7 uitdagende fietsroutes voor wielrenners in Noord-Brabant

Als je, net als ik, vindt dat wielrennen de mooiste sport is die er bestaat, ben je, net als ik, waarschijnlijk altijd op zoek naar nieuwe en uitdagende fietsroutes. Mooie en afwisselende stukken fietspad waar je lekker op kunt trainen of die door de mooiste stukjes natuur gaan. In deze blog vertel ik je wat mijn persoonlijke favorieten in Noord-Brabant zijn, ter wielerleering ende racefietsvermaeck!

1. Wat Parijs-Roubaix voor in je fietsroutes: de Nieuwkerksedijk

Fan van Parijs-Roubaix? Heb jij er ook zo’n lol aan om van je zadel te trillen, terwijl je met je tanden je stuur recht probeert te houden? Dan kan ik je deze route van harte aanraden. Bijna 3 kilometer lang kun je jezelf en je racefiets geselen op de steentjes van de Nieuwkerksedijk. Helaas geen ouderwetse kinderkopjes zoals in het Bos van Wallers, maar deze bakstenen komen wat mij betreft dichtbij genoeg. Heerlijk doorstoempen terwijl je ingewanden door je ribbenkast klapperen; het is weer eens wat anders dan het vlakke beton van het gemiddelde rode fietspad. Mooi als je op zoek bent naar wat afwisseling in je zondagse fietsroute!

Een stukje Parijs-Roubaix in je tourtocht: voor minder dan slecht wegdek kom ik m'n bed niet uit.

Een stukje Parijs-Roubaix in je tourtocht: voor minder dan slecht wegdek kom ik m’n bed niet uit.

2. Intervallend van Nederland naar België: het Bels Lijntje

Het Bels Lijntje is een breed fietspad van 30 kilometer tussen Tilburg en het Belgische Turnhout, op de route van een oude spoorlijn tussen beide steden. Daarmee is het een kaarsrecht tracé, wat alleen zo nu en dan wordt doorsneden door wat lokale wegen. Dit maakt het perfect om intervallen te trainen tijdens je fietstocht. Op Strava vind je een groot aantal segmenten waarop je je kunt meten met andere wielrenners. Je rijdt door het vlakke Noord-Brabantse akkerland (en grotendeels) door een tunnel van bomen. Dus niet alleen lekker effectief rammen op de pedalen, het is ook nog eens best een fraai stukje fietsroute!

Het Bels Lijntje: lekker stoempen op kaarsrechte wegen.

Het Bels Lijntje: lekker stoempen op kaarsrechte wegen.

3. De Loonse en Drunense Duinen: niet alleen voor mountainbikers

Op de Loonse en Drunense Duinen kun je niet alleen je hond uitlaten, je hebt hier ook een aantal uitdagende fietsroutes liggen. Dit is niet alleen voor de mountainbikers onder ons, ook met je dunne banden wielrenfiets kun je hier mooie kilometers maken. Het is wel een smal pad, dus je zult rekening moeten houden met langzaamrijdend fietsverkeer. Je kunt een hele afgebakende route rijden van 43km, of je kunt kiezen voor kortere Stravasecties die je door gedeeltes van dit natuurgebied helpen. Ik pak altijd dit stuk om even lekker te sprinten.

4. Racen over de heide: Kampina

Een ander heidegebied in Noord-Brabant waar een mooie fietsroute doorheen ligt is Kampina. Door dit bos- en heidegebied ligt een kaarsrecht wielrenpad, waar je lekker door kunt stoempen. Ook dit is geen breed pad, dus kijk uit voor elektrische fietsers. Ook iets om voor uit te kijken; er lopen hier kuddes wilde paarden rond. Die hebben nóg minder geduld of respect voor jou en je Pinarello…

5. Lekker touren door de Oisterwijkse bossen en vennen

Wielrennen moet ook gewoon mooi zijn. En daarom is fietsen door de Oisterwijkse bossen en vennen ooit uitgevonden. Dit is een prachtig en afwisselend natuurgebied met (die zag je vast al aankomen) veel bossen en vennen. Je vindt er ook veel uitspanningen, zodat je ook op een andere manier door dit gebied kunt fietsen. Dit geeft je wel al een idee dat het vaak druk is op de fietspaden. Maar omdat deze vaak breed zijn aangelegd en goed zijn onderhouden is het hier goed recreëren op je racefiets!

Mooi zicht op de hoofdonderdelen van de Oisterwijkse bossen en vennen

Mooi zicht op de hoofdonderdelen van de Oisterwijkse bossen en vennen

6. Eén recht fietspad door Noord-Brabant: de Kanaaldijk

Een van de mooiste stukjes fietspad in Noord-Brabant; de Kanaaldijk langs het Wilhelminakanaal. Je kunt eigenlijk overal langs de weg tussen Geertruidenberg en Laarbeek hierheen navigeren om even lekker door te blazen. Het grote voordeel van een weg naast een kanaal is namelijk dat ‘ie lekker recht is en er weinig obstakels zijn. De paden zijn daarnaast (vaak) breed, dus je hebt ook nog eens weinig last van je medeweggebruikers. Ik beperk me, gezien mijn uitvalsbasis Tilburg, tot het stuk tussen (grofweg) Oirschot en Oosterhout.

7. Nog wat hoogtemeters maken: het viaduct over de Tilburgse Ringbaan-West

Aangezien het in Nederland alleen maar in Zuid-Limburg mogelijk is om ‘fatsoenlijke’ hoogtemeters te maken, is ieder viaduct er één om jezelf op uit te dagen. In Tilburg kan dit op het viaduct op de Ringbaan-West. Zoals je verwacht is het een mooie korte sprint bergop en -af over een apart fietspad, dus lekker rechttoe rechtaan bloed voor je ogen-werk. Het is niet veel, maar beter dan niks?

Fietsroutes in Noord-Brabant: nog tips?

Ik sta, zoals gezegd, altijd open voor mooie en/of uitdagende fietsroutes. Heb je een tip voor me? Laat die gerust achter in de comments!

6 antwoorden
 1. Lex
  Lex zegt:

  leuk! Ik heb zelf ook een favoriet, De bredaseweg helemaal uitrijden, even de arrogantste stad van Nederland aantikken en dan via Bavel, Alphen-Chaam AC (ik wist eerst ook niet dat bestond) Gilze en Riel weer terug

  Beantwoorden
 2. Anne van B
  Anne van B zegt:

  Top artikel! Allemaal gedaan! (Mede dankzij jouw expertise, maar toch)
  . Een iets langere route (70km+), maar wel een die je altijd bijblijft. Je blijft in Brabant, maar toch ook niet. Deze route brengt je in hele nieuwe, niet vertrouwde Brabantse omgevingen . Rijdt via Rijen, naar Breda, Oosterhout en vanuit daar naar Lage Zwaluwe, dan wel Drimmelen. De route er naartoe is optioneel. Je kan kiezen voor de directe route naar Oosterhout langs het kanaal of de
  Route langs de Blaak (via Gilze) of de Bredaseweg. Het eerste deel (afhankelijk van de route) is eentonig, maar wel goed qua conditie opbouw, tempo bewaking en meters maken. Eenmaal daar zie je een totaal ander Nederland. Je ziet lelijke industrie (die toch iets heeft), afgerachte treurige campings met charme, het vlakke land van
  Jacques Brel en architectuur die we in Brabant niet kennen (kneuterige woningen waarin de
  tijd heeft stil gestaan). Naast dat alles nog een extra surprise waar je even pauze kan nemen voor cuteness en vermoeidheid: schaapjes en haat voor de wind op de dijk. Je leert op de dijk jezelf kennen en door de omgeving die zo anders is dan je gewend bent krijg je rust. Na deze “Bijna Zuid Hollandse Experience” snel terug via Raamsdonksveer, Waalwijk en Kaatsheuvel (ff die Fata Morgana Tune meepakken) en voor je het weet ben je weet in Tilburg Noord. Voor de echte die hards: rijdt over de Moerdijkbrug naar Dordt. Toch een dingetje! Have fun!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *