Angkor Wat: absoluut bucketlist materiaal

Een van de mooiste dagen in mijn (reizigers)leven heb ik doorgebracht in het eeuwenoude tempelcomplex Angkor Wat in Siem Reap, Cambodia. Ik was totaal overdonderd door de hoeveelheid tempels, sommigen volkomen overwoekerd, anderen weggestopt midden in dichtbegroeid oerwoud. Het is een unieke en magische ervaring die bovenaan jouw bucketlist zou moeten staan!

Angkor Wat: eeuwenoude leeuwen houden de wacht

Angkor Wat: eeuwenoude leeuwen houden de wacht

Angkor Wat: hoe kom je er

Je kunt vliegen op Pnomh Pen en vanuit daar een busje door het binnenland naar Siem Reap nemen. Praktisch zat. Ik kwam zelf uit Bangkok, waar ik eerst met een bus naar de Thais-Cambodiaanse grens werd gebracht. Zorg hier dat je op voorhand een eVisum hebt aangevraagd, zonder deze kom je Cambodia geeneens in. Deze grensovergang blijft echter een beetje tricky business en ik kan niet op voorhand zeggen of en hoeveel je daar nou eigenlijk zou moeten betalen aan douaniers. Let ook op je paspoort. Daarna moet je nog vervoer van de grens naar Siem Reap zien te regelen. Dit is op zich makkelijk, daar je bij uitkomst van de grenspost wordt bestormd door taxichauffeurs. Laat hier vooral je reizigersinstinct qua prijs spreken en regel een directe rit; ik zat anderhalf te wachten op een (bloedheet) verlaten busstation ergens in de middle of nowhere.

Het imposante terrace of the elephants

Het imposante terrace of the elephants

Je bent er! En nu?

Ieder hotel of hostel in Siem Reap heeft tuktukchauffeurs in dienst die je naar Angkor Wat brengt voor welke periode je handig vindt, maar je kunt natuurlijk ook gewoon op straat iemand aanhouden. Ik regelde iemand via het hostel en deze meneer bracht me vervolgens drie dagen lang overal heen voor een vooraf afgesproken en achteraf betaalde prijs. Ik had hem mijn plannen uitgelegd en hij zorgde ervoor het allemaal binnen een tijdsplanning paste. Ze hebben allemaal een cursusje upselling gehad, dus ze proberen je ook zeker wat extra tochtjes aan te praten. Da’s verder niet erg, het zijn niet alleen maar slechte tips. Vaak zit daar ook nog een bezoek aan het Tonle Sap-meer bij; ik deed dit niet, omdat ik meer geïnteresseerd was in het tempelcomplex. De Cambodjanen zijn overigens hartstikke vriendelijk en vrolijk, dus het zal je zeker geen slechter mens maken als je ze de mogelijkheid geeft om wat extras te verdienen.

Het complex is overigens dermate uitgestrekt dat een tuktuk absolute noodzaak is. Fietsen kan, maar het is gewoon tropisch daar, he? Overigens is Siem Reap ook gewoon een Aziatisch toeristendorpje zoals je dat kent; dus je kunt ’s avonds gewoon je kop eraf zuipen met backpackers van over de hele wereld!

Fotobewijs; je kunt fietsend door Angkor Wat

Fotobewijs; je kunt fietsend door Angkor Wat

Wat moet je zeker doen?

Angkor Wat is vooral bekend geworden door de film Tomb Raider met Angelina Jolie. De boomwortels die over de Ta Promh tempel heen groeien is het meest iconische beeld uit deze film. Bekend maakt ook echter ook druk, wat overigens ook geldt voor het hoofdcomplex. Beide wil je wel gezien hebben, dus plan je bezoek aan deze tempels aan het begin of einde van de dag. Hier zijn daarom wat tips voor de tussentijd!

Zonsondergang bij Phnom Bakheng

Druk weliswaar, maar bovenop deze tempel heb je een fantastisch uitzicht over het hele complex terwijl het avondrood over je heen valt. Top tip: het gebied rond Angkor Wat ligt in net wel/net niet in malariagebied; vooral in de avonduren zijn muggen (net als in Nederland) actief. Zorg voor beschermende kleding (lichte kleuren en lange mouwen en pijpen) als je deze activiteit onderneemt. En liters Deet.

Zonsondergang bij Phnom Bakheng

Zonsondergang bij Phnom Bakheng

Junglewandeling naar Kbal Spiel

In dit geval gaat het eeuwenoude toeristencliché op dat de reis belangrijker is dan het eindpunt. Je komt onderweg hierheen langs verschillende, minder drukke, tempels en maakt een fantastische junglewandeling tegen een oude vulkaan op. Boven aangekomen zijn een aantal steenhouwwerken te bewonderen. Deze zijn wat minder boeiend, maar je trip met een tuktuk door het Cambodjaanse landschap en de wandeling van een paar uur door de jungle maken alles goed.

Eindpunt van de junglewandeling naar Kbal Spiel

Eindpunt van de junglewandeling naar Kbal Spiel

De verborgen tempels van Angkor Tom

Mijn absolute hoogtepunten waren de momenten dat ik, al lopend door de jungle, plotseling oog in oog stond met eeuwenoude tempels of beelden. Alsof je de eerste bent die die plek in eeuwen gezien heeft. Het joch dat opgroeide met de Tomb Raider spelletjes heeft nog dagenlang vreugdesprongetjes gemaakt.

De lachende gezichten van de Bayontempel

Op deze tempel vind je in totaal 216 lachende gezichten. Als dat je dag niet vrolijk maakt, wat dan wel?

De lachende gezichten op de Bayon-tempel in Angkor Thom

De lachende gezichten op de Bayontempel

De zonsopgang boven de hoofdtempel van Angkor Wat

Daar Angkor Wat eigenlijk ‘hoofdtempel’ betekent (bedankt Wikipedia) was dat eigenlijk dubbelop. Hoe dan ook; iedere ochtend gaat ook boven deze tempel de zon op, wat een fantastisch schouwspel schijnt te zijn. Ik heb het zelf niet meegemaakt, want verdomde druk. En vroeg. Toerist ben je ook voor je lol, he?

Angkor Wat; zet maar op je bucketlist!

De rust en de complete uniekheid van deze plek zijn maar moeilijk met woorden te beschrijven. De pracht van de tempels, de natuur en het feit dat deze hele plek eeuwen aan zijn lot zijn overgelaten, maken het tot een plek waar je je fantasie helemaal de vrije loop kan laten. De foto’s bij deze blog doen er geeneens recht aan, maar deze zijn zomaar mijn beste mogelijkheid om je ervan te overtuigen dat je pas rustig kunt sterven als je Angkor Wat gezien hebt…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *