Puy du Fou: een adembenemende reis door de Franse geschiedenis

Op zo’n 800 kilometer onder Eindhoven ligt in het Franse plaatsje Les Epesses het themapark Puy du Fou. Reisman Lars bezocht dit unieke park en was erg onder de indruk. Geen attracties zoals we die kennen uit de Efteling en de kermis (op één kleine carrousel na dan): alleen maar shows en unieke belevenissen en allemaal gebaseerd op de Franse historie. Klap op de vuurpijl is La Cinéscénie: het grootste avondspektakel ter wereld.

Vrijwel onbekend in Nederland, maar erg bemind in Frankrijk

Bij weinig mensen zal de naam Puy du Fou een belletje doen rinkelen, toch is dit na Disneyland Parijs het best bezochte themapark van heel Frankrijk met zo’n 2,3 miljoen bezoekers per jaar! En al deze mensen komen dus niet af op spectaculaire achtbanen of zo, maar op het grote aantal indrukwekkende shows dat je kunt bezoeken. Dat maakt het ook een themapark voor alle leeftijden. Chauvinistisch als de Fransen zijn, draait eigenlijk alles om de historie van hun eigen republiek, dat is overigens geen bezwaar. Ik zal proberen niet al te veel in superlatieven te vervallen in deze blog, maar bij een bezoek aan Puy du Fou val je van de ene verbazing in de andere.

Ridders, Soldaten, Vikingen, Musketiers en nog veel meer

Puy du Fou kun je onderverdelen in het Grand Parc (het echte themapark zeg maar) en La Cinéscénie, de avondshow die net buiten het Grand Parc opgevoerd wordt. Over die laatste show later meer, eerst even de aandacht op het Grand Parc. De hoofdattracties van dit park zijn zes shows die allemaal ongeveer een half uur (of zelf iets langer duren). Van een enorme imposante Romeinse arena met gladiatoren tot een immens monumentaal theater met musketiers; van plunderende Vikingen tot Middeleeuwse ridderspelen: alle shows zijn indrukwekkend van omvang en er wordt gebruik gemaakt van unieke en grootse special effects. Ook zijn dieren een wezenlijk onderdeel van alle shows (in totaal leven er zo’n 1500 dieren in het park) met paarden en (roof)vogels als absolute hoofdrolspelers. Alle zes shows zijn fantastisch, maar mijn persoonlijke favorieten waren Le Derniere Panache en Le Bal des Oiseaux Fantômes.

En voor de musicalhaters onder ons (en daar schaar ik mezelf ook onder): Er is geen Viking die zijn wraakgevoelens uitdrukt in een draak van een liedje en ook geen achtergebleven vrouw die rouwt om haar overleden man door uit te barsten in een zeikerige ballade. Wat een opluchting!

Loop door de Franse geschiedenis

Naast de zes grote shows biedt Puy du Fou ook nog een aantal kleinere voorstellingen, parken en historische dorpjes waar oude ambachtslieden hun werk doen. Daarnaast is er een viertal overdekte walkthrough belevenissen, waarvan Le Premier Royaume de nieuwste aanwinst is. In deze attracties loop je als het ware door het verhaal heen. Een combinatie van echte acteurs en special effects, waardoor je helemaal ondergedompeld wordt. Le Premiere Royaume vertelt het verhaal van Clovis, de eerste koning van de Franken. Maar je kunt ook op expeditie met La Pérouse of je begeven in de loopgraven van Verdun, waar zich een liefdestragedie ontspint. Stuk voor stuk fantastisch!

Te veel voor een bezoek van één dag

Om alle shows en andere attracties van Puy du Fou te kunnen doen, is één dag niet voldoende. Voor de grote shows moet je zeker een half uur voor aanvang aanwezig zijn om er zeker van te zijn dat je een plekje kunt bemachtigen. En om niet de hele dag van show naar show te rennen met een strakke planning, waarvan uiteindelijk blijkt dat je het toch allemaal net niet gaat halen, is een langer verblijf pure noodzaak.

Gelukkig biedt Puy du Fou een aantal gethematiseerde verblijfsaccomodaties, zodat je twee (of meer) dagen kunt genieten. Omdat wij met onze hond op reis waren en hij niet toegestaan is in de hotels van Puy du Fou, verbleven wij op Camping l’Etang de Puy, op nog geen 10 minuten rijden van de GRATIS!!! parkeerplaatsen van Puy du Fou. Een heerlijke, kleine camping aan een meertje. Wij verbleven in tent 7, die in de schaduw aan het meer ligt: een echte aanrader en heel redelijk geprijsd! En omdat het zo dichtbij het park was, konden wij tussendoor even op en neer om onze hond weer de nodige aandacht te geven.

Wat een rust op de camping

En dan nog het pièce de résistance: La Cinéscénie

Deze voorstelling vormde in de jaren ’70 de aanzet tot wat Puy du Fou nu is en om het in één woord te omschrijven: superindrukwekkenduniekfantastischintens (of zoiets). In een minuut of 100 ga je door de hoogte- maar ook dieptepunten van de Franse geschiedenis. Gezeten op een tribune met zo’n 12000 andere toeschouwers, ontvouwt zich een schouwspel dat zijn weerga niet kent. Niet op een podium, maar op en om het meer voor het kasteel brengen zo’n 2300! vrijwilligers het verhaal tot leven. Samen met een indrukwekkend decor, fonteinen, vuurwerk, special effects en soundtrack, is het een lust voor het oog en oor. Het filmpje op de website van het park geeft een aardig beeld, maar de grootsheid is nauwelijks in beelden te pakken. Voor deze show moet je apart kaartjes kopen en die zijn er al vanaf 28 euro.

Maar ik versta geen woord Frans!

Alles is in het Frans natuurlijk. Is dat een probleem? Nee. Eigenlijk zijn alle voorstellingen ook alleen in het Frans goed te volgen. Daarnaast kun je met de app van de Puy du Fou vertalingen beluisteren (ook in het Nederlands) van de meeste shows. App downloaden en je eigen oortjes meenemen. Mijn ervaring is dat dit redelijk werkt, maar soms kan het door vertraging of een haperende telefoon/wifi ook wel storend werken. Soms kun je de voorstelling net zo goed zonder de vertaling bekijken.

Het is niet om de hoek, maar met een dagje rijden ben je er. Ik weet niet of het uit het bovenstaande op te maken was, maar wat mij betreft is het dus meer dan de moeite waard om voor een (lang) weekend naar Les Epesses te gaan. Of maak in ieder geval een tussenstop op weg naar het zuiden. Liberté, Egalité, Fraternité!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *