Gent voor een legendarisch mannenuitje

Wij Reismannen gaan graag op mannenweekenden. Reisman Simon beschreef al ons gezamenlijk bezoek aan Duisburg. Het recept voor een ultiem mannenweekendje werd ons gegeven door Reisman Tinus. Je kunt er dus voor kiezen om met zijn allen sociaal geïsoleerd in een huis te gaan zitten en daar zo weinig mogelijk uit te komen. Dat kan, maar je kunt er ook een stedentrip van te maken.

Bij zijn bezoek aan Gent vroeg Reisman Lars zich af: kun je deze ingrediënten van het ultieme mannenweekend ook toepassen op een stedentrip? En zo ja, voldoet Gent dan?

1. Veertien vrienden

In dit geval bestond de groep uit maar liefst veertien mannen die elkaar allemaal kennen van hun gezamenlijke (vaak door beperkte kwaliteit gekenmerkte) voetbalverleden bij de plaatselijke FC. Intussen zijn de meesten van ons óf gedegradeerd tot veteraan óf zelfs helemaal gestopt. Dat laatste is in de meeste gevallen maar beter ook. Naast het voetbal is ook de carnaval een verbindende factor. Als CV De Koninck doen we al sinds jaar en dag actief mee aan carnaval in Klotland. Sommigen van ons zien elkaar heel geregeld, anderen slechts sporadisch. Dat maakt een weekendje weg de ideale manier om een heel klein beetje bij te kletsen, maar toch vooral om te ouwehoeren.

2. Het verblijf

Bij een stedentrip is het vakantiehuis wat minder van belang. We proberen altijd wel een locatie te vinden met gezamenlijke ruimte, zodat we daar kunnen ontbijten en eventueel wat kunnen bijkomen van de vorige avond/nacht. Je komt dan vaak terecht in een appartementencomplex of iets dergelijks, want grote vakantiehuizen zijn midden in de stad erg dun gezaaid.

Ook in Gent was dat het geval. We verbleven in Holiday Studio Edville alwaar we verdeeld over drie slaapkamers, meestal in stapelbedden, konden slapen. Geen hoogvlieger dit complex, maar ach, het was alleen maar om te slapen. En op zich natuurlijk supergezellig dat, als je zelf net wat eerder naar huis bent gegaan, je vrienden door het maken van een hoop herrie nog even checken of je nog wel leeft.

3. Bier, bier en nog eens bier

En dan bedoel ik geen pils natuurlijk, maar echt bier! België en zeker Gent kent al sinds de Middeleeuwen een cultuur van bier drinken en dat is gelukkig tot vandaag de dag te merken. Talrijke kroegjes waar de blondjes, dubbels en trippels over de toonbank vliegen. Wij ondernamen op vrijdagmiddag een stadstour/kroegentocht, waar ons door een gids (laat ik hem karakteriseren als apart) de geschiedenis van Gent en het bier verteld werd. Onderwijl liepen we van kroeg naar kroeg waar we verschillende bieren voorgeschoteld kregen. Ondanks dat onze gids gelukkig niet per woord betaald hoefde te worden (lees: hij lulde nogal veel), toch een leuk begin van het weekend!

Graffity

Graffitistraatje

Nadat we punt vier verorberd hadden, hebben we koers gezet richting Praatcafé (dus geen karaokebar, mannen) de Dulle Griet. Vooral populair onder toeristen, waar we onszelf ook toe moeten rekenen, en bekend om de glazen van 1,2 liter!!! Hiervoor dien je wel één van je schoenen af te staan, dit om het jatten van het glas tegen te gaan. Niet de beste kroeg in Gent, maar als je graag een heel groot glas bier wilt (mannen!) dan moet je dus hier zijn. Onze avond werd afgesloten bij Bar des Amis en door sommigen in danstempel Charlatan. Op zaterdag eindigden de die hards van de groep in ambiance café de Viking.

4. Kilo’s vlees en eieren

Voor eieren was gezorgd door de organisatie, dus deze konden bereid worden in een keukentje waar je je kont nauwelijks kon keren. Ik ben geen ei-eter, dus voor mij is het vlees veel belangrijker. Aangezien we met een groep zijn van mannen rond de 40, vinden wij goed eten erg belangrijk tijdens zo’n weekendje en daar hoort natuurlijk vlees bij. Een eerste lunch vond plaats in het Frites Atelier, de high class frietzaak van Sergio Herman. Leuk om een keer te eten, wel behoorlijk aan de prijs (€ 5,45 voor een frietje met twee sausjes).

Op de vrijdagavond stond dan de grote homp vlees op het menu, die we verslonden hebben in Restaurant De Grill. Prima T Bone steak in het oude belastingkantoor van Gent. Op zaterdag werd de lunch gecombineerd met het competitieve element (zie punt 6) en het diner met de sportieve activiteit (zie punt 5).

5. Een (passief) sportieve activiteit

Bij een mannenweekend hoort het bezoeken van een sportwedstrijd. Het sportieve element ondernemen we dus niet, maar ondergaan we. Na eerder rugby in Edinburgh en een onvervalste voetbalderby in Praag, stond deze keer de befaamde Zesdaagse van Gent op het programma. Baanwielrennen dus in het beruchte Kuipke: korter en steiler en dus volgens de kenners, spectaculairder. En spectaculair is het!

Ik ben geen groot (baan)wielerfan, maar wel een sportliefhebber in het algemeen, dus zo’n avondje op een volgepakte middenvloer met een biertje (of 2) en een broodje worst in de hand was een perfecte activiteit. Bij een zesdaagse is de sport belangrijk, maar drinken net zo. In zo’n 15 onderdelen verschijnen de heren (en soms de dames) aan de start om te strijden om de eindoverwinning. Ondersteund door duizenden toeschouwers en een muziekje, zorg dat voor een prima sfeertje. Een aanrader dus, behalve als je heel erg op zoek bent naar punt 7, want die zijn er aanzienlijk minder dan mannen.

6. Een competitief element

Winnen is belangrijker dan meedoen, en een onderling wedstrijdje mag dan ook niet ontbreken. In teams verdeeld hebben we op zaterdagmiddag Flikken Gent lunchspel gespeeld. In de binnenstad van Gent moest gespeurd worden om erachter te komen wie de moord gepleegd had, met welk moordwapen en waar. Het speuren werd afgewisseld met een driegangenlunch op drie locaties in de binnenstad. Een leuke en lekkere activiteit om de stad wat beter te leren kennen, hoewel er met minder speuren en veel googelen ook een eind te komen was.

7. Vrouwen

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat vrouwen een kleine rol hebben gespeeld in Gent. Nou moet ik ook toegeven dat ik als Sjaak Afhaak de twee danstempels heb overgeslagen, maar ik ga ervan uit dat voor Gent hetzelfde geldt als voor andere steden en dat er dus voldoende dronken dames (en heren) te vinden zijn om ook op dat gebied een goed weekend te hebben, voor de vrijgezelle heteroseksuele mannen onder de lezers.

Conclusie

Al met al komen toch de nodige elementen van een mannenweekend wel overeen, zij het in de gesloten inrichting van een huis in de Ardennen of een bliksembezoek aan een stad.  Bij een weekend in een huis, is het huis zelf wat belangrijker en bij een weekendje in een stad is de stad zelf dan weer wat meer van belang. Gent is mij erg goed bevallen voor een weekendje weg: de (bier)cultuur zorgt voor een ideale omgeving. Want uiteindelijk gaat het toch maar om één ding: dat je met je vrienden even weg van de vrouw bent om een weekendje lekker door te zakken.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *