Mols Bjerge, het einde van de wereld vlakbij Aarhus

“Ga je naar Denemarken? Man dat wordt hartstikke saai”. Dat werd in mijn omgeving gezegd. Niet eenmaal, nee vaker zelfs. “Dat is net als Nederland”. Euh alsof Nederland niet gewoon fantastisch mooi en afwisselend is. Bovendien, een weekje Denemarken met zowel Legoland Billund (check de blog), de stad Aarhus en Nationaal Park Mols Bjerge op de agenda. Daar kon ik me geen saaie reis bij voorstellen. Hoe ik het ervaren heb? Ik zou niemand de trip afraden. Integendeel, juist aanraden. En dan zeker met inbegrip van National Park Mols Bjerge. Op een halfuurtje rijden van Aarhus vind je daar namelijk het einde van de wereld. Rust, ruimte, natuurschoon, kneuterigheid. Oordeel zelf.

Vergezichten in Mols Bjerge.

Vergezichten in Mols Bjerge.

De vriendelijke heuvels en koolzaadvelden

Het landschap kenmerkt zich door vriendelijke heuvels die aan de horizon wegkronkelen. Ze zorgen ervoor dat je steeds weer een ander perspectief krijgt op de omgeving. Omdat wij er eind april/begin mei waren, gaf het landschap ons het cadeautje van tientallen felgele velden vol met koolzaadbloemen. Adembenemend en sprookjesachtig. Daarnaast nodigen de smalle kronkelwegen je om uit te dwalen.

De eindeloze hagelwitte stranden

Het NP heeft een behoorlijk lange kustlijn (>200 km) die zich grillig vormde al in de ijstijd. Die ijstijd was trouwens ook verantwoordelijk voor de heuvelvorming. Naast de nodige rotsen heeft de kustlijn een hele serie aan prachtige stranden. Enkele daarvan hebben het eco-label ‘blauwe vlag’ wat betekent dat ze tot de mooiste stranden behoren. Mooi vooral vanwege ‘schoon en duurzaam’, zowel op het land als in het water. Wij verbleven langs het Begtrup Vig strand. Hier konden we kilometers lang uitwaaien met een stevige wind en mooie wolkenluchten. De wind maakt dat watersporten goed mogelijk is en op diverse plekken zagen we wind- en kitesurfers op het water.

De schaarse typische bezienswaardigheden

Er zijn niet heel veel grootse bezienswaardigheden in het NP. De meeste dorpen kennen een handvol huizen en inwoners, maar er staan vaak wel mooie witte kerkjes die afsteken tegen de wolkenluchten. Ook is er een aantal grafheuvels met steencirkels. Onze hunnebedden zeg maar. Bijzonder om te zien en ook wel eng om onder de grootste steen te beseffen dat die maar op 2 punten steunt. De ruïne van het vroegere kasteel Kalo is ook het benoemen waard. Via een 500 meter lange zeer smalle strook land bereik je dwars door het water de ruïne op een ieniemienie schiereilandje.

De vuurtoren

Ten slotte vind je op het schiereiland Helgenaes helemaal aan het einde een mooie vuurtoren. Gelegen langs een ruige kust. In de verte een blik op Aarhus. Startpunt van een leuke (klim)wandeling. En bijzonder is dat je in het huisje direct onder de vuurtoren kunt overnachten.

De vuurtoren op Helgenaes.

De vuurtoren op Helgenaes.

De kabouterhuisjes in Ebeltoft

Ebeltoft is naast de vele kleine dorpjes eigenlijk de enige stad van het NP. Mooi gelegen langs het water met dus veel bootjes en een prachtig VOC-achtig schip dat dienst doet als museum. Wij waren er vooral voor dat ene kneuterige straatje met hobbelige stenen en typische kabouterhuisjes. Bij een wandeling door het oude en sfeervolle centrum tref je de nodige restaurants, ijssalons, winkels, kappers en andere voorzieningen aan. Alles wat je in de rest van het NP niet tegenkomt.

De houten vakantiehuizen

Het gebied staat werkelijk vol met prachtige typische houten vakantiehuizen. Wij verbleven bijvoorbeeld in een AirBnB woning van Amerikanen met een huis in Denemarken. Locatie Strand (zo heet het plaatsje). Het was in het hele NP lekker rustig toen wij er waren. Maar aan de andere kant zal het er vast in de zomermaanden een stuk drukker zijn. Je moet wel van de natuur houden en veel voorzieningen vind je er dus niet. Maar saai, nee. Voor ons was 2 dagen en nachten misschien net te kort. Op zich lang genoeg om met een huurauto het NP te verkennen. En ook prima te combineren met een stedentrip naar Aarhus, wat onze volgende bestemming was.

Onze Airbnb in Strand.

Onze Airbnb in Strand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *