 uit die lijst) en Tribeca in Heeze (nog twee treetjes hoger op nr. 3). Stuk voor stuk zijn zij een bezoek meer dan waard. Het eten is fantastisch en de sfeer is vrij ongedwongen. Om de midweek heerlijk af te trappen, werd gekozen voor een lunch bij de Lindehof deze keer.

Het fijne van lunchen is dat je lekker rustig kunt genieten van wat je voorgeschoteld wordt, en dat restaurants (ook tweesterrenzaken) vaak leuke luncharrangementen hebben, die een bezoek iets minder belastend voor de portemonnee maken. Vooral Tribeca heeft een prachtige all-in lunchdeal die in mijn ogen de beste prijs-kwaliteit deal is die je ergens kunt krijgen in Nederland.

Dinsdag: lekker wandelen en lunchen

Een beetje regen en een beetje wind houdt de wandelaar niet tegen, dus vandaag besloten we een wandeling te maken in de Maashorst. Dit oergebied in de gemeente Uden leent zich uitstekend voor een prachtige wandeling. Er grazen taurossen en exmoorpony’s in het gebied, maar die hebben zich deze keer niet laten zien.

Na de stevige wandeling van een kilometer of negen, is het natuurlijk tijd om te lunchen. Een lekkere hamburger met lokaal biertje: dat is vakantie! Eetcafé ’t Pumpke in Nistelrode (aan een mooi pleintje) was hiervoor het perfecte decor. En de rest van de dag? Lekker thuis niks doen!

Woensdag: vliegen in Phantasialand

Eerder heb ik al wat geschreven over de Efteling en Puy de Fou, dus het moge duidelijk zijn dat ik een attractieparkliefhebber ben. En als dan een pretpark in de buurt een unieke nieuwe attractie opent, dan wil ik daar zo snel mogelijk bij zijn natuurlijk. Dus op de woensdag bezochten we Phantasialand, gelegen in Brühl en dat ligt dan weer net onder Keulen. Vanuit Eindhoven rijd je er in zo’n anderhalf uur naar toe.

Phantasialand is qua oppervlakte een klein park, maar daarin weten ze prachtige themagebieden te realiseren met een aantal fantastische attracties. Vooral achtbanen Taron en Black Mamba zijn van wereldklasse, maar er zijn voldoende andere unieke attracties en leuke shows om een heerlijke dag te hebben.

Donderdag: maar weer eens lunchen

Zoals gezegd biedt een vakantie in je eigen huis de mogelijkheid om bij wat restaurants in de omgeving te gaan lunchen. Het is namelijk vakantie, dus zelf koken komt nicht im Frage. En de lokale horecaondernemers kunnen wel wat ondersteuning gebruiken. In de gemeente Bergeijk vind je het dorpje Riethoven. In een prachtig pand vind je hier een uitstekend restaurant: Vandeijck.

Een gastvrije ontvangst, heerlijke gerechten en wijnen: wat wil een mens nog meer. Ga dus af en toe een beetje van de gebaande paden af en je zal zien dat er op veel plekken in jouw eigen woonomgeving ook onontdekte restaurants te vinden zijn, die jouw bezoek meer dan waard zijn.

Vrijdag: wandelen en oorlog

Op de laatste dag van de midweek pakten we de auto naar Vierlingsbeek, om vanuit daar een wandeling te maken door het Maasheggengebied, het oudste cultuurlandschap van Nederland. Tussen de heggen die de landbouwgronden van elkaar scheiden en langs de Maas is het lekker flaneren. Het zal je niet verbazen dat de wandeling afgesloten werd met een borrelplankje in de lokale kroeg.

Na het wandelen was het tijd voor oorlog. Althans, een museum bezoeken dat hierover gaat. In Overloon kun je namelijk het Oorlogsmuseum vinden. Als trotse eigenaar van een museumkaart is er gratis toegang (na reservering). Het museum heeft een aantal tentoonstellingen en de meest in het oog springende is de hal met allerlei oorlogstuig. Leuk detail is dat er een fietsbrug door deze hal loopt.

Naast al het materiaal is er ook een aantal verhalende tentoonstellingen met de indrukwekkende geschiedenis van WOII in Nederland, maar ook specifiek in de regio Venray/Overloon. Ook voor kinderen een erg interessant en leuk museum. En voor de hondeneigenaren: trouwe viervoeters mogen mee!

En om de midweek af te sluiten? Eten natuurlijk! Voor de authentieke Mexicaanse keuken moet je in Eindhoven bij Mis Amores zijn. Zelfgemaakte taco’s met Mexicaanse biertjes, je waant je even in een taqueria in Mexico-Stad of Guadalajara of waar dan ook in Mexico. De perfect afsluiter van een midweekje vakantie thuis!

Een weekje thuis…

…is zo erg dus nog niet. Verken je dorp, stad, omgeving en geniet van alles wat er allemaal te beleven valt (bijvoorbeeld lekker wandelen of eten). Maar vergeet ook zeker niet te genieten van een goed boek en van even tot rust komen thuis. Zo voelt zo’n weekje echt als vakantie!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.