Schiermonnikoog: dagtocht naar het een-na-kleinste Waddeneiland

Het Waddengebied is uniek in zijn soort. Niet voor niets heeft dit natuurgebied de UNESCO Werelderfgoedstatus. Wil je ook eens dat eilandgevoel op één van de eilanden ervaren, maar heb je weinig tijd en/of blijken alle eilanden helemaal volgeboekt? Geen nood! Schiermonnikoog leent zich prima voor een dagtrip. Reisman Tinus ging er naartoe op een hete zomerdag.

Verkoeling op Schiermonnikoog

Je bent een paar dagen kamperen. Omdat er hoge temperaturen zijn voorspeld, heb je bewust voor het noorden van het land gekozen. In dit geval een kleine boerderijcamping in Veendam, Groningen. Dan blijkt dat het wel erg warm wordt. Heet zelfs. Iets met mussen en een dak. Op het nieuws wordt dit telkenmale bevestigd: voor vrijwel het hele land wordt een hittealarm afgegeven. Met uitzondering van het Waddengebied. “Wacht eens even,” denk je dan terwijl je puffend voor je tent zit en de reuzel al door je bilnaad loopt. “Zover zitten we hier niet van die Waddeneilanden af.” Vanaf Veendam is het nog een uurtje rijden naar de kust. Da’s goed te doen. Helemaal als je er de vorige dag al een wereldreis vanuit Tilburg op hebt zitten. Schiermonnikoog blijkt de dichtstbijzijnde optie. 

Op Schiermonnikoog!

Op Schiermonnikoog!

Hoe kom je op Schiermonnikoog?

Met de boot. Dûhhh. Eerst even terug naar je aardrijkskundelessen op de basisschool: TVTAS, weet je nog wel? Oftewel, Schiermonnikoog is het meest oostelijk gelegen Nederlandse Waddeneiland. En het kleinste dus. Met nog geen duizend inwoners is het zelfs de kleinste gemeente van Nederland, qua inwoners. Je vindt er één dorpje dat dezelfde naam draagt als het eiland, maar in de volksmond ook wel als ‘Dorp’ wordt aangeduid. Lekker to the point.

Schiermonnikoog Dorp in de verte

Dorp in de verte

De veerboot vertrekt vanuit de haven van het Groningse Lauwersoog. De overtocht kost je slechts drie kwartier en de prijs is ook alleszins acceptabel. Je auto kan, nee moet je achterlaten op het vasteland. Die heb je ook echt niet nodig op het eiland dat vooral bekend is door telkens als eerste met een verkiezingsuitslag te komen. Neem je fiets mee (wel extra voor betalen bij de overtocht), huur een fiets bij aankomst (van tevoren reserveren is aan te bevelen) of doe geen van beide en trek er net als ik te voet op uit.

Fietsen is populair op Schiermonnikoog

Fietsen is populair

Wat is er te doen op Schiermonnikoog?

Verwacht geen enorm spektakel en tal van topattracties op dit eiland. Je komt hier voor de rust. Het feit dat het eiland autoluw is, versterkt dit nog eens. Wat er dan wel te zien en te doen is? 

1. Dorp

Vanaf de veerdam is het ruim 3 kilometer naar het dorp, dat teruggaat tot de zeventiende eeuw. Dit is het kloppend hart van het eiland. Alle noodzakelijke voorzieningen vind je hier. Zeker in de zomerperiode tref je hier veel medetoeristen aan. Het dorpje is dan ook erg ingericht op toerisme. Her en der in het dorpshart zie je restaurantjes, hotels, vakantiehuisjes en souvenirswinkeltjes. Toch oogt het dorp schattig, vooral door de voor de Waddeneilanden zo kenmerkende (commandeurs)huisjes. Een vuurtoren mag vanzelfsprekend niet ontbreken.

2. Het Wad

Hét unieke van een Waddeneiland is en blijft toch wel het Wad. Zeker bij laagtij blijft dit iets bijzonders. De geur, de drooggevallen zandplaten, de geultjes waardoor nog wat water stroomt, de ontelbare vogels die hun kostje bij elkaar scharrelen. Nergens anders ter wereld tref je zo’n getijdengebied aan. Op de dijk tussen de veerdam en het dorp ervaar je deze ‘Waddenexperience’ al heel goed.

Het Wad van Schiermonnikoog bij laagtij

Het Wad bij laagtij

3. Bunker Wassermann

Langs de weg van het dorp naar het Noordzeestrand ligt, ongeveer midden op het eiland, Bunker Wassermann. Deze bunker is tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gebouwd en maakte deel uit van de Atlantikwall. Niet geheel toevallig ligt deze op de hoogste duin van Schiermonnikoog en vormt het dus een prachtig uitkijkpunt. Iets verderop kan je het Bunkermuseum Schlei bezoeken. Hier kan je nog meer te weten komen over Schiermonnikoog en de Tweede Wereldoorlog. Overigens kom je verspreid over het eiland ook mooie zwartwitfoto’s met informatie ter ere van 75 jaar bevrijding tegen.  

4. Vredenhof

Vanaf Bunker Wassermann loopt een paadje naar Begraafplaats Vredenhof. Verstopt tussen het groen liggen hier drenkelingen en oorlogsslachtoffers uit beide Wereldoorlogen. Een intiem en vredig tafereeltje.

Begraafplaats Vredenhof op Schiermonnikoog

Begraafplaats Vredenhof

5. Noordzeestrand

Voor een paar uurtjes op het strand of een lange strandwandeling moet je op het Noordzeestrand van Schiermonnikoog zijn. Vergeet overbevolkte Noordzeebadplaatsen als Scheveningen en Zandvoort; hier vind je rust en ruimte! Oké, bij de hoofdstrandopgang voorbij Strandpaviljoen Marlijn ligt nog een flink aantal zonaanbidders te bakken. Maar naarmate je verder oostwaarts loopt, waan je je steeds meer aan het einde van en alleen op de wereld.

 6. Kobbeduinen

Als je vanaf de veerdam niet links naar het dorp, maar rechtsaf slaat en het fietspad tot het einde volgt, kom je bij de Kobbeduinen. In dit afwisselende duin- en kwelderlandschap snap je helemaal waarom de Wadden voor een wildernis doorgaan. Voor vogelaars is dit een eldorado. Smalle paadjes over soms drassige ondergrond leiden je door dit natuurgebied en meermaals word je getrakteerd op prachtige panorama’s. Blijf overigens niet te lang stil staan; voor je het weet word je kapot gebeten door ik weet niet hoeveel gruwelijk irritante dazen. Uiteindelijk bereik je het oostelijke (verlaten) deel van het Noordzeestrand. 

Schiermonnikoog: een ‘cool’ eiland

Schiermonnikoog is heerlijk, zeker als je van rust en natuur houdt. En ja, het is er inderdaad een paar graadjes koeler dan op het vasteland en tijdens extreme hitte dus een stukje aangenamer. Nog steeds goed warm overigens, zeker in het binnenland. Maar Schiermonnikoog, en in bredere zin het hele Waddengebied, is veel meer dan alleen een hitte-escape. Oké, ik ben misschien een beetje gekleurd met een ouweheer die de Van Dale poogt uit te breiden door zichzelf als ‘Wadden-o-fiel’ te bestempelen. De appel valt niet ver van de boom zullen we maar zeggen.

Veerboot naar Schiermonnikoog bij eb

Veerboot bij eb

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *